4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăInternaționalFestivalul Internațional de Film NexT a ajuns la a noua ediție. Ce...

Festivalul Internațional de Film NexT a ajuns la a noua ediție. Ce surprize sunt pregătite pentru public

Iniţiat în memoria tinerilor cineaşti dispăruţi prea devreme dintre noi, regizorul Cristian Nemescu şi sound-designer-ul Andrei Toncu, Festivalul Internaţional de Film NexT a ajuns la cea de-a noua ediţie, ce se va desfăşura în perioada 15-19 aprilie, continuând astfel să descopere noi nume şi voci ale cinematografiei mondiale.

În cadrul festivalului, cele mai bune scurtmetraje europene, premiate în marile festivaluri și nominalizate în 2014 la Premiile Academiei Europene de Film (EFA), pot fi vizionate în premieră în București, la Institutul Cultural Român, joi, 16 aprilie 2015, de la ora 18.00.

În programul inițiat de EFA – „Short Matters!“ – se află și multipremiatul “The Chicken” (“Puiul”), regia Una Gunjak, selecționat la Cannes, în „Semaine de la Critique“, și recom­pensat cu peste 25 de distincții. Este drama emoționantă a unei fetițe și a mamei ei, în Sarajevo anului 1993.

“Pride” (“Onoare”), regia Pavel Vesna­kov, marele câștigător la Clermont-Ferrand 2014, cel mai im­portant festival de scurtmetraje, redă confruntarea dintre un bunic, fost general, și nepotul homosexual; documentarul “Shipwreck” (“Naufra­giu”), regia Morgan Knibbe, pre­miat la Locarno, surprinde urmele coș­marului din portul Lampedusa, când 360 de imigranți africani au murit înecați; comedia neagră animată “The Missing Scarf” (“Eșarfa care lipsește”), regia Eoin Duffy, s-a aflat și pe lista scurtă la Oscar, iar surprinzătorul “Taprobana”, regia Gabriel Abrantes, vine de la Berlinale.

Special guest star: Claire Denis

Invitata specială a Festivalului Inter­național de Film NexT este, după cum au anunțat organizatorii, celebra regizoare și scenaristă franceză Claire Denis, una dintre cele mai autentice și puternice voci din cinematografia contemporană. Aflată pentru prima dată în România, Claire Denis va susține un masterclass deschis studenților la film și pasionaților de cinema duminică, 19 aprilie, de la 12.30, la Cinema Elvire Popesco. Cel mai recent scurtmetraj al ei, „Voila l’enchainement”, va fi prezentat în secțiunea Arthouse Shorts.

Cu peste 20 de filme în portofoliu, majoritatea selecționate și premiate la Cannes, Berlin, Veneția sau Locarno, Claire Denis s-a impus ca un autor incomod, visceral, provocator. Ea s-a născut în 1948 la Paris, dar și-a petrecut mare parte din copilărie în Burkina Faso, Senegal și Camerun, unde tatăl său lucra ca angajat al administrației coloniale franceze. Această perioadă a influențat pro­fund stilul și subiectele filmelor sale, o combinație unică de politică și istorie personală.

În Franța, a studiat cinematografia la actualul La Fémis, iar înainte de a debuta în forță cu remarcabilul „Chocolat“ (1988), a lucrat ca asistentă la filmele lui Jacques Rivette, Wim Wenders sau Jim Jarmusch. Al doilea lungmetraj, „S'en fout la mort” (1990), a fost selecționat la Veneția, iar „Nénette et Boni“ i-a adus Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno în 1996. Foarte senzual și dur, „Beau Travail“, desemnat unul dintre cele mai bune filme din 1999, este plasat în Djibouti, protagoniștii fiind un soldat în Legiunea Străină și superiorul său, un homosexual reprimat.

În 2001, sub aparența unui film cu vampiri și cu Vincent Gallo pe afiș, „Trouble Every Day“ șoca publicul cu viziunea extrem de violentă asupra dorinței carnale, văzută ca o formă de canibalism: o femeie își devorează, la propriu, iubiții. În topul filmelor din 2009 s-a aflat și „White Material“, cu Isabelle Huppert într-un rol memorabil, al unei femei care refuză să-și părăsească plantația de cafea, undeva în Africa, deși războiul civil e aproape. Cel mai recent lungmetraj al ei, „Les Salauds“ (2013), a fost proiectat în secțiunea Un Certain Regard, la Cannes.

Claire Denis a predat la prestigioasa școală de cinema La Fémis și a făcut parte din juriul Festivalului de la Veneția, în 2005, și din cel al secțiunii Un Certain Regard, la Cannes, în 2010.

NexT Kids

Viitorii cineaşti sunt şi ei răsfăţaţi la festival prin programul NexT Kids, destinat copiilor.

Compus din două etape – proiecţia filmelor şi jocurile derivate din temele sau personajele acestora –, NexT Kids se va desfăşura sâmbătă, 18 aprilie, începând cu ora 10.30 la Cinema Elvire Popesco și Institutul Francez.

Selecţia cuprinde șase scurtmetraje din Franța, Suedia, Mexic, Germania și Slovacia. „Minoule Motanul”, „Literele cad”, „Trompetistul”, „La încolțit”, „Bucăți-bucățele” și „Mac” povestesc cu inventivitate, tandrețe și umor despre aventură, adaptare, magie, despre şcoală, muzică și relația legendară dintre pisici și canari.

Câți artiști (plus zebră, elefant, purcică) încap într-o arenă mică? Cum poate un motan să ajungă actor? Sunetul este color? Ce spun ochii? Poți face din sârmă rochii? Un baobab dintr-un bob? Cad litere din text? – iată câteva întrebări cu tâlc, care vor pune la încercare creativitatea micu­ților, pornind de subiectele filmelor NexT Kids. Micuţii specta­tori, dar şi cei care-i însoţesc se vor bucura de cele mai diverse stiluri şi tehnici de desen, animaţie și montaj.   

Cele mai citite

ANM anunță prognoza meteo pentru sărbători și începutul anului 2025

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat cum va evolua vremea în perioada sărbătorilor de iarnă și în primele săptămâni din 2025. Conform estimărilor realizate...

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...

Guvernul și Fondul European de Investiții , un nou fond de 100 de milioane de euro pentru investiții în tehnologie

Guvernul României, în parteneriat cu Fondul European de Investiții (FEI), a anunțat alocarea a 100 de milioane de euro pentru susținerea fondurilor de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă