11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalNoaptea Muzeelor. Sute de oameni stau la cozi pentru a vizita obiectivele...

Noaptea Muzeelor. Sute de oameni stau la cozi pentru a vizita obiectivele culturale din România

UPDATE 22,45: Noaptea Muzeelor a strâns sute de oameni la cozi pentru a vizita gratuit obiectivele culturale din România, informează Mediafax.

Printre cele mai căutate instituții de acest gen sunt Muzeul Antipa, Muzeul Satului și Muzeul de Istorie.

Noaptea Muzeelor este la a 13-a ediţie şi se desfăşoară în mai multe ţări simultan.

De exemplu, la muzeul Antipa s-a aşteptat mai bine de o oră şi jumătate, coada având sute de oameni care aşteptau să vadă exponatele.

"După ce plecăm de la Antipa, ne ducema la Muzeul de Geologie, la Muzeul Ţăranului şi, în funcţie de timp, ne mai orientăm şi către altele. De o oră stăm la coadă, dar merită aşteptarea. Nu e vorba de bani, este pur şi simplu un eveniment, care se derulează, unde exită o colectivitate şi cred că cei mici ar trebui să fie familiarizaţi cu astfel de evenimente. Avem companie plăcută, rude, prieteni, ne simţim foarte bine", a spus Andreea, din Bucureşti.

Oferta de evenimente pentru cea de a 13-a ediție a Nopții Muzeelor în Capitală este bogată, 54 de muzee și organizații culturale așteptând vizitatorii începând de sâmbătă seara.

Bucureștenii sunt așteptați, până duminică, la orele 05,00, cu o gamă variată de evenimente culturale, de la spectacole de teatru, concerte, vizite ghidate, expoziții temporare, lansări de carte sau mese rotunde, scrie Agerpres.

Potrivit organizatorilor, pentru posesorii de smartphone, Noaptea Muzeelor va fi mai interesantă prin intermediul aplicației Questo, care lansează trei trasee deosebite pentru acest eveniment. Vizitatorii sunt îndemnați să descopere trei obiective interesante prin intermediul indiciilor și al unei povești virtuale incitante: Cimitirul Bellu, Muzeul Aviației și Casa Memorială Tudor Arghezi. Questo e disponibil gratuit pe link-ul questoapp.com/download-app/.

– În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul Național de Artă al României propune spre vizitare, la sediul central, Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Veche Românească, Galeria de Artă Europeană, Spațiile istorice ale fostului Palat Regal, iar la Muzeul Colecțiilor de Artă — Expoziția „Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare”. Accesul este gratuit în intervalul orar 19,00 — 05,00.

– Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe vizitatori să participe la un eveniment complex denumit „Urme în timp”. Manifestările încep la ora 16,30, cu lansarea cărții „Originea speciilor”, autor Charles Darwin, și continuă, de la ora 17,00, cu vernisajul expoziției temporare „Urme în timp”. Participarea la cele două evenimente se va face pe baza înscrierii prealabile pe email info@antipa.ro, în limita a 100 de locuri.

De la ora 18,00, în diferite spații ale muzeului, vor avea loc masa rotundă pe tema teoriei lui Darwin despre evoluția speciilor și impactul ei asupra societății; vizitarea gratuită a expoziției permanente a Muzeului; proiecții de filme documentare oferite de Digi Animal World; colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu, iar de la ora 22,00 interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete.

Organizatorii precizează că demonstrațiile realizate de cercetătorii muzeului se vor face numai în condiții meteo favorabile. Muzeul Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" va fi deschis în intervalul orar 16,30 — 00,00.

– Muzeul Național Cotroceni propune spre vizitare, în intervalul orar 19,00 — 24,00, saloanele regale de la etajul I; expoziția "Culorile marțialității: splendoarea uniformei înaintea Marelui Război"; expoziția "Iași, oraș regal"; și expoziția realizată de elevii Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" — "Imaginând Istorii pierdute", care va fi vernisată sâmbătă, la ora 19,00.

De la ora 20,00, vizitatorii vor putea asculta un recital susținut de pianista Eliodora Falan. Pentru acces, persoanele adulte trebuie să prezinte la intrarea în muzeu actul de identitate în original.

– Muzeul Național de Geologie își așteaptă vizitatorii la "Noaptea Dinozaurilor — Noapte Magică". Bucureștenii vor putea vizita, în intervalul orar 19,00 — 24,00, — "Grădina Dinozaurilor" — expoziție tematică ce cuprinde replici, în mărime naturală, ale unor dinozauri care au trăit acum sute de milioane de ani, realizate după ultimele descoperiri paleontologice; "Lumea cuarțului" — care cuprinde 13 piese principale, piesa centrală fiind un craniu de cuarț, de peste 30 de kilograme, unicul de acest gen din Europa; precum și zona de suveniruri. Vizitatorii vor avea acces și la o mini expoziție de bijuterii, cristale, pietre prețioase și semiprețioase.

– La Cimitirul Bellu va fi organizat, de Noaptea Muzeelor, evenimentul "Centenar Titu Maiorescu (1917-2017) — Un traseu al memoriei".

Vizitatorii vor putea participa, începând cu ora 19,00 până la ora 00,30, la:

—tururi ghidate ale cimitirului și vizitarea expoziției "Simboluri — Istorii ale vieții culturale"; 
—recitalul de jazz susținut de Sofian Miron (ora 20,00); 
—recitalul de muzică clasică al tenorului Liviu Indricău (ora 20,30); 
—vizionarea filmului documentar "Titu Maiorescu și apogeul literaturii române" (ora 21,00); 
—recitalul de muzică instrumentală susținut de cvartetul Cromatic; 
—vizionarea piesei de teatru "Taxi Blues" de Ana Maria Bamberger, cu Marius Bodochi și Dan Tudor.

– La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vizitatorii sunt invitați la o vânătoare de indicii, acompaniată de un concert de jazz, chitară clasică, la o mini-expoziție de cărți de artist și la ateliere de făcut busole, pentru copii. 

"Răspunzând întrebărilor și indiciilor propuse de noi veți descoperi hărți și povești despre hărți: de la cea mai veche hartă la cei mai importanți cartografi și multe altele", arată organizatorii. 
Programul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi este 18,00 — 01,00.

– Muzeul Municipiului București organizează în premieră evenimente speciale în toate cele nouă muzee și case memoriale din structura sa, începând cu ora 18,00, cu acces gratuit. Mai multe despre oferta instituțiilor pentru Noaptea Muzeelor găsiți aici pe Agerpres.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă