Lumea teatrului îl sărbătoreşte astăzi pe dramaturgul francez de origine spaniolă Fernando Arrabal, care împlinește vârsta de 82 de ani. De aceea, TVR 2 difuzează în această seară, de la ora 20.10, piesa acestuia, „Picnic pe câmpul de luptă”, în regia lui Cornel Popa, un spectacol care a avut premiera TV în 1979.
În distribuţie apar o serie de actori de primă mărime ai scenei româneşti, precum Rodica Tapalagă, Ion Marinescu, Horaţiu Mălăele, Florin Zamfirescu, Mihai Mălaimare, Radu Gheorghe.
Piesa lui Arrabal spune povestea absurdă a unei familii puse faţă în faţă cu istoria. Într-un moment de aparentă linişte, doi părinţi vin să-şi vadă fiul plecat pe câmpul de luptă de multă vreme. În ciuda pericolului, mama şi tatăl vor să-i ofere băiatului un moment de „răsfăţ”: un picnic chiar în locul expus bombardamentelor – sectorul 47, pe care acesta îl păzeşte.
Preocupaţi de modalităţile de distracţie ale soldaţilor pe front, părinţii subestimează gravitatea evenimentelor de pe câmpul de luptă. Tabloul absurdului este completat de un soldat depăşit de atribuţiile care i-au fost puse pe umeri şi de un prizonier la fel de nepregătit pentru luptă, care ajunge să fie invitat la picnic. Gesturile şi replicile rupte de realitate ale personajelor dau naştere unor situaţii mai puţin obişnuite şi unei întrebări esenţiale: de ce luptăm?
Ziua Internaţională a Tineretului
Tot în această seară, cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului (12 august), consacrată de ONU începând din 1999, Televiziunea Română, în colaborare cu Universitatea de Arte din Târgu Mureş și Institutul Polonez din Bucureşti, prezintă „Groapa cu nisip” de Michał Walczak („Piaskownica”). Spectacolul este difuzat după miezul nopţii (de la ora 0.50), la TVR 2. În distribuţie: Boros Csaba (băiatul) şi Kovács Kati (fata).
El şi Ea, personajele centrale ale poveştii, împart locul de joacă: o groapă cu nisip. Se ceartă şi se împacă, îşi vorbesc şi se ignoră. Încearcă să comunice, dar nu ştiu cum să o facă. Spectacolul tensiunilor dintre cei doi tineri ajunge să fie transpus în dialogul jucăriilor. Dar, deşi totul este un joc, întâlnirile, dialogurile şi gesturile lor sunt marcate de maturitate.
Unde se termină teritoriul lui şi unde începe teritoriul ei? Ce se întâmplă când sunt încălcate limitele de spaţiu ale fiecăruia dintre ei? Ce ne răneşte şi ce ne întăreşte? Ce efecte are schimbarea sau plecarea celuilalt? Confruntare, împăcare, acceptare, iubire, pierdere. O poveste despre stările prin care trec un băiat şi o fată în jocul vieţii.