Expoziția „Iași – capitală de război“ călătorește la Veneția

de Maria Capelos , 13 iunie 2017 - stire actualizata la ora 17:49, 13 iunie 2017
Expoziția „Iași – capitală de război“ călătorește la Veneția

Pe 12 iunie, în Galeria Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia a avut loc vernisajul expoziției foto-documentare “Iaşi – capitală de război”, rodul colaborării dintre Institutul român de la Veneţia cu Muzeul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Departamentul de Istorie a aceleiași universități.

Expoziţia îşi propune să refacă, prin imagini şi fragmente de memorie, experienţa anilor războiului într-unul din oraşele istorice ale României, devenit capitală în perioada 1916–1918, fiind deopotrivă un proiect de cercetare şi un mijloc de interacţiune a publicului cu trecutul şi prezentul. Se prezintă astfel publicului veneţian fotografii cu aspecte din Iaşiul de acum un veac, imagini de front, imagini ale refugiului, clădiri-­simbol ale oraşului, viaţa de zi cu zi şi personalităţi ale epocii.

De asemenea, este realizată o scurtă in­cursiune în Iaşiul de dinainte de 1916, dar şi de după 1918, pentru a marca evoluţiile şi diferenţele. Fotografiile, selectate de la Arhivele Naţionale ale României, Academia Română şi Muzeul Militar Naţional sunt însoţite de comentarii şi fragmente de memorii pentru a introduce mai bine vizitatorul în atmosfera epocii şi pentru a-l familiariza cu trăirile contemporanilor. Sunt prezente în expoziţie articole de presă, documente din arhivele ieşene, fragmente din memorialistica vremii, cărţi poştale, care vor putea oferi o imagine complexă a Iaşiului din perioada 1916–1918. Expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 10 iulie 2017.  

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design