10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalTIFF 2017. Peste 3.000 de persoane au participat, vineri, la gala de...

TIFF 2017. Peste 3.000 de persoane au participat, vineri, la gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, din Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca a debutat, vineri, gala de deschidere a celei de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, TIFF. Peste 3.000 de persoane au venit au asistat, în Piaţa Unirii, la prima proiecţie din cadrul evenimentului, scrie Mediafax.

Tudor Giurgiu a spus, vineri seară, la Cluj-Napoca, la gala de deschidere a celei de-a 16-a ediţii a TIFF care are loc în Piaţa Unirii, că la sfârşitul săptămânii viitoare va sosi actorul Alain Delon, care va primi premiul de excelenţă al festivalului.

”Încercăm de mulţi ani să convingem autorităţile locale că oraşul Cluj are potenţial să devină un platou imens de filmare, oraşul în sine şi ce este în jur poate fi speculat cinematografic şi e important ca festivalul să aducă mulţi regizori care să filmeze aici, să cheltuie bani aici, iar în 10 – 15 ani Clujul să devină un important centru de producţie cinematografică. La sfârşitul săptămânii viitoare va sosi Alain Delon, parcă festivalul se învârte în jurul lui, actorul va primi premiul de excelenţă la gala de închidere”, a spus Giurgiu.

La gala de deschidere din Piaţa Unirii participă peste 3.000 de persoane, organizatorii anunţînd că vânzările de bilete au înregistrat un record în acest an, în condiţiile în care până în dimineaţa zilei de 2 iunie s-au vândut cu 170 la sută mai multe bilete în avans decât anul trecut, iar unele proiecţii sunt deja ”sold-out”.

În Piaţa Unirii a fost instalat cel mai mare ecran în aer liber din istoria festivalului şi unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est, având dimensiuni de 24 de metri pe 13.

Primul film proiectat în deschiderea TIFF este comedia ”Regele Belgiei”, coproducţie Belgia – Olanda – Bulgaria din 2016, care urmăreşte aventurile unui rege belgian prin ţările balcanice. Înainte de proiecţie, au cântat ”Sirenele de la Marea Neagră”, corul feminin din film.

Ediţia a 16-a a TIFF se desfăşoară în perioada 2 – 11 iunie la Cluj-Napoca, urmând să fie proiectate 225 de filme, dintre care 188 de lungmetraje şi 37 de scurtmetraje din 53 de ţări, unele în premieră, precum Qatar, Columbia, Palestina.

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă