3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInternaționalVIDEO Cum sună melodiile celebre plagiate de manelişti: Rihanna, Celine Dion sau...

VIDEO Cum sună melodiile celebre plagiate de manelişti: Rihanna, Celine Dion sau Black Eyed Peas în variante lăutăreşti

Dreptul de autor este o noţiune care-i lasă rece pe cântăreţii de manele. Dacă o melodie interpretată de un artist occidental are succes la public, atunci e numai bună de transformat în manea. Mai ales că la nunţi sau petreceri de pahar aduce bani “fără număr”.
 
Scandalurile pe temă nu au lipsit în ultimii ani, dar asta nu-i opreşte pe manelişti. Chiar la începutul lui 2013, Florin Salam a fost acuzat că piesa “Sain Tropez”, pe care o cântă, a fost furată de la un bulgar pe nume Azis. Cele două piese seamănă atât ca versuri cât şi ca linie melodică. Chiar mai mult, melodiile au acelaşi titlu, potrivit România TV.
 
În Top 10 melodii plagiate, realizat de site-ul muzica-plagiata.ro, trei sunt “reinterpretări” după hituri din Vest ale maneliştilor Adrian Copilul Minune, Liviu Guţă şi Florinel.
 
De altfel, Adrian Minune este campion la acest capitol, conform unui alt portal, lumeacontemporana.blogspot.ro . Din zece melodii analizate, trei îi aparţin. Locul următor este ocupat de Nicolae Guţă, cu două plagiate.
 
Iată câteva şase exemple. Primii pe lista noastră, Florinel, Ioana şi Play AJ.
 
 
Florinel cu Ioana si Play AJ – Te iubesc oriunde ai fi
 
 
 
 
Pet Shop Boys – Go West
 
 
Uneori maneliştii nici nu îşi ascund sursele de inspiraţie occidentale. De exemplu, Nicolae Guţă şi-a adăugat pur şi simplu numele în titlul acestei melodii, cântată de Black Eyed Peas.
 
Black Eyed Peas & Guta – Where is the love [remix]
 
 
 
Black Eyed Peas – Where is the love
 
 
 
Iar maneliştii DeSanto şi Bogdan Artistu’ se laudă în videoclipul lor că interpretează “melodia lui Telo”.
 
DeSanto si Bogdan Artistu – Ah ce ti-as face
 
 
 
 
Michel Teló – Ai Se Eu Te Pego
 
 
Rihanna, cu hitul său Man down, este preferata cântăreţilor de manele, când vine vorba de copiat. Cea mai cunoscută variantă este cea a lui Adrian Minune, care a şi păstrat titlul original. Mai mult, a amestecat şi un pic de Jennifer Lopez, cu al său “I’m into you” în compoziţia sa.  Florin Salam şi Copilul de Aur s-au mulţumit pentru nume cu celebrul refren “ram pam pam pam”.
 
Adrian Minune – Man down
 
 
    
 
Florin Salam – Ram Pa Pa Pam
 
 
 
Copilu de Aur-Ram Pam Pam
 
 
 
Rihanna – Man Down
 
 
Celebra melodie de pe coloana sonoră a “Titanicului”, multi premiatului film de Oscar “Titanic”, nu a putut scăpa din opţiunile cântăreţilor de manele. Iată cum sună în viziunea lui Vali Vijelie “My heart will go on” cântată în original de Celine Dion:
 
Vali Vijelie – Viata mea inima mea
 
 
 
Celine Dion – My heart will go on
 
 
 
 
Maneliştii nu se dau în lături nici când e vorba să “remixeze” şi hituri româneşti. Dezavantajul vine însă din faptul că posesorii drepturilor de autor acţionează mai rapid şi cer scoaterea melodiei de pe Youtube. Aşa au făcut managerii lui Maximilian, care şi-a descoperit melodia “Sophie” pe playlistul lui Adi Minune.
Dar intervenţia acestora nu a avut succesul scontat. Manelista “Sophie” nu a dispărut de pe Internet.
 
Adrian Minune – E sofisticată
 
 
 
Maximilian ft. MefX – Sophie
 
Cele mai citite

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă