Festivalul de scurtmetraj ”Filmul de Piatra” și-a anunțat câștigătorii

Cea de-a zecea ediție a Festivalului de scurtmetraj „Filmul de Piatra”, desfășurat la Piatra Neamț, și-a desemnat câștigătorii, la malul lacului Bâtca Doamnei.

Share

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 10.08.2017 - 15:45

Cea de-a zecea ediție a Festivalului de scurtmetraj „Filmul de Piatra”, desfășurat la Piatra Neamț, și-a desemnat câștigătorii, la malul lacului Bâtca Doamnei. 

Juriul, format din actorul Andi Vasluianu, muzicianul și cinefilul Alexandru Andrieș, regizoarea și dramaturgul Gianina Cărbunariu și regizorul Andrei Tănase, a desemnat cinci scurtmetraje câștigătoare și cinci mențiuni din cele 35 de filme incluse în competiția acestui an. Peste 800 de persoane au participat la ultima zi a festivalului, evenimentul--maraton “Long Day, Long Night!”, care a îmbinat activități sportive, proiecții de film și concerte live.

La categoria Ficțiune, marele câștigător a fost comedia “Când afară ninge”, în regia lui Conrad Mihail Mericoffer, care ilustrează eforturile unui tânăr cuplu de-a pune în funcțiune liftul blocului în care locuiesc, împotriva voinței unei șefe de scară zgârcite. 

Instrumente de definire a dualității

Premiul pentru cel mai bun Documentar a fost câștigat de către regizoarea Andreea Dumitriu pentru “Când timpul nu mai are răbdare”, un portret migălos și empatic al participanților de la târgurile de animale din me-diul rural, o tradiție care este amenințată de răspândirea agriculturii industriale. 

“Adnexa Oculi”, în regia Anei Camelia Cojan, a primit premiul pentru cea mai bună animație, filmul fiind construit ca un basm povestit între doi îndrăgostiți. La categoria Experimental, filmul “Duality” al tinerei regizoare din Republica Moldova Vera Belocrîs a luat premiul cel mare, acesta fiind un film care îmbină fotografia, desenul și cadrele în mișcare pentru a pune în discuție noțiunea dualității. Nu în ultimul rând, Cristian Fierbințeanu a câștigat premiul pentru  cel mai bun Videoclip pentru “People, You Will Not Understand Us!”, un colaj psihedelic care parodiază în mod subtil lumea artei înalte. Mențiunile speciale ale juriului au fost împărțite filmelor „Curtea școlii” (regia Alexandru Mironescu, ficțiune), “Smoking” (regia Victor Cioabă, ficțiune), “Forevers” (regia Raya Al Souliman, ficțiune), “Ionaș visează că plouă” (regia Dragoș Hanciu, documentar) și -“Pierduți în timp” (regia Lucia Lupu, documentar).

Planeta Petrila

„Deși nu ne-am propus niciodată să fim un festival al superlativelor, nouă potrivindu-ni-se cel mai bine sintagmele «mic și prietenos și Volunteer Power», trebuie să recunosc că această ediție a fost mai populară decât ne-am așteptat. La proiecțiile în aer liber și la deschiderea cu Breaking News am avut câte 350-400 de spectatori; teatrul a fost plin la proiecțiile de competiție, iar duminică seara, la evenimentul de pe malul lacului, care a inclus proiecția documentarului Planeta Petrila și concerte Alexandru Andrieș, Baba Dochia, The Kryptonite Sparks și The Twisters, au fost 810 spectatori. Cu toate cifrele astea, mie încă îmi răsună cel mai puternic în minte numărul tinerilor înscriși pentru voluntariat la Filmul de Piatra: 250“, a declarat Andrei Dăscălescu, directorul festivalului.  

Istoric. Promovarea tinerelor talente

“Filmul de Piatra” este singurul festival de film autohton dedicat în întregime filmelor de scurt-metraj produse în România și Republica Moldova. Scopul festivalului este de a promova tinerele talente din domeniul cinematografiei, fie ei tineri absolvenți ai facultăților de profil, fie artiști care lucrează în mod independent sau cu case de producție mici. Directorul și inițiatorul festivalului este regizorul Andrei Dăscălescu, cunoscut pentru filmele “Constantin și Elena” și “Planeta Petrila”.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...