13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăCulturăLongevivul și uimitorul thriller «Cursa de șoareci», în premieră la TNB! (P)

Longevivul și uimitorul thriller «Cursa de șoareci», în premieră la TNB! (P)

Cea mai longevivă piesă a tuturor timpurilor și genurilor, Cursa de șoareci de Agatha Christie vă așteaptă, cu o distribuție dublă, alcătuită din îndrăgiţi actori ai TNB, să urmăriţi o poveste plină de suspans, ce îmbină umorul negru, situațiile-limită, emoția și jocurile întortocheate ale minții. Un irezistibil thriller clasic, ce se desfăşoară într-un decor elegant și atrăgător, realizat de binecunoscuta scenografă Liliana Cenean, şi în ambianţa sonoră imaginată de compozitorul Vlaicu Golcea, perfectă pentru a completa atmosfera şi a susţine tensiunea. Erwin Şimşensohn semnează regia acestei piese.

O … Cursă de șoareci în care nimic nu este ceea ce pare şi toată lumea are ceva de ascuns, iar surprizele se dezvăluie la fiecare pas… greșit. Astfel, un idilic decor britanic devine peste noapte locul de desfășurare a unui formidabil policier, în care fiecare gest reprezintă o potențială probă judiciară.

Aflat la cea de-a doua montare pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, după „Memoria apei” de Shelagh Stephenson, din 2016, regizorul Erwin Şimşensohn s-a făcut remarcat printr-o serie de spectacole realizate pe importante scene din ţară, la Teatrul “Mihai Eminescu” din Botoşani, Teatrul Dramatic “Fani Tardini” din Galaţi, Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, Teatrul Naţional din Târgu Mureş, precum şi la Teatrul Evreiesc şi Teatrul Excelsior – din Bucureşti. Spectacolele sale au participat la câteva festivaluri naţionale. În 2014 a fost nominalizat la Premiile UNITER pentru Debut. Cu spectacolul Fluturii sunt liberi a obţinut, la Festivalul de Teatru de la Buzău, Premiul „Buzău iubește teatrul”(2017), iar cu Steaua fără nume – Premiul „Cea mai bună regie” la Gala Festivalului Comediei Româneşti festCO (2016).

Dacă în Anglia piesa se joacă fără întrerupere de câteva decenii,  ajungând în prezent la impresionanta cifră de 27.000 de spectacole, în timp ce unele din creațiile actoriceşti au devenit parte din Cartea Recordurilor, publicul românesc al anului 2018 are ocazia să asiste la prima montare a legendarei piese pe o scenă a Teatrului Naţional din Bucureşti.

În Anglia, la dorinţa Reginei Mary, cu ocazia aniversării de 80 de ani, BBC i-a prezentat o versiune de teatru radiofonic a unei piese de Agatha Christie. Era „Trei șoricei orbi” („Three Blind Mice”), cea care avea să devină atât de cunoscută, dar cu un nou nume – „Cursa de șoareci” („The Mousetrap”). Prima punere în scenă a piesei a avut loc în noiembrie 1952, la The Ambassadors, iar după două decenii spectacolul a fost mutat pe scena mai cuprinzătoare a elegantului St. Martin’s Theatre. La numai şase ani de la premieră, „Cursa de șoareci” dobora deja recordul, devenind cel mai longeviv spectacol din istoria teatrului britanic. Decorul a fost înlocuit pentru prima dată în anul 2000, iar noua lucrare urma cu fidelitate concepţia scenografică iniţială. În cei 66 de ani scurşi de la premieră, peste 400 de actori au făcut parte din distribuţia londoneză, iar dintre recordurile actoriceşti îl vom aminti pe David Raven, cel mai longeviv interpret al maiorului Metcalf, cu 4575 de reprezentaţii la activ.

Agatha Christie a scris această piesă pornind de la un caz real, petrecut în 1945: moartea, în condiţii misterioase, a unui băiat ce fusese adoptat de un fermier şi de soţia lui din Shropshire. Atunci când autoarea i-a făcut cadou nepotului său, Mathew Prichard,  drepturile de autor asupra textului, a stabilit şi câteva condiţii. Între acestea, piesa urma să nu fie adusă pe marele ecran decât după minimum 6 luni de la ultima reprezentaţie dată într-un teatru, iar spectatorii să fie invitaţi să păstreze secretul din finalul spectacolului.

Cursa de şoareci a avut parte de montări notabile pe toate continentele, din Australia, Africa de Sud, China, Coreea, Turcia, Rusia, Cehia, Ungaria, Franța, Scandinavia, Venezuela până în Statele Unite și Canada.  

Agatha Christie, considerată de Guinness Book of World Records – cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare, s-a remarcat în genul polițist, fiind supranumită “Regina Crimei”. A publicat 80 de romane și nuvele de gen, 19 piese de teatru, fiind totodată și scriitorul cel mai tradus, în peste 70 de limbi. Pentru Agatha Christie spectacolul trebuie să fie un fel de „cursă de cai”, adică „oarecum uimitor și puțin dezamăgitor”.

Vă așteptăm la acest thriller cu convingerea, contrară predicțiilor autoarei, că nu veți fi deloc dezamăgiți, indiferent de distribuţie. În Cursa de şoareci joacă unii dintre cei mai cunoscuţi actori ai Naţionalului bucureştean: Ileana Olteanu, Dragoş Stemate / Florin Călbăjos, Lari Giorgescu / Petre Ancuța, Simona Bondoc, Tomi Cristin, Ada Galeș / Cosmina Olariu, Mihai Calotă / Silviu Biriş, Gavril Pătru / Răzvan Oprea.

Deoarece primele reprezentaţii din această lună au fost sold-out, în încheierea acestei prezentări şi la lansarea invitaţiei, nu ne rămâne decât să vă amintim recomandarea scriitoarei. Aşadar:

Vă așteptăm la Conacul Monskwell! Prin acceptarea invitației de a vedea acest spectacol deveniți complicii unui celebru mister teatral, unul din cele mai bine păstrate. Vom descoperi împreună cine este vinovatul, și depinde doar de noi să ducem mai departe secretul din „Cursa de șoareci”, pentru viitorii spectatori. Neașteptatul se produce când spectatorii buni… tac. Fiți parte din legendă!

 

Cele mai citite

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă