Artiştii lirici chinezi, la Concursul Darclee 2017: Mariana Nicolesco a lucrat ore în șir cu tinerii participanți

Mariana Nicolesco a atras artisti lirici chinezi la Concursul Haricleea Darclee

Share

Maria Capelos 0 comentarii

19.05.2017 - 17:18

Cursurile de Măiestrie Artistică “Master Classes Mariana Nicolesco” au reunit la Universitatea din Shenzhen, în apropiere de Hong Kong, tinere talente din Universităţile Chinei, printre care Beijing, Shanghai, Canton, Hunan, precum şi profesori şi maeştri de canto din întreaga ţară.

Cu tinerii participanţi, Mariana Nicolesco a lucrat zilnic ore în şir, încântându-i pe toţi cei prezenţi, pe artiştii care făceau progrese ce-i surprindeau şi pe ei înşişi, pe profesorii de canto şi pe muzicologi, ca şi pe zecile de studenţi, masteranzi şi doctoranzi care doar asistau la cele ce se petreceau pe scenă. Peste 1.000 de tineri artişti chinezi şi-au exprimat dorinţa de a veni în acest an la Concursul Internaţional de Canto “Hariclea Darclée” de la Brăila, creat şi prezidat de Mariana Nicolesco şi considerat drept unul dintre cele mai importante din lume.

Nelipsită de la cursurile “Master Classes Mariana Nicolesco”, încântată de cele ce vedea pe scenă, principala figură naţională în repertoriul universal de operă a Chinei, a fost Guo Shuzhen, venită anume de la Beijing, o artistă care va împlini zilele acestea venerabila vârstă de 90 de ani, şi care a format generaţie după generaţie de artişti lirici chinezi. «Ceea ce a reuşit Mariana aici în numai câteva zile ţine de domeniul miracolului», a declarat celebra artistă.

Centrul de Artă al Universităţii Shenzhen este condus de o personalitate importantă a Chinei, mezzosoprana Baoyi Bi, cea care, la Brăila, a inaugurat cu ani în urmă puntea lirică româno-chineză. Iar oraşul Shenzhen, azi supermodern ca urbanism, autostrăzi, parcuri şi clădiri, comerţ, având 12 milioane de locuitori, a apărut şi a ajuns vertiginos la stadiul actual ultra-modern în numai 30 de ani, pe locurile unde în trecut erau doar sate de pescari.

Profitând de prezenţa sa alături de Mariana Nicolesco, Universitatea din Shenzhen i-a cerut istoricului de artă dr. Radu Varia să susţină o conferinţă despre Constantin Brâncuşi, prima consacrată vreodată în această ţară sculptorului român, prezentat ca piatră de hotar în istoria artei.

Încununare a acestor zile dedicate muzicii, Mariana Nicolesco a fost ovaţionată la Concertul de Gală Master Class, încheiat cu celebrul Brindisi din La Traviata de Verdi unde vocea sa a evoluat alături de tinerele voci ale artiştilor chinezi.

«Am trăit momente unice, de mare bucurie. Cred că muzica de operă are un viitor important în China şi sunt fericită văzând că se adevereşte şi acum credoul meu, conform căruia nimic nu-i apropie pe oameni mai mult decât cântul».

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...