16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalAntena 2, amendată de CNA pentru denigrarea şi jignirea Larisei Drăgulescu

Antena 2, amendată de CNA pentru denigrarea şi jignirea Larisei Drăgulescu

CNA a decis, marţi, să amendeze Antena 2 cu 10.000 de lei, din cauza emisiunii “Agentul VIP” din 28 mai, în care a fost “denigrată şi jignită” Larisa Drăgulescu, fosta soţie a lui Marian Drăgulescu, informează Mediafax.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea “Agentul VIP” difuzată pe 28 mai la Antena 2.

În urma difuzării emisiunii, Larisa Drăgulescu a sesizat CNA spunând că a fost “denigrată” şi i-au fost aduse “jigniri” de către Mara Bănică, invitata în emisiunea “Agentul VIP” din 28 mai. Ea precizează că Mara Bănică şi prezentatorul Cristian Brancu vorbesc despre viaţa ei fără să o cunoască.

Potrivit monitorizării CNA, în emisiunea respectivă, despre Larisa Drăgulescu s-a spus că este “pipiţă de alcovuri insalubre”, “proastă”, “femeie de moravuri uşoare” etc.

Membrii CNA au considerat că sesizarea Larisei Drăgulescu este îndreptăţită. La propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, televiziunea Antena 2 a fost amendată cu 10.000 de lei.

Amenda a fost aplicată cu opt voturi “pentru” (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda şi Cristina Trepcea), în timp ce Radu Călin Cristea a votat “împotriva” acestei sancţiuni.

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia “Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine”, dar şi a articolului 40, alineatele 1, 2 şi 3 din Cod – “(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile. (3) Moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

De asemenea, Antena 2 a încălcat articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia “Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”, dar şi articolul 19, alineatul 2 din Cod – “Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor;
g) tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă; k) calitatea şi tipologia limbajului”.

Pe de altă parte, tot în şedinţa de marţi, CNA a decis să someze public Antena 2 din cauza emisiunii “Profu’ Menci” difuzată pe 25 mai. În emisiune a fost invitat un reprezentant al unei firme care comercializează complexul de antioxidanţi GE 132.

Conform membrilor CNA, în acest caz Antena 2 a încălcat articolul 34, alineatul 1 din Legea audiovizualului, conform căruia “(1) Programele sponsorizate trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: a) conţinutul şi programarea acestora nu trebuie în nicio circumstanţă să fie influenţate de sponsor, astfel încât să nu fie afectate independenţa editorială şi responsabilitatea furnizorului de servicii media în raport cu programele respective; b) să fie menţionată existenţa unui acord de sponsorizare, semnalată prin denumirea, marca şi/sau produsele/serviciile sponsorului, prezentate în mod adecvat la începutul, în cuprinsul şi/sau la sfârşitul acestora; c) să nu încurajeze în mod direct achiziţionarea sau închirierea produselor ori a serviciilor sponsorului sau ale unui terţ, în particular prin referiri promoţionale speciale la aceste produse ori servicii”.

Pe de altă parte, tot în şedinţa de marţi, CNA a decis să someze public GSP TV – o altă televiziune din cadrul trustului Intact din care face parte şi Antena 2 -, pentru că a încadrat greşit (cu AP – acordul părinţilor, n.r.) finala UFC Kickboxing, pe care a difuzat-o pe 26 mai, de la ora 20.00. Competiţia a conţinut imagini violente, imagini care reflectă traumatismele sportivilor (răni sângerânde, pete de sânge pe podeaua ringului), difuzate la o oră accesibilă minorilor, fapt care a încălcat legislaţia audiovizualului.

 

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...
Ultima oră
Pe aceeași temă