4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăInternaționalCel mai PREMIAT film european vine la Bucureşti. Află unde îl poţi...

Cel mai PREMIAT film european vine la Bucureşti. Află unde îl poţi vedea

Filmul laureat cu Palme d’Or şi cu Premiul de cel mai bun film european anul trecut, cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin anul acesta, cu cinci nominalizări la Oscar şi cu nu mai puţin de 10 nominalizări la Premiile César, „Amour”, va avea premiera pe ecranele din România pe 1 februrie.

 

Emoţionanta dramă a regizorului austriac Michael Haneke va putea fi văzută astfel de publicul din ţara noastră cu o lună înainte de decernarea Oscarurilor, unde „Amour” este mare favorit, filmul fiind în cărţi atât la categoria de cel mai bun film, unde are însă competitori serioşi, în primul rând „Lincoln”, pelicula lui Steven Spielberg, cât şi la cea de cel mai bun film străin, unde, cu puţin noroc, ar fi putut figura şi pelicula lui Cristian Mungiu, „După dealuri”.

Pare destul de ciudat de altfel modul de selecţie al Academiei Americane de Film, care, deşi are secţiunea de cel mai bun film într-o limbă străină, a ţinut să nominalizeze filmul lui Haneke, coproducţie Austria-Germania-Franţa, şi la categoria „cel mai bun film”, acesta nefiind nici pe departe primul caz de acest fel. Noi, în calitate de mândri cetăţenii ai Uniunii Europene, ne bucurăm pentru succesul acestui film, dar nu putem să nu ne exprimăm frustrarea pentru faptul că poate dacă „Amour” ar fi intrat doar pe lista celui mai bun film, „După dealuri” s-ar fi „calificat” şi el în competiţia pentru cel mai bun film străin. Dar inexplicabile sunt căile de selecţie ale domnilor de la Academia Americană de Film.

„Filme într-o limbă străină se fac peste tot în lume, exceptând, evident, America”

Făcând un mişto total de împărţirea „americănească” a filmelor în „filme pur şi simplu” şi filme vorbite într-o limbă străină, regizorul francez Leos Carax, creatorul fabulosului „Holly Motors”, nominalizat la nouă secţiuni ale Premiilor César, a spus în discursul ţinut la Critics Award Dinner la Los Angeles, astfel: „Salut, sunt Leos Carax, regizor de filme într-o limbă străină. Am făcut filme într-o limbă străină toată viaţa mea. Filme într-o limbă străină sunt făcute peste tot în lume, exceptând, bineînţeles, America. În America se fac numai filme care nu sunt într-o limbă străină. Filmele într-o limbă străină sunt în mod evident foarte greu de făcut pentru că, iată, trebuie să inventezi o limbă străină în loc să foloseşti limba obişnuită. Dar adevărul este că cinematograful însuşi este o limbă străină, o limbă creată pentru toţi aceia care vor să călătorească la capătul celălalt al vieţii. Noapte bună.”

Dragostea nemuritoare

„Amour” este o minunată poveste despre dragostea la vârsta a patra. Filmul spune povestea unor foşti profesori de pian, soţ şi soţie, retraşi la pensie. Cei doi locuiesc singuri, aşa că, în momentul în care starea de sănătate a unuia dintre ei se agravează brusc, relaţia precum şi capacitatea lor de a gestiona criza sînt puse la foarte grea încercare. Pentru cele două roluri principale, Michael Haneke a reuşit să îi readucă pe platouri pe Jean-Louis Trintignant şi pe Emmanuelle Riva, care se retrăseseră de ani buni din industria cinematografică. Dacă pe Jean-Louis Trintignant, un fost star al cinematografiei franceze, l-aţi putut vedea în filme ca „Trei culori: Roşu” al lui Krzysztof Kieslowski sau „Z” al lui Costa Gavras, pe Emmanuelle Riva cinefilii şi-o amintesc cu siguranţă din „Hiroshima, dragostea mea” sau „Trei culori: Albastru”.

Pelicula lui Michael Haneke este distribuită în ţara noastră de Independenţa Film, va avea premiera în România pe 1 februarie la Cinema Studio şi va rula, în prima săptămână, în cinematografele Movieplex Cinema Plaza, Studio, Elvira Popescu, Union, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Cinema City Cotroceni şi Grand Cinema Digiplex (Băneasa), în Bucureşti, la cinema Victoria, în Cluj, şi în cinematografele Cityplex din Constanţa şi Braşov.

 

„Amour” candidează la Premiile Oscar de anul acesta, eveniment ce va avea loc pe 24 februarie la Los Angeles, la următoarele categorii: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor – Michael Haneke, Cea mai bună actriţă – Emmanuelle Riva, Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun film într-o limbă străină, reprezentând Austria. Emmanuelle Riva,la cei 86 de ani ai săi, este cea mai în vârstă actriţă nominalizată la Oscar. Ea candidează anul acestea, printre altele, şi cu cea mai tânără actriţă nominalizată vreodată, şi anume cu micuţa Quvenzhane Wallis, în vârstă de doar 9 ani.

Înainte de Oscaruri însă, pe 22 februarie, va avea loc la Paris cea de-a 38-a ediţie a Premiilor César, unde „Amour”, producţie franceză, dar înscrisă în concurs ca austriacă dată fiind naţionalitatea regizorului – a fost nominalizat la zece secţiuni: „cel mai bun film”, „cel mai bun regizor”, „cel mai bun actor”, „cea mai bună actriţă”, „cel mai bun scenariu original”, „cea mai bună imagine”, „cel mai bun montaj”, „cea mai bună actriţă în rol secundar”, „cel mai bun sunet”, „cele mai bune decoruri”.

La rândul lui, Leos Carax, „teoreticianul” filmului într-o limbă străină, şi creatorul peliculei „Holly Motors”, a primit din partea compatrioţilor săi nouă nominalizări la César la secţiunile: „Cel mai bun actor”, „Cel mai bun film”, „Cel mai bun scenariu original”, „Cel mai bun regizor”, „Cea mai bună imagine”, „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, „Cel mai bun sunet”, „Cel mai bun montaj”, „Cele mai bune decoruri”.

Cele mai citite

Cum să-ți transformi bradul de Crăciun într-o operă de artă? Trei variante propuse de profesioniști

Crăciunul este momentul magic al anului în care casele se îmbracă în straie de sărbătoare, iar bradul de Crăciun este, fără îndoială, piesa centrală...

Banca Națională a României lansează o monedă din aur dedicată Tezaurului de la Apahida

Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea, începând de luni, a unei monede din aur cu tema "Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida",...

Creștere spectaculoasă a salariilor românilor, de 22 de ori în ultimii 25 de ani

Salariul mediu net în România a atins în octombrie 2024 un nou record, ajungând la aproape 5.300 de lei pe lună, ceea ce reprezintă...
Ultima oră
Pe aceeași temă