19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalHistria, cel mai vechi oraș din România, așteaptă vremuri mai bune....

Histria, cel mai vechi oraș din România, așteaptă vremuri mai bune. Cetatea a fost întemeiată la mijlocul secolului al VII-lea î.e.n. și a fost locuită 1.300 de ani

Se spune că noi, românii, nu știm să ne punem în valoare istoria. Avem dreptate. Unul dintre cele mai bune exemple este cel al primului oraș din România: Histria, cel mai reprezentativ obiectiv al arheologiei clasice pe teritoriul României.

Cetatea a fost întemeiată în anul 657 î.e.n., conform istoricului Eusebius, de colonişti greci veniţi din Milet, așezare aflată pe coasta de vest a Anatoliei. Histria s-a dezvoltat neîntrerupt timp de 1.300 de ani. Ajunge chiar să aibă o monedă proprie. A fost distrusă de invaziile avaro-slave. Acum, cetatea și muzeul aferent au nevoie urgentă de reabilitare.

Mizerie și nepăsare

O vizită la cetate sau la muzeu îți va lăsa nu numai un gust amar, ci și unul de revoltă pentru că acest obiectiv este lăsat de izbeliște. „Am fost acolo în vara acestui an. Am găsit mizerie în cetate, pereți scorojiți și tencuială căzută în muzeu”, ne-a declarat Cătălin, un vizitator. Pe site-urile de călătorii, recenziile sunt în același ton.

„După ce am trecut de poarta de acces spre cetate parcă dezamăgirea începuse să pună stăpânire pe noi, văzuserăm primele buruieni, se pare că nu se schimbase nimic într-un an. Am mers pe alee spre cetate și am întâlnit în cale câteva piese arheologice expuse chiar la marginea acesteia. Pe lângă aspectul neîngrijit al zonei din proximitatea cetății am remarcat și lipsa panourilor informative. Am plecat cu un gust amar că acest obiectiv turistic nu este întreținut și promovat așa cum ar merita. Mă întrebam (retoric) oare cum ar arăta această cetate dacă ar fi în altă țară?”, a arătat un vizitator de toamnă al sitului.

Reabilitat la începutul mileniului

Clădirea muzeului cetății a fost reabilitată în anul 2001, printr-un program PHARE finanțat de Comunitatea Europeană și derulat de Consiliul Județean Constanța (CJC). Scopul declarat: reincluderea în circuitul turistic al complexului muzeal și arheologic Histria. Clădirea muzeului și anexele au fost reabilitate. Costul total: 181.758 de euro, din care 62.500 de euro au provenit de la Uniunea Europeană. În trecutul apropiat nu au fost executate lucrări de modernizare a Cetății Histria și/sau a Muzeului Histria, spun reprezentanții actuali ai CJC.

„În prezent, Situl Arheologic Histria este într-o stare generală proastă, atât în privința muzeului de sit, care necesită ample lucrări de reparație și de dotare, cât și față de starea monumentelor propriu-zise aflate pe traseul circuitului de vizitare existent”, se arată într-un răspuns al Consiliului Județean Constanța, la solicitarea „României libere”.

Pași mici pentru intrarea în normalitate

Consiliul Județean Constanța a iniţiat demersul accesării de fonduri nerambursabile alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, pentru „Restaurarea şi punerea în valoare a Cetăţii Histria“. Intervenţiile urmăresc amenajarea unui parcurs muzeal corespunzător sitului istoric, precum și restaurarea, protecția, conservarea şi punerea în valoare a obiectivului investițional, fiind centrate în jurul a două linii: creșterea accesibilității și atractivității Muzeului Histria și creșterea atractivității turistice a sitului arheologic Histria. Până în prezent au fost întreprinși mai mulți pași. De exemplu, tema de proiectare a fost realizată de reprezentantul științific al Sitului Arheologic Histria, Mircea Angelescu, și contrasemnată de conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, prin directorul general Traian Cliante.

CJC a publicat în SEAP anunțul de publicitate în vederea achizi-ționării directe a serviciilor de elaborare a documentației tehnico-economice faza studiu de fezabilitate/documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii, dar, având în vedere faptul că, în paralel, s-a declanșat scandalul Capidava, nu au fost primite oferte din partea operatorilor economici.

A intervenit Ministerul Culturii

Mai mult decât atât, reprezen-tanții Consiliului Județean Constanța afirmă că Ministerul Culturii, prin Oana Bogdan, secretar de stat, și-a manifestat interesul pentru tema de proiectare aferentă Cetății Histria, precum și dorința de revizuire a acesteia prin renunțarea la o serie de elemente propuse prin specificațiile tehnice, ce vizează punerea în valoare: machete de nave grecești și romane, adresate în special publicului juvenil și amplasate în imediata apropiere a muzeului, elemente de tip belvedere – pasarele și platforme din lemn, spații non-agresive cu situl arheologic, dar gândite ca zone de observație și fotografiere a sitului și a lacului din apropiere, adresate în special publicului non-științific care, pe baza biletelor achitate, poate să asigure costurile necesare întreținerii sitului arheologic.

Pentru a evita viitoare probleme, CJC a transmis o solicitate atât către Ministerul Culturii, cât și spre știința Institutului de Arheologie Vasile Pârvan de prelucrare a temei de proiectare, cu respectarea totuși a criteriilor impuse de finanțările nerambursabile sau cu respectarea dorinței beneficiarului (CJC) ca situl arheologic să nu se adreseze numai cercetătorilor, ci să reprezinte un spațiu adresat vizitatorilor de toate vârstele.

Totodată, având în vedere condiționările temporale legate de strictețea finanțărilor europene, CJC și-a manifestat rugămintea transmiterii de către MC a unui răspuns până la 11 noiembrie 2016, dar, din păcate, până la acest moment nu a fost primit nici un semnal. Prin urmare, CJC va face o adresă de revenire către Ministerul Culturii și o solicitare fermă către Institutul de Arheologie Vasile Pârvan. 

Strategie pentru punerea în valoare a cetăților antice

Histria este numai una dintre cetățile antice din județul Constanța. Reprezentanții CJ spun că, în ultimii anii au încercat să obțină fonduri pentru restaurarea, reabilitarea, consolidarea și punerea lor în valoare. „Au fost pregătite pentru a fi susținute la finanțare fișe de proiecte pentru o multitudine de obiective istorice aflate în domeniul public al județului Constanța. Acestea au reprezentat acțiuni laborioase fără de care nu se pot diagnostica punctele slabe ale unui obiectiv în vederea susținerii la finanțare.

Din păcate, principalele probleme au fost cauzate de situațiile juridice nereglementate la acel moment. Pentru o serie de obiective, care au fost în situația fericită de a putea fi susținute la finanțare, au fost depuse eforturile instituționale specifice astfel încât, în competiția națională sau regională a finanțărilor europene, să fie acceptate la finanțare”, au precizat aceștia. S-au obținut finanțări pentru Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani și Situl Arheologic Cetatea Capidava (în acest ultim caz, despre care am relatat pe larg în „România liberă”, scandalul este în toi).

„Scopul a fost nu de a exploata din punct de vedere turistic aceste obiective, ci de a înfăptui o viziune integrată de salvare și punere în valoare a siturilor arheologice constănțene”, au precizat reprezentanții CJ pentru „România liberă”.

În plus, spre deosebire de județele vecine, CJC a demarat și realizat inclusiv cadastrarea obiectivelor de patrimoniu, o activitate de altfel destul de greoaie și totodată costisitoare. Pentru o și mai mare siguranță în ceea ce privește intervențiile stabilite pentru fiecare obiectiv în parte, CJC a solicitat specialiștilor științifici ai monumentelor  întocmirea temelor de proiectare.    

Săpături arheologice, din 1914

Cetatea Histria a fost identificată în 1868, de către arheologul francez Ernest Desjardins, iar cercetările arheologice propriu-zise au fost inițiate în 1914 de către Vasile Pârvan. Așezarea era înconjurată de un puternic zid de apărare, era alimentată cu apă prin conducte lungi de peste 20 de kilometri, care alimentau și termele construite în epoca romană, străzile erau pavate cu piatră și poseda atât instituții de educație fizică, cât și cultural-artistice.

Planuri până în 2010

Pentru perioada 2014-2020 există oportunitatea reală de a salva și de a pune în valoare mărturiile materiale istorice dispuse de-a lungul Dunării, precum și a Canalului Dunăre-Marea Neagră, prin Programul SUERD, regiunea limitrofă a Deltei Dunării (Situl Arheologic Histria), prin fondurile dedicate prin ITI DD, dar și a tuturor celorlalte obiective de patrimoniu cultural județean finanțabile prin POR sau fonduri norvegiene.

În prezent, CJC pregătește pentru susținere la finanțare obiective investiționale precum: Edificiul Roman cu Mozaic, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Mormântul pictat Hypogeu, Cetatea Carsium și Cetatea Histria, având în vedere completarea lor cu alte investiții de infrastructură finanțabile prin fonduri europene, atât obiective istorice (Cetatea și Muzeul Tropaeum Traiani, ruinele cetăților constănțene dunărene, Ansamblul Rupestru Basarabi), cât și obiective non-istorice (porturi dunărene, sate turistice dobrogene, drumuri județene, etc.) care să faciliteze accesul la obiectiv și să îmbunătățească serviciile oferite de zonă.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă