16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalModelul chinez al lui Victor Orban

Modelul chinez al lui Victor Orban

La o lună după ce controversata lege a presei implementată de guvernul Victor Orban, jurnaliştii au început să fie daţi afară în masă şi premierul a fost acuzat că forţează presa să se conformeze regulilor impuse de el.

Jurnaliştii ungari susţin că au fost concediaţi pentru că erau prea critici, potrivit unui articol presseurop.eu. Purtătorul de cuvânt al noii organizaţii care furnizează acum toată producţia de ştiri, MTVA, a declarat: „Cine face o asemenea acuzaţie ar trebui să o susţină identificându-se.”

Cei peste 550 de jurnalişti şi-ar dori, poate, să vorbească, să-şi spună numele şi să tragă pe cineva la răspundere sau măcar să primească o explicaţie, dar contractele lor nu le permit să vorbească despre situaţia lor în raport cu angajatorul fără permisiunea acestuia. În caz contrar, nu vor mai primi compensaţia pentru concediere.

Cei afectaţi de restructurări spun că au fost daţi afară cei mai buni din breaslă, în condiţiile în care cei care au fost păstraţi nu spun nimic. Fără îndoială, aşadar, că restructurările au fost folosite pentru a scăpa de jurnaliştii nedoriţi.

Printre cei concediaţi se numără câştigători ai Premiului Pulitzer Ungar, moderatori cunoscuţi în întreaga ţară şi tineri cu talent. Cei promovaţi erau jurnalişti care puteau prelua transmisiile de ştiri, cu toate că înainte lucraseră pentru tabloide, sau editori precum Daniel Papp, fost purtător de cuvânt al presei pentru partidul de extremă dreapta, care a falsificat recent un raport asupra criticului lui Orban, Daniel Cohn-Bendit.

Zeci de jurnalişti s-au întâlnit, într-o zi, la Budapesta, aproape toţi concediaţi. Cei mai mulţi dintre ei îi priveau cu suspiciune pe cei care, deşi încă mai aveau o slujbă, veniseră la întâlnire – era o acţiune de solidaritate sau nişte spioni care aveau să întocmească rapoarte mai târziu? Un tânăr reporter era mândru că fusese dat afară. După spusele lui, acest lucru îi confirmase faptul că făcuse ceea ce era corect.

Cele mai citite

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă