Întâlnire cu sfântul Arsenie Boca, în limita locurilor disponibile

de Roxana Petre , 24 martie 2016 - stire actualizata la ora 07:51, 24 martie 2016

Peste două sute de credincioși, dar și curioși și sceptici din București s-au pregătit, luni seară, pentru o „Întâlnire cu un sfânt: Arsenie Boca”. Intrarea la premiera documentarului regizat de Nicolae Mărgineanu a fost liberă, dar în limita locurilor disponibile, iar sala de la ARCUB Gabroveni s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de doritori. Astfel, proiecția organizată de Fundaţia Creştină ”Părintele Arsenie Boca” s-a transformat într-un fiasco: filmul a început cu întârziere, zeci de oameni nu au mai avut loc în sală și au protestat pe holuri, alții au fost dați afară ca să facă loc actorilor și preoților, iar DVD-urile cu documentarul au fost comercializate fără eliberare de bonuri fiscale.

DVD-urile cu Boca, fără bon fiscal 

Cu un sfert de oră înainte de începerea evenimentului, zeci de oameni așteptau solemni în fața ușii din holul ARCUB pentru ca organizatorii să îi lămurească de ce un gardian blochează calea de acces în sală.

Unii dintre ei au profitat de ocazie să cumpere DVD-uri cu documentarul care nici nu fusese, încă, proiectat. La întrebările oamenilor legate de accesul în sală, tânăra vânzătoare din spatele teancului cu DVD-uri se mulțumea să răspundă, repetitiv, cu o ridicare ușoară din umeri, efectuată abil între momentele în care încasa banii sau dădea rest cumpărătorilor, fără să mai elibereze și bon fiscal.

În scurt timp, frustrarea oamenilor de pe hol a început să crească, pentru că ora de începere a evenimentului era aproape, iar nimeni nu le explica de ce nu pot intra în sală.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini de la eveniment

„Ne evacuează ca pe părinte!”

La un moment dat, din spatele ușii, a ieșit o femeie tânără care a explicat mulțimii că, „din păcate”, sala s-a ocupat, așa că niciunul dintre doritori nu mai poate participa la proiecție.

„Ca la Campionatul European stăm aici!”, a vociferat cineva. Altcineva a răspuns: „Ne evacuează ca pe părinte!”, în timp ce gardianul a început să îi „dirijeze” pe oamenii mai gălăgioși spre ieșire. O femeie în vârstă și-a exprimat dezamăgirea că înghesuiala îi amintește de lungile procesiuni făcute la Mănăstirea Prislop, așa că a decis și ea să plece, nu înainte să cumpere un DVD, fără să-i pese de absența bonului fiscal.

Citește și: Moștenirea nerevendicată de milioane de euro a lui Arsenie Boca

Cu toate că ora de începere a premierei trecuse, zeci de oameni au continuat să apară și să aștepte în stradă, cu speranța că vor fi lăsați să intre la film. Șansa li s-a oferit, însă nu în forma sperată de ei: cu toții s-au pus la coadă în fața vânzătoarei de DVD-uri cu documentarul, ca să aibă parte de o întâlnire cu sfântul în propriile sufragerii. 

Motive contradictorii pentru numărul insuficient de locuri din sală 

Într-un final, o coordonatoare din cadrul fundației, Irina Popescu, a ieșit din sală, unde evenimentul nu începuse, pentru că regizorul era de negăsit, pentru a le oferi oamenilor câteva explicații pentru problemele de organizare.  

Întâi, a spus că fundația nu s-a așteptat să vină atâția oameni la premieră, pentru că, la evenimentele anterioare, au venit puțini spectatori. Totuși, peste 150 de persoane își anunțaseră prezența pe pagina de Facebook a evenimentului, iar fundația a trimis zeci de e-mailuri către persoanele înregistrate în baza de date, care au fost rugate să facă evenimentul cât mai cunoscut. 

Apoi, Irina Popescu a explicat că sala cu pricina este prevăzută doar cu 160 de locuri, iar organizatorii nu au făcut altceva decât să respecte reglementările Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). 

Numărul limitat de locuri în sala a făcut ca o serie de invitați „de vază”, precum preoți sau persoane care apar în documentarul „Întâlniri cu un sfânt: Părintele Arsenie Boca” sau în alte documentare realizate sub egida fundației, să rămână fără locuri disponibile. Din acest motiv, mai mulți oameni au fost dați afară din sală, pentru a face loc distinșilor invitați.

Citește și: Dosar RL: Biserica se dezice de cărţile şi minunile lui Arsenie Boca

Bărbatul care l-a înfruntat pe gardian

Un bărbat mai curajos a încercat să îl sfideze pe protectorul ușii de la sala de proiecție. Astfel, omul i-a cerut gardianului să îl lase să intre, pentru că ar cunoaște niște persoane importante, aflate de cealaltă parte a ușii. Gardianul nu s-a lăsat însă înduplecat și a decis să îl dea afară pe omul nemulțumit, moment în care acesta din urmă s-a enervat. A urmat un schimb înflăcărat de replici, în care bărbatului iritat i-au scăpat câteva înjurături, iar gardianul a început să îl bruscheze, atrăgându-i atenția că „se află într-un loc sfânt”.

Reprezentanta fundației a ieșit pe hol chiar în mijlocul confruntării și a constatat, cu surprinderecă omul bruscat de paznic este chiar soțul ei. „Ce aveți, domnule, cu el? E soțul meu!”, a spus ea, cu o voce compătimitoare, după care s-a adresat soțului său, cu o atitudine neputincioasă: „De ce ești rău?”. 

Organizatorii au rămas și ei „pe afară” din cauză că oamenii s-au așezat și pe locurile rezervate membrilor fundației, nu numai pe cele desemnate invitaților. 

Citește și: Cu slujba la purtător. A fost lansată aplicaţia Arsenie Boca

„Întâlniri cu un sfânt”, motiv de evaziune fiscală

Intrarea la eveniment a fost liberă, dar organizatorii au exploatat evenimentul din punct de vedere pecuniar. În aproximativ o oră și jumătate, am asistat la zeci de achiziții de DVD-uri despre viața lui Arsenie Boca, descoperind, cu surprindere, că unii oameni cumpărau și câte cinci, fără să primească, însă, și bon fiscal, deși pe masă exista o casă de marcat. Mai mult, tânără nu a părut că ar ține evidența a câte DVD-uri avea în plasa de supermarket care s-a golit cu repeziciune și nici a celor care i-au mai fost aduse, într-o cutie de carton. 

Pe masa cu DVD-uri se afla și o cutie a milei, iar o alta era amplasată lângă un perete. La vederea presei, cutiile au stârnit uimirea Irinei Popescu, care a început să exclame cu voce tare că nu știe cine le-a adus și ce caută acolo. La scurt timp, ea s-a întors în sală, însă cutiile au rămas, pe tot parcursul serii, la loc de cinste.

Reacție cu efect întârziat

A doua zi după eveniment, reprezentanții fundației au revenit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au îndurat, răbdători, toate neplăcerile. Totodată, ei au dat explicații privind proiecția cu peripeții, în condițiile în care multe persoane au plecat acasă înainte ca un reprezentant să iasă pe hol și să clarifice situația.

„A fost o seară cu mult folos duhovnicesc pentru noi toți. Vă mulțumim tuturor acelora care ați venit și, mai ales, celor care ați înțeles situația neplăcută cu care ne-am confruntat la față locului, determinată de noile reglementări de desfășurare a evenimentelor într-un spațiu public. După cum bine știți, în urmă evenimentelor tragice de la Clubul Colectiv de anul trecut, trebuie respectate toate normele de prevenire a incendiilor în spațiile publice. Așadar, atât noi, Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca, cât și ceilalți invitați ai noștri: domnul regizor Nicolae Mărgineanu, domnul scenarist Costin Manoliu, sfinția să, părintele Arhimandrit Antim David, regretăm că aseară, că urmare a acestor norme foarte stricte, a trebuit că o parte dintre dumneavoastră, care ați ajuns mai târziu, să nu puteți rămâne în sală pentru proiecția filmului și desfășurarea evenimentului”. 

Mai mult de atât, ca urmare a stăruinței și sugestiilor făcute de persoanele de pe hol, Fundația a decis să mai proiecteze documentarul încă o dată.

„Ca semn al solidarității noastre, pentru toți cei care ați venit la eveniment și nu ați putut participă la desfășurarea să, precum și pentru cei care nu au putut din diverse motive să fie prezenți aseară (luni) la ARCUB, încercam să organizăm o nouă vizionare, cât mai curând posibil, cu aceeași distribuție, într-o locație pe care va vom anunța-o ulterior”, au mai spus, marți, reprezentanții fundației.

Conform informațiilor oficiale, documentarul „Întâlniri cu un sfânt: Părintele Arsenie Boca” a fost realizat de Nicole Mărgineanu și scenaristul Ion-Costin Manoliu. Întrebată cine a finanțat realizarea documentarului, Irina Popescu a început să explice că fundația se ocupă doar cu multiplicarea și distribuirea DVD-urilor, iar finanțarea s-a făcut cu bani de la cei doi, descriși de femeie drept „prieteni vechi”. 

Acesta nu este primul documentar pe tema vieții lui Arsenie Boca, regizorul Nicole Mărgineanu a mai realizat și documentarul „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”.

 

Comentarii

 • mihael marius

  23 aprilie 2016 10:57

  reincarnarea in manuscrisele secrete ale lui bOCA gasite in 2008 - LUCRU SEMNALAT DE UN COMENTARIU LA hotnews.rostiri-esential-20943989-primele-demersuri-privin IATA TEXTUL RESPECTIV " Principiul spiritual al vieii, sufletul, intră, prin natere, în lumea fizică, într-un corp, cu care duce împreună sub legea sau categoria timpului, o durată determinată durata vieii acesteia -. În momentul naterii sufletul pierde cunotina de sine, în sensul că nu-i mai aduce aminte, nu mai tie despre anterioritatea sa nimic. Fenomenul tare se aseamănă cu intrarea unei nave cosmice în păturile dense ale atmosferei terestre, când, potrivit unghiului calculat de intrare în vederea aterizării, capsula se învăluie în flăcări la mii de grade i legătura radio cu pământul se întrerupe. Aa ceva se petrece i în perioada intrării sufletului, entitate spirituală, în pătura densă a biologiei, în lumea fizică. Poate că de aci vine convingerea că intrând în trup am intrat în temniă i întuneric i în lanurile patimilor, care au acest specific că ne leagă de modul acestei viei fizice, cu tendina de-a ne convinge că aceasta-i singura viaă existentă. " TEXT httplavi-enrose.comprincipiul-spiritual-al-vietii Cititi si "predica" lui bOCA atentie sa nu va convinga sa deveniti adeptii reincarnarii httpssfintiinugresesc.wordpress.com20150830cuvinte-vii-hule-despre-reincarnare "Dar Ioan era reîntruparea lui Ilie ? Cu duhul si puterea lui Ilie" n-ar putea merge si altcineva, de pilda Ioan ? A fost un singur suflet, o data în Ilie, a doua oara în Ioan ? Ar fi prin urmare vieti succesive ? Reîncarnarea" ar avea baze în Revelatie ? Astea-s întrebarile si misterul.Când Ioan a trimis din temnita o întrebare lui Iisus, cu prilejul acesta Iisus a mai precizat despre Ioan Ce-ati iesit sa vedeti ? - un prooroc ? Da, zic voua, si mai mult decât un prooroc. Caci el este acela de care s-a scris Iata eu trimit înaintea fetii tale pe îngerul meu, care va pregati calea Ta înaintea Ta". Deci Ioan era Ilie sau era înger sau Ilie era înger ?Daca dupa înviere toti vom fi ca îngerii, atunci rapirea lui Ilie la Cer sa fi fost cauza transformarii stramutarii - desi nu corespunde nici cuvântul acesta - unui om în înger ?îngerii si oamenii sunt ordine distincte. Dogmatic.Dar daca Dumnezeu poate si din pietre sa faca fii lui Avraam, sau pe magarita lui Balaam sa vorbeasca omeneste ? - Cine-I poate pune hotare ? Ca nu putea sa fie înger mai înainte de aceea ne stau marturie si cuvintele lui Iacov Ilie, om pacatos asemenea noua a fost, dar cu rugaciune s-a rugat..." Iacov 5,17. Dar ce mai întelegem atunci prin înger" ?... Dar în ce priveste pe Ioan Botezatorul, echivalenta înger = trimis, începe sa nu mai fie multumitoare. Cuvintele Iata Eu trimit pe îngerul Meu înaintea fetei Tale", ar fi stirbite din înteles. Apoi, la Schimbarea la Fata a Domnului, vin de fata si vorbesc cu Iisus, Moise si cu Ilie. Moise din iad. Ilie - din Raiu sau din iad ? Daca consideram pe Ilie independent de Ioan, atunci a venit din Rai. Daca Ioan era Ilie, atunci stim din Predanie ca Ioan a fost înaintemergator al Domnului si în iad în cazul acesta si Ilie a venit din iad.Ca Ioan a fost înger, sau era Ilie transformat de Rai în înger, ramâne iarasi o întrebare de ce Ioan e reprezentat în icoane de Biserica veche, îndata dupa taierea capului si cu el pe tava Irodiadei printr-un Ioan cu aripi - semnele firii îngeresti ?Deci îngerii pot reveni pe pamânt în trupuri pamântesti, ori de câte ori sunt trimisi ? Reîncarnarea lor desi numai unul, Ilie sau Ioan pune problema" asa, - ca sa nu generalizam, nu mai e propriu-zis doctrina indiana a reîncarnarii.Reîncarnarea se refera la oameni, - si deosebirea dintre om si înger e o deosebire de natura, nu numai de desavârsire -, deci oamenii, fortati de karma, trebuie sa se renasca în vieti succesive, sa-si ispaseasca, fara sa stie, vinovatii din vietile trecute, pânâ când, învatând sa se dezlipeasca de dorinta vietii, nu mai contracta legaturi care sa-i reclame, prin karma, la ispasiri. Purificarea aceasta, aceasta mântuire" indiana se face automat si necesita pentru un suflet perioade de zeci de mii de ani. E o teorie a mântuirii", dar nu e mântuirea.* *Lasat-am întrebarile sa se ciocneasca de toate stavilarele tainei si sa-si dovedeasca zadarnicia, izbindu-se de limitele îngaduitului.Dincolo este împaratia marilor taine ale existentii.Dumnezeu tine ascunse în mister rânduieli nestiute de îngeri si oameni.Poate ca, gândindu-Se la aceste taine ale Tatalui, si vorbindu-le foarte de departe cu câtiva ucenici, Iisus s-a transfigurat si transpus în mister pâna la asa masura ca, venind apoi la ceilalti ucenici si la multime, pe care i-a gasit aproape certându-se, toti s-au înfiorat si au alergat sa I se închine. "

  raspunde comentariului
 • Negru Vasilica

  29 martie 2016 14:07

  Castiguri rapide la domiciliu! Numai pentru cei care au nevoie urgent de bani, acum castigati simplu, printr-un program deja verificat si care functioneaza excelent! Trebuie doar sa aveti calculator si conexiune la internet. Nu e necesara niciun fel de experienta! Va asiguram noi toata instruirea de specialitate, gratuit! Cereti acum mai multe informatii la adresa de emailvasilica.negruyahoo.com

  raspunde comentariului
 • gavril

  26 martie 2016 3:34

  Daca aveti atata ura si mistocareala impotriva crestinilor impuscatii numai articole de barfa si misto.Rusine romane mistocarel

  raspunde comentariului
 • Mazilu

  25 martie 2016 16:07

  BOR cu,,sfinti'' si parasfinti '' a ajuns un puternic SRL ce lucreaza la greu pentru raspandirea INTUNERICULUI ! Cand vezi turme de proaste imbrobodite dand buluc la pupat moaste , la carat apa,,sfintita'', impingandu-se cu jandarmii , imbrancindu-se , ocarandu-se , imbulzeala la tot felul de adunari si vanzari de ,,relique sfinte '' iti vine sa-ti bocceaua in spate si tot sate duci in lume !

  raspunde comentariului
 • rammstein

  25 martie 2016 14:01

  uite asa a inceput fundamentalismul la romani !!!.....

  raspunde comentariului
 • nelloti

  25 martie 2016 13:43

  Cum a venit imbracat Arsenie Boca?

  raspunde comentariului
 • intalnire cu un flacau

  24 martie 2016 14:52

  cata vreme pozele din viata monahala lipsesc cu desavarsire.

  raspunde comentariului
 • crestinul

  24 martie 2016 12:43

  cata mascarada tridimensionala a evenimentului Cred ca factorii raspunzatori ai evenimentelor au fost doar "niste incipienti" si "executanti " ai unor probleme la care nu aveau raspuns "a-ti recunoaste sotul si a-l mustra ulterior denota ca s-a intors Eva in rai continuandu-si greseala.. Sa plec de la relatarea faptelor ziaristiilor si a organizatorilor sub egida fundatiei , Limitarea locurilor sub forma de invitatie in limita locurilor aici trebuie sa mai depunem efort educational, greu, dar nu nerealizabil. Vanzarea CD fara bon fiscal, precum al cartilor "interesante informational" de la targul de carti al anului 2015 fara bon fiscal si fara numar organizatorii stiu ce si cum . In concluzie facem dintr-o fundatie interesanta spiritual o dizarmonie nationala. O doctrina a unui juramant spune clar fratie , autocefalie religioasa si independenta masonica.

  raspunde comentariului
 • alex

  24 martie 2016 12:18

  Intalnire cu un sfant?????????????? Voi sunteti dusi cu pluta? Cu sfintii ai putea sa te intalnesti eventual pe lumea cealalta, nu la ARCUB. Numai in Romania spalata pe creier de ortodoxism putea sa apara un astfel de titlu.

  raspunde comentariului
 • george

  24 martie 2016 10:34

  Pana acum, poate nu v-a spus nimeni. Va spun eu Toti hulitori sfarsec rau. Acum stiti. Poate va razganditi.

  raspunde comentariului
 • legea blasfemiei

  24 martie 2016 10:19

  AB a ajuns marfa sfanta de contrabanda.

  raspunde comentariului
 • rsss

  24 martie 2016 10:07

  Desfășurarea a fost pe masura SUBIECTULUI. Intâlnire cu un sfânt. Potlogarie pe față .Daca boii pun botul.Cretinism românesc. O să ne treacă la Sf.AȘTEAPTĂ.

  raspunde comentariului
 • dan

  24 martie 2016 9:35

  avem DNA si ANAF. Trebuie sa se autosesizeze. Sau o fac doar in cazuri puternic mediatizate cu final fara final????

  raspunde comentariului
 • Alex

  24 martie 2016 9:18

  De ce preotii, "sfintii", "credinciosii" nu respecta primele 3 porunci ? Nu-si fac "pacate" supreme" ?IIsus a fost condamnat pentru ca a daramat tarabele camatarilor. De ce acum parohiile sunt cele mai profitabile SRL-uri? Darea si luarea de mita nu se aplica si clerului "credinciosilor" "

  raspunde comentariului
 • articol RL din seria

  24 martie 2016 8:23

  "scuipati aici Biserica Romana". In limita locurilor disponibile..

  raspunde comentariului
 • Nicolaie

  24 martie 2016 8:10

  Fundatia de exploatat prostia. Poate se gandeste cineva,cu responsabilitate,ce rol are aceasta fundatiei.Pentru ca eu,nu vad decat o mare inselatorie.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design