6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalFiii lui Ion Rațiu au instituit un nou premiu în memoria marelui...

Fiii lui Ion Rațiu au instituit un nou premiu în memoria marelui om politic

 

Ziua de naștere a marelui om politic Ion Rațiu, una dintre cele mai ilustre figuri ale exilului românesc alături de Majestatea Sa Regele Mihai I, a fost marcată la Cluj, în prezența fiilor săi, Indrei și Nicolae Rațiu. Ei au decernat, chiar în 6 iunie, când Ion Rațiu ar fi trebuit să împlinească 98 de ani, primul Premiu Ion Rațiu pentru Jurnalism. Evenimentul a fost găzduit de Casa Tranzit din Cluj.

Premiul i-a revenit unuia dintre cei mai buni jurnaliști din România, Cătălin Tolontan, pentru investigațiile publicate de Gazeta Sporturilor. Acesta a fost desemnat de către un juriu format din reprezentanți ai Centrului pentru Jurnalism Independent, ai ActiveWatch și ai Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație. Cătălin Tolontan a anunțat că premiul în bani, în valoare de 1.000 de euro, va fi înapoiat comitetului de selecție, pe care l-a rugat să îl ofere unui jurnalist din presa locală.

Premiul instituit de Nicolae și de Indrei Rațiu pune în valoare cariera de jurnalist a lui Ion Rațiu. El a început să colaboreze cu serviciul român al BBC din anii celui de-al doilea război mondial. Colaborarea cu departamentul românesc al BBC a reprezentat unul dintre momentele de cotitură din viața lui Ion Rațiu. Pe de o parte, el a interiorizat impecabilele standarde editoriale ale BBC. Acestea spun că ”într-o lume perfectă, Regulile Editoriale ale BBC ar putea fi exprimate printr-o singură propoziție: folosește-ți rațiunea. Însă nici un set de reguli sau de standarde editoriale nu va putea înlocui vreodată nevoia producătorilor, redactorilor și managerilor de a-și folosi înțelepciunea care vine din experiență, bun-simț și un set clar de valori editoriale și etice când acești jurnaliști sunt confruntați cu provocări dificile din punct de vedere editorial”. Aceste valori editoriale au întărit armătura de principii pe care Ion Rațiu le avea deja. Ele au guvernat atât colaborarea sa cu BBC din anii războiului, activitatea sa ca jurnalist în timpul Conferinței de Pace de la Paris de după Cel de-al Doilea Război Mondial, cariera sa de redactor al BBC din timpul anilor 1950, precum și activitatea sa ca proprietar al unor publicații precum Free Romanian Press și Românul Liber din exil sau Cotidianul din România.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă