15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalUPDATE. Scandalul colindului antisemit: Televiziunea Română, amendată cu 50.000 de lei

UPDATE. Scandalul colindului antisemit: Televiziunea Română, amendată cu 50.000 de lei

UPDATE: Ambasada SUA critică "glorificarea Holocaustului" printr-un colind antisemit la TVR 3, conform unui comunicat postat pe pagina oficială a instituţiei. Americanii le cer autorităţilor române să ia măsuri împotriva oricărui act de antisemitism.

Citeşte şi: Ambasada SUA critică difuzarea colindului antisemit 

Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat, joi, Societatea Română de Televiziune (SRTv) cu 50.000 de lei, din cauza colindului antisemit difuzat pe TVR 3 şi TVR Cluj.

Institutul pentru Studierea Holocaustului "Elie Wiesel" îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul faţă de difuzarea colindului cu un mesaj antisemit de "o maximă gravitate şi vulgaritate", conform unui comunicat remis redacţiei.

Totodată, Institutul "Elie Wiesel" îi cere preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, să retragă CD-ul care conţine melodia antisemită să fie retras de pe piaţă. (Vezi adresa ataşată)

Şi ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a condamnat, într-un comunicat remis redacţiei, manifestările antisemite, "cu atât mai mult dacă se întâmplă ca acestea să fie propagate, chiar şi involuntar, posibil din ignoranţă, prin intermediul unei instituţii de presă de interes public".

Corlăţean a subliniat că România are un cadru legislativ "bine pus la punct" privind combaterea antisemitismului şi negarea Holocaustului.

În plus, ministrul de Externe a apreciat că insituţiile abilitate – CNA, CNCD, Parchetul General şi Comisiile parlamentare de specialitate – vor investiga, sancţiona şi vor încerca să prevină repetarea situaţiilor de acest fel.

Consider profund inacceptabil ca în secolul XXI, antisemitismul să continue să se manifeste sub diverse forme. Am luat act cu îngrijorare şi indignare de emisiunea difuzată pe postul TVR3, la data de 6 decembrie 2013.

Ambasada Isarelului la Bucureşti cataloghează difuzarea colindului pe unul din posturile publice de televiziune drept "profund supărătoare" şi se declară "alarmată" de antisemitismul promovat de TVR 3.

"Ambasada consideră profund supărător că un asemenea colind a apărut în presa românească, mai ales la Televiziunea Naţională Română. Având în vedere eforturile făcute de Guvernele României şi Israelului pentru combaterea xenofobiei, rasismului, antisemitismului şi discriminării, sub toate formele ei, ar trebui să fim alarmaţi de asemenea manifestări, care ar putea alimenta sentimentele antisemite în România. Ambasada speră că autorităţile române vor lua măsurile adecvate pentru ca astfel de incidente regretabile să nu se repete", se arată în comunicatul Ambasadei, remis redacţiei.

Televiziunea Română se spală pe mâini în scandalul colindului antisemit difuzat pe TVR 3 şi dă vina pe Centrul de Conservare a Culturii Tradiţionale Cluj, care a ales cântecul.

Totodată, Revista 22 şi Grupul pentru Dialog Social au reclamat TVR 3 la CNCD şi la CNA, iar Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului le cere lui Băsescu şi Ponta să ia măsuri împotriva antisemismului promovat de televiziunea publică.

Colindul antisemit de la TVR 3

Postul public TVR 3 a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit şi a fost reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22.

Grupul de colindători Ansamblul "Dor transilvan" a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul "jidov".

"A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum", potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

 

Prezentatoarea TVR din Cluj a încheiat colinda astfel: „Mulţumim de colindă, mulţumim de colinda!”

TVR 3 dă vina pe Centrul de Conservare a Culturii Tradiţionale Cluj

În replică, Societatea Română de Televiziune (SRTv) spune că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul "Dor transilvan" în timpul emisiunii în direct "Alege verde" de la TVR 3 a aparţinut Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Judeţean Cluj.

Citeşte şi: SCANDALUL ŞOVA se repetă: Şi Vadim NEAGĂ Holocaustul. Vezi poziţia Institutului "Elie Wiesel"

Totodată, TVR 3 şi TVR Cluj au arătat că se distanţează de astfel de manifestări şi că dezaprobă felul în care Centrul pentru Conservarea Culturii din Cluj a "înţeles să "conserve" şi să "promoveze" valorile româneşti, prin versuri care nu fac cinste nimănui. Poziţia noastră este cu atât mai clară cu cât TVR 3 este canalul pe care sunt difuzate constant cele mai numeroase emisiuni dedicate minorităţilor din România. În aceste condiţii, televiziunea publică îşi manifestă regretul profund faţă de acest incident singular, rămânând pe aceeaşi linie editorială care a consacrat-o ca fiind instituţia de presă cea mai echilibrată şi deschisă tuturor minorităţilor etnice ale României", se arată în comunicatul TVR.

MCA România le cere lui Băsescu şi Ponta să ia măsuri

Pe de altă parte, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA România) a cerut preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta, într-o scrisoare deschisă remisă redacţiei, să ia măsuri împotriva manifestărilor antisemite.

Totodată, reprezentanţii MCA România se declară indignaţi că "nici moderatoarea şi nici participanţii la emisiune nu s-au sesizat asupra textului profund antisemit care incită la arderea evreilor".

Reprezentanţii Centrului pentru Monitorizarea Antisemitismului remarcă "o recrudescenţă a antisemitismului în România", în condiţiile în care, în 1 decembrie, un grup de legionari de la Noua Dreaptă a defilat pe străzile Capitalei.

Citeşte şi: UPDATE. ACUZAŢII grave de LEGIONARISM la adresa lui Mihail Neamţu. Vezi cum se apără politicianul ARD

MCA România critică şi comunicatul dat publicităţii de TVR 3, pe care îl numesc "descalificant" şi că "modul în care TVR 3 încearcă să se distanţeze de efectele faptului că realizatorii emisiunii au transformat TVR-ul într-o platformă de distribuire a antisemitismului de tip religios este un aspect care nu poate fi tratat cu înţelegere".

 

Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă