Martenița, sărbătoarea echivalentă Mărțișorului. Unde se sărbătorește

de Roxana Petre , 01 martie 2016 - stire actualizata la ora 12:17, 01 martie 2016
Foto: Wikipedia

Venirea primăverii este celebrată de români, în prima zi a lunii martie, prin oferirea de mărțișoare. Însă tradiția nu este specifică doar spațiului românesc, astfel că și bulgarii, macedonenii, locuitorii din nordul Greciei, albanezii și cei din Republica Moldova sărbătoresc venirea primăverii prin oferirea de mărțișoare. În bulgară, numele sărbătorii, cunoscută drept „martenița”, înseamnă „Bunica Martie” și marchează venirea primăverii.

Etnologii presupun că prezența tradiției în acest spațiu se datorează substratului comun daco-tracic. Legendele populare îi dau alte origini, care, la bulgari, sunt legate de întemeierea primului lor hanat la Dunăre, în anul 681.

Martenița, corespondentul bulgar al mărțișorului, este format din două păpuși mici de lână, Pizho și Penda. Pizho, păpușa de sex masculin este, de obicei, albă, iar Penda, păpușa de sex feminin, are culoarea roșie și poartă fustă. Firele roșii și albe simbolizează sănătate, marcând venirea primăverii și începutul unui nou ciclu al naturii. Deși, în mod tradițional, albul este asociat cu puritatea, iar roșul cu pasiunea, unii etnologi sugerează că obiceiul ar reprezenta ciclul vieții și al morții, lupta dintre bine și rău, dar și durerea și împlinirile omului.

Mai mult, martenița este și un simbl al naturii, unde albul reprezintă zăpada în curs de topire, iar roșul este cel al Soarelul care apune și care devine din ce în ce mai intens, pe măsură ce primăvara își intră tot mai mult în drepturi. 

O altă credință spune că firele roșii și albe, care sunt împletite, reprezintă unitatea dintre bărbat și femeie.

Astfel, de 1 martie, persoanele nu trebuie să își cumpere singure martenițele, ci să le primească cadou de la persoanele apropiate. Martenița poate fi purtată pe haine, la mână sau la gât, până când persoana vede o barză, o rândunică sau un copac înflorit, moment când trebuie să renunțe la mica decorațiune.

În folclorul bulgar, Baba Marta, echivalentul Babei Dochia, este o femeie urâcioasă și în vârstă, care își schimbă starea de spirit destul de des. Potrivit credinței populare, cei care poartă roșu și alb, culorile marteniței, îi cer Babei Marta îndurare, exprimând, totodată, speranța ca ea să facă iarna să treacă mai repede și să aducă primăvara. Primele berze sau rândunici sunt considerate vestitorii primăverii și o dovadă că Baba Marta are o stare de spirit bună și că este pregătită să se retragă.

Ritualul prin care purtătorul renunță la marteniță variază în diferite regiuni ale Bulgariei. Unele persoane leagă martenița de ramura unui pom fructifer, dându-i copacului sănătatea și norocul pe care purtătorul le are. În alte părți, martenița se pune sub o piatră, iar insectele care se află în preajma decorațiunii va determina cât de sănătoasă va fi persoana în anul respectiv. Dacă insecta este un vierme sau o larvă, persoana va avea un an prosper. Și furnicile sunt vestitorii sănătății și prosperității, însă ele sugerează că persoana va avea mult de muncă pentru a atinge succesul. Dacă în preajma marteniței se află un păianjen, persoana va avea multe obstacole în calea fericirii, sănătății și prosperității.

Comentarii

 • Negru Vasilica

  10 martie 2016 9:00

  Usor de castigat! Esti dornic sa castigi mai multi bani? Iti doresti chiar independenta financiara? Alatura-te acum echipei noastre si invata pas cu pas procedura simpla prin care poti ajunge la castiguri chiar si din prima luna, fara sa fie nevoie sa recrutezi oameni in retele, fara multe batai de cap! Trebuie doar sa ma contactezi cat mai repede la adresa mea de emailvasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Mihai_Canada

  02 martie 2016 19:50

  Am un coleg de servici care este de origine albanezâ si mi-a zis câ la ei nu existâ mârtisor. În schimb se serbeazâ venirea primâverii 1

  raspunde comentariului
 • Vasilica Florina

  01 martie 2016 21:56

  Colaborare cu câtiguri din prima lună! 100-285 de euro lunar! Selectăm urgent persoane din toate localităile ării, pentru colaborare part-time sau full-time. Câtigurile, de 100 de euro lunar part-time sau 285 euro lunar full-time, vin din prima lună, iar activitatea este extrem de simplă. Garantăm seriozitate maximă i cerem acelai lucru. Pentru mai multe informaii, solicitai acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email vasilica.florinagmail.com

  raspunde comentariului
 • https://ro.wikipedia.org/wiki/Bulgaria#/media/File:Bulgaria-Ivan-Asen-II_coloured.png

  01 martie 2016 16:29

  Originea obiceiului este pe teritoriul Bulgariei de azi, se vede clar pe hartă că epicentrul este la ei și că celelalte zone sunt zone de influență culturală, administrativă și militară - inclusiv în nordul Greciei, locuit de macedoneni numiți de greci "slavophoni" și NE-RECUNOSCUȚI DE STATUL GREC CA MINORITARI ETNICI ! - datorată acțiunii glorioaselor Țarate bulgare, inclusiv a celui de-al II-lea, cel vlaho-bulgar al lui Ion și Petre Asen. Acolo în Bulgaria e păstrat sub denumirea "Martenița", sărbătoarea Babei Marta, în puritatea lui - nu are nici o legătură cu romanii sau cu "Martie" din limba latină - iar vecinii HARNICI "castraveți" bulgari, așa desconsiderați cum sunt ei de mămăligarii valahi PUTUROȘI da' fără seamăn dă dăștepți, sunt păstrători fideli ai tradițiilor milenare și s-au opus cultural până acum contaminărilor obiceiului cu "modernism" - adică cu KITSCH DE SORGINTE ȚÎGĂNEASCĂ - cum se întâmplă la valahi de zeci de ani motiv pentru care se îndreaptă spre DISPARIȚIE la nord de Dunăre. Folklorul valah - muzică și dansuri populare - este un satelit cultural al folklorului bulgăresc, cele două populații sunt de fapt două ramuri ale aceluiași popor dunărean balkanik, și în afară de limbile vorbite - SLAVA bulgară sau SLAVONA la sud de Dunăre, așa cum a evoluat normal situația lingvistică acolo, și VALAHA între Dunăre și Carpați datorită acțiunii militare și politice a kumanilor de după anul 1100 și celei lingvistice a transhumanței oierilor transilvăneni timp de încă 800 de ani după aceea - nu le deosebește aproape nimic. Istoricii occidentali au observat foarte bine similitudinile astea - ce sunt contestate de IGNORANȚII VALAHI ȘOVINI - iar masonii de la Bruxelles ai U.E. au aplicat în consecință o politică comună de aderare și de parcurs pentru Bulgaria și Miticistan, tocmai din aceste motive, dar și pentru că situațiile individuale religioase, culturale, sociale, politice, din cele două țări dunărene sunt similare. Profitați de faptul că ei privesc astfel lucrurile, favorabil vouă, și re-uniți-vă cu bulgarii, miticistanezilor, așa cum a fost între secolul VIII și secolul XII - și cum puteați fi din nou în 1872 când rigăi Hohenzollern I-ul dă la BucaIe i-a fost propusă de către imigrația bulgară din Valahia coroana viitoarei Bulgarii, dar boul Brătianu, intrigantul de atunci al familiei de intriganți de serviciu, a sabotat totul, că miticului nu-i pica nimic ! - și vă veți re-găsi identitatea ortodoxă și națională pierdute prin avatarurile masone din ultimii 150 de ani. Vă veți re-găsi RĂDĂCINILE !

  raspunde comentariului
  • Valahul anti troll, panimaies?

   02 martie 2016 9:30

   Pentru tulburelul de la 1629. Pariu ca nu esti bulgar! Pariu ca esti trol! Pariu ca te-ai inspirat de pe net, fiind pe-afara cu subiectul, in afara de ordinul de a sustine putinismul rus, si a baga zazanie intre vecinii balcanici. In rest, e pacat ca te tampesti pe bani in timp ce n-ai cultura cat ura! Pariu ca esti tanar... si atat! Glagoria pe care o pui pe litere te tradeaza mai bine decat ar vrea sefii tai. E bine daca nu mai au de unde lua mercenari cu educatie certa, nu doar cu ablitati de a apasa butoane dupa ce li se apasa lor butoanele. Ha, ha, ha! Pasli na turbinca!

   raspunde comentariului
   • ("Nicolae Bălcescu" =) Nicolae Petrescu: "Rrumînii supt Mihail Voevod Viteazu"

    02 martie 2016 17:08

    ...valahii lăudându-se mincinos între ei, precum magariu pre magariu scarpină... Iar miticul penal Bușcă din PooIești avu un predecesor "ilustru" în persoana mistificatorului mitic "Nicolae Bălcescu" - fratele lui Costache, Barbu, Sevasta și Marghioala... HAHAHA ! ...ce nume balkano-fanariote ! - pentru a se inspira pentru schimbarea numelui de familie în "Walter"... Caracterul genetik fanariot la mitici, în ciuda îmbrăcăminții vest-europene adoptate în secolele XIX, XX, XXI pentru păcălirea fraierilor. Aferim, bre !

    raspunde comentariului
  • https://www.youtube.com/watch?v=6vuUrj2Dmtk

   01 martie 2016 16:40

   Uite periferia Țaratelor ! ...tot bulgărească.

   raspunde comentariului
   • https://www.youtube.com/watch?v=ysLF7Ij-QiY

    01 martie 2016 16:42

    Și uite centrul Țaratelor.

    raspunde comentariului
    • La Plevna erati inca pasalac,...

     02 martie 2016 12:01

     Pariu ca te ascunzi dupa un link! Pariu ca esti trol! Pariu ca te-ai inspirat de pe net, fiind pe-afara cu subiectul, in afara de ordinul de a sustine putinismul rus, si a baga zazanie intre vecinii balcanici. In rest, e pacat ca te tampesti pe bani in timp ce n-ai cultura cat ura! Pariu ca esti tanar... si atat! Glagoria pe care o pui pe litere te tradeaza mai bine decat ar vrea sefii tai. E bine daca nu mai au de unde lua mercenari cu educatie certa, nu doar cu ablitati de a apasa butoane dupa ce li se apasa lor butoanele. Ha, ha, ha! Pasli na turbinca!

     raspunde comentariului
  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bulgaria_krum_map_pl.jpg

   01 martie 2016 16:35

   Uite de ce ați folosit slavona și scrierea kirilică timp de 1100 de ani - 400 supt bulgari, 700 supt kumani, supt unguri, supt turci, supt ruși, iarăși supt turci...

   raspunde comentariului
   • Pasol na Russia

    02 martie 2016 11:59

    Pariu ca te ascunzi dupa un link! Pariu ca esti trol! Pariu ca te-ai inspirat de pe net, fiind pe-afara cu subiectul, in afara de ordinul de a sustine putinismul rus, si a baga zazanie intre vecinii balcanici. In rest, e pacat ca te tampesti pe bani in timp ce n-ai cultura cat ura! Pariu ca esti tanar... si atat! Glagoria pe care o pui pe litere te tradeaza mai bine decat ar vrea sefii tai. E bine daca nu mai au de unde lua mercenari cu educatie certa, nu doar cu ablitati de a apasa butoane dupa ce li se apasa lor butoanele. Ha, ha, ha! Pasli na turbinca!

    raspunde comentariului
   • https://en.wikipedia.org/wiki/Cumans#/media/File:Europe_mediterranean_1190_cropped.jpg

    01 martie 2016 16:38

    Uite cine v-a rupt de supt bulgari !

    raspunde comentariului
 • parere

  01 martie 2016 9:14

  Martie si martisor vine de la luna Martie din limba latina si limba greaca din calendele latine si grecesti.Se vede totusi influenta greco-latina la toate popoarele din fostul imperiu roman, asta aratand ca si sarbii si bulgarii sunt romani latini slavizati .

  raspunde comentariului
  • https://www.youtube.com/watch?v=2b-uQad6Cu4

   01 martie 2016 16:25

   Eu am auzit că limba latină se trage din limba thrako-dațikă... că așa a stabilit inginerul mitic pooIeștean NeapooIăion Săvescu... Deci Martie vine din dațika veche. Cea mai veche ! ...așa că și sîrbii și bulgarii sunt daci slavizați, dupe ce a fostără romanizați. Capitala la Sokola !

   raspunde comentariului
   • Nu te vede nimeni, pentru ca esti un nimeni!

    02 martie 2016 9:33

    Pariu ca te ascunzi dupa un link! Pariu ca esti trol! Pariu ca te-ai inspirat de pe net, fiind pe-afara cu subiectul, in afara de ordinul de a sustine putinismul rus, si a baga zazanie intre vecinii balcanici. In rest, e pacat ca te tampesti pe bani in timp ce n-ai cultura cat ura! Pariu ca esti tanar... si atat! Glagoria pe care o pui pe litere te tradeaza mai bine decat ar vrea sefii tai. E bine daca nu mai au de unde lua mercenari cu educatie certa, nu doar cu ablitati de a apasa butoane dupa ce li se apasa lor butoanele. Ha, ha, ha! Pasli na turbinca!

    raspunde comentariului
   • https://www.youtube.com/watch?v=qaQ3IhMfwXw

    01 martie 2016 16:27

    ...

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design