Cele mai celebre kitsch-uri românești: Catedrala Neamului, treningul cu pantofi şi icoana online a lui Arsenie Boca

de Mihai Diac , 01 august 2017 - stire actualizata la ora 17:54, 01 august 2017
Catedrala Neamului

Catedrala Mântuirii Neamului, treningul purtat cu pantofi şi icoana online a lui Arsenie Boca au fost desemnate prin vot, de peste 10.000 de oameni, drept cele mai relevante kitsch-uri româneşti, informează marți News.ro.

Studiul a fost realizat de Muzeul Kitsch-ului din România, în perioada 15-31 iulie.

Peste 10.000 de români au ales pe site-ul Muzeului Kitsch-ului (www.kitschmuseum.ro) cele mai relevante kitsch-uri româneşti din cinci categorii: Kitsch istoric şi legendar, Arhitectură şi monumente, Artă decorativă şi design interior, Cultură şi fashion şi Media şi digital.

Cele mai multe voturi le-a strâns Catedrala Mântuirii Neamului Românesc, urmată de Arsenie Boca. Contestata biserică, aflată în construcţie, şi celebrul teolog, în curs de canonizare devenit între timp icoană online, au intrat în panteonul kitsch-ului românesc, fiind desemnate de aproape 1.000 de persoane drept cele mai relevante mostre autohtone de kitsch.

La categoria Kitsch istoric şi legendar câştigătorul este Arsenie Boca. El este urmat de Elena Ceauşescu şi de Dracula. Cele mai kitchoase monumente de arhitectură au fost: Catedrala Mântuirii Neamului Românesc, urmată de Bustul de la Scorniceşti al lui Gigi Becali şi Ţeapa lui Ghilduş din Piaţa Revoluţiei. 

La categoria Artă decorativă şi design interior românii au decis în favoarea carpetei cu Răpirea din Serai, urmată de prosoapele şoferilor de tir şi peştele de pe televizor, la Cultură şi fashion - treningul cu pantofi a fost considerat cel mai ales kitsch, pe locul doi s-au calificat papucii cu puf, în timp ce dansul pinguinului s-a clasat pe locul trei. 

La categoria Media şi digital prezenţa online a ”cocalarilor şi pitzipoancelor” a fost cea mai apreciată, locurile 2 şi 3 revenind sms-urilor de sărbători şi titlurilor de tabloid. 

"Faptul că 10.000 de votanţi au participat la iniţiativa noastră ne demonstrează că românii au fost atât de expuşi la kitsch încât au dezvoltat gusturi rafinate în ceea ce îi priveşte: sunt la curent cu ultimele tendinţe (de pildă, papucii cu puf), au ajuns la suprasaturaţie în ceea ce îi priveşte pe daci şi apreciază persistenţa carpetei cu răpirea din serai", a declarat Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. El a precizat şi că: "Demersul nostru ştiinţific nu intenţionează să jignească pe nimeni, nici să aducă atingere demnităţii nimănui. Din această cauză, nu au fost incluse în concurs persoane fizice, în viaţă, a căror imagine ar putea fi afectată de rezultatele concursului".

Categoriile şi nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica şi Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE), Corina Băcanu, Cristian Şimonca (Blogu’ lui Otravă) şi Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ţinut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului şi de recomandările din social media. 

Acest demers face parte din realizarea unui studiu ştiinţific sub auspiciile celei mai recente destinaţii muzeale ale bucureştenilor şi turiştilor,

Muzeul Kitsch-ului include aproximativ 200 de exponate şi poate fi vizitat din luna mai în Strada Covaci nr. 6 din Centrul vechi al Capitalei. 

Exponatele provin din colecţia personală a proprietarului Cristian Lică, realizată de-a lungul unor ani buni cu ajutorul consignaţiilor, târgurilor de profil şi altor colecţionari şi îmbogăţită recent cu numeroase artefacte. Investiţia lui în noua destinaţie culturală se ridică la peste 15.000 de euro. De curând, colecţia a fost îmbogăţită cu numeroase artefacte donate de simpatizanţi din toată ţara. Preţul unui bilet este de 30 de lei de luni până sâmbătă şi 20 de lei duminica.

Comentarii

 • staicu adriana

  14 noiembrie 2017 0:08

  raspunde comentariului
  • staicu adriana

   14 noiembrie 2017 0:09

   DACĂ NU ÎȚI PLACE NU O VIZITA..Dar de monumentul cu cartoful ce ziceți sau statuia lui Carol ?

   raspunde comentariului
 • staicu adriana

  14 noiembrie 2017 0:06
 • Ion

  11 august 2017 8:34

  In general bisericile sunt kitsch-uri...incepand cu bazilicile din epoca romana si apoi din cea bizantina ...pana la bisericile construite de Stefan cel Mare sau de Constantin Brancoveanu. Unde mai pui ca se repeta stilul lor in draci...la copi-paste aproape ...in tot ce au facut...

  raspunde comentariului
 • ALEX

  09 august 2017 13:30

  Catedrala Mantuirii Neamului Prost nu este kitsch pentru ca nu este finalizata. Este kitsch pentru ca cultiva bigotismul, ignoranta, spiritul de turma, adica tot ce are poporul asta mai sfant sic!, ca sa ma exprim precum tepes de mai jos.

  raspunde comentariului
 • tepes

  03 august 2017 21:55

  Se putea ca RL sa nu spurce tot ce are poporul asta mai sfant ? Da sa sti mai Mihai,ca Dumnezeu nu bate cu bata.

  raspunde comentariului
 • Rogojini Bufon

  02 august 2017 15:45

  Cat de tampit sa fii sa pui o catedrala care nici nu e gata ca artificialitate de prost gust?Atunci ce sa spunem de catedrala lui Goya care inca se mai lucreaza la ea de decenii si e stramba.Despre Sf.Ardealului nu ma exprim ca mi-e teama de telefoanele lui.1000 de cretini ce au votat spre desavarsire de 10 ori.

  raspunde comentariului
 • Mandpv

  01 august 2017 19:11
 • UBAFCA

  01 august 2017 17:58

  Vai, nu se poate !, ... , .Sa-l pui pe ce mai mare sfant ortodox, Arsenie Boca cu sfanta sa icoana in randul KITCHURILOR, mi se pare mare, mare impietate ,.Omul esta este un pui de antihrist, fara seaman .. ,.. Pai jignesti cate va milioane bune de romani care stau cu iconita sfantului, inca necanonizat, pe bordul masini, pe televizorul din casa sau sub candela din coltul case .. Cica sfant, in realitate o facatura popeasca de facut bani, un fel de Mos Petrache Lupu de la Maglavit

  raspunde comentariului
  • tepes

   03 august 2017 22:05

   UCACA,parca asa iti spune,nu stiam de unde vine duhoarea,dar m-am dumirit.Esti un mic **** ce puti ingrozitor.Cred ca am sa parasesc acest site deocamdata.

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design