Piesa lui Matei Vişniec „Şobolanul rege”, în premieră naţională la Constanța

de Anca Enea , 18 februarie 2016 - stire actualizata la ora 20:48, 18 februarie 2016
Actorul și regizorii, înainte de premieră

Teatrul de Stat din Constanţa se pregăteşte pentru o premieră naţională importantă. Este vorba despre piesa lui Matei Vişniec, „Şobolanul rege”, în regia lui Radu Dinulescu, spectacol ce va fi prezentat publicului sâmbătă, 20 februarie, şi duminică, 21 februarie, începând cu ora 19.00.

Este o piesă despre ziarişti, cu ziarişti, despre lumea mass mediei, în căutarea senzaţionalului, şi în care oamenii dezvoltă simbolic o comuniune cu şobolanii. „Această abrutizare a omului duce la ultima găselniţă: şobolanii. Salvarea este în şobolani, cei care separă cumva neghina de bob, adună toată mizeria din societatea consumistă. Se vorbeşte de consumul exagerat, de orice fel. Avem nevoie să ne curăţăm de acest lucru şi să ne gândim mai degrabă la partea morală, spirituală”, explică actriţa Georgiana Mazilescu. „Este un spectacol pe care ar trebui să îl ducem în festivaluri, de care avea nevoie Teatrul de Stat din Constanţa. Mă bucur că fac parte din această distribuţie”, a declarat actriţa Maria Lupu.

Fiecare actor joacă în această piesă mai multe roluri. „Eu interpretez cinci roluri total diferite, foarte colorate şi inspirate. Este al doilea spectacol multimedia în care joc. Îmi place să mă regăsesc într-un spaţiu aproape virtual şi în imagini...Acest spectacol vorbeşte despre demnitate şi vrea să transmită spectatorului că poţi să fii curat în casă, poţi să fii curat cu tine, dar defapt moral şi spiritual să ai probleme foarte mari. Dacă am cântări după ceea ce ni se întâmplă moral câţi şobolani am avea la picioare, o să vedeţi că oamenii curaţi estetic au mai mulţi şobolani decât unul care trăieşte mai mizer, dar are o conştiinţă şi o moralitate mai bună”, a spus actriţa Mirela Pană. „În primul rând Vişniec este ziarist. Este prima dată când un personaj din piesele sale este un jurnalist şi în care este foarte mult implicată tematica relaţiei dintre presă şi diferite conflicte, un conflict de război şi o încercare a umanităţii de a se apropia de lumea şobolanilor”, subliniază Radu Dinulescu. Regizorul şi-a propus să prezinte această piesă la Festivalul de la Avignon, în 2017. 

CINE

Actorii

Din distribuţie fac parte actorii Iulian Enache, Remus Archip, Mihai Sorin Vasilescu, Maria Lupu, Marian Adochiţei, Mirela Pană, Georgiana Mazilescu, Andrei Cantaragiu, Adrian Dumitrescu şi Ana Maria Ştefan. „Şobolanul rege” începe undeva într-o zonă din Balcani. Scenografia este semnată de Sanda Mitache, muzica îi aparţine lui Mihnea Brumariu, iar de regia muzicală s-a ocupat Mircea Drădan. Montajul video îi aprţine lui Alexandru Bibere.

 

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design