7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalEuropean Broadcasting Union: Televiziunea Română are datorii ISTORICE la Eurovision

European Broadcasting Union: Televiziunea Română are datorii ISTORICE la Eurovision

Descalificarea României de la Eurovision este o măsură extremă care a fost luată de European Broadcasting Union (EBU) din cauza faptului că, din 2013 încoace, nu s-a găsit nicio soluţie pentru a se rezolva problema datoriilor istorice pe care TVR le are la forul european, a declarat directorul general al EBU, Ingrid Deltenre, se arată într-un comunicat transmis vineri de Ministerul Finanţelor Publice.

Ingrid Deltenre subliniază că datoriile pe care televiziunea publică le are la forul european sunt istorice. 'Este regretabil că a fost nevoie de o măsură extremă, descalificarea României de la Eurovision, pentru a atrage atenţia autorităţilor române', a explicat Ingrid Deltenre. 

Aceasta a precizat ca este la a treia vizită în România din februarie 2013 şi, din cauză că nu s-a găsit nicio soluţie, conducerea EBU a luat această măsură unică în istoria forului european. 

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru cultură, artă şi mass-media din Senat, Georgică Severin, a pledat pentru schimbarea legii, considerată depăşită, ca soluţie pentru rezolvarea problemelor TVR pe termen mediu şi lung. 

Totodată, şefa Departamentului Juridic, Jane Vizard, a atras atenţia că în acest moment este în pericol statutul TVR de membru al European Broadcasting Union. Potrivit acesteia, o eventuală excludere din EBU înseamnă pierderea drepturilor de difuzare pentru mai multe competiţii sportive internaţionale, cum ar fi Campionatele Mondiale de Fotbal din 2018 şi 2022, dar şi accesul la fluxul de ştiri externe. 

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a explicat că Parlamentul este forul responsabil pentru televiziunea publică. De aceea, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au organizat o întâlnire între membrii Parlamentului, reprezentanţii Consiliului Concurenţei, ai Televiziunii Române (TVR) şi ai European Broadcasting Union (EBU) pentru a discuta situaţia TVR. 

'Ţinând cont de gravitatea situaţiei, am considerat necesar să organizez această întâlnire cu toate părţile implicate pentru găsirea unei soluţii în vederea evitării unei noi sancţiuni şi mă refere la posibilitatea ca TVR să fie exclusă din EBU', a explicat Anca Dragu. 

În comunicat se mai precizează că reprezentanţii ministerului, împreună cu cei ai Consiliului Concurenţei şi ai EBU vor rămâne în contact, vor schimba informaţii şi vor căuta împreună soluţii în limita cadrului legal. 

European Broadcasting Union – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume – i-a retras Televiziunii Române /TVR/ calitatea de membru ca urmare a neplăţii unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni. Astfel, TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în luna mai – a anunţat, luna trecută, site-ul eurovision.tv. 

Ministerul Finanţelor arăta, în 22 aprilie, că autorităţile analizează mai multe variante de reorganizare a Societăţii Române de Televiziune (SRTv), astfel încât aceasta să poată fi sprijinită de stat în condiţiile respectării legislaţiei în materie de ajutor de stat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...
Ultima oră
Pe aceeași temă