21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalArtiști de excepție la Festivalul de Muzică Veche Timișoara

Artiști de excepție la Festivalul de Muzică Veche Timișoara

Festivalul de Muzica Veche este rezervat exclusiv participarii profesionistilor, elitei scenei muzicii vechi (renascentiste si baroce); peste o treime dintre ei sunt si profesori la cele mai renumite universitati si conservatoare europene.

Festivalul a fost lansat in cadrul primei conferinte de presa, din data de 11.09.2014 care a avut loc la Filarmonica Banatul.

Cea de-a 9-a editie a Festivalului de Muzica Veche, a inceput luni seara (15.09.2014) la Biserica Evanghelica Lutherana, avand ca interpreti unii dintre cei mai valorosi artisti europeni – ansamblul L’Achéron format din: François Joubert Caillet (treble viol), Marie-Suzanne Binh de Loyel (tenor viol), Robin Pharo (bass viol) si Sarah van Oudenhove (consort bass viol).

In 17.09. au concertat Jan Van Elsacker (tenor), United Continuo Ensemble si La Follia Baroque Ensemble Timişoara avandu-i ca protagonisti pe Codrin Emandi, Diana Emandi (viori baroce), Ciprian Campean (violoncel baroc), Jörg Meder (violone), Thomas Boysen (teorbă, chitară barocă).

In 18.09 au concertat Ingeborg Dalheim (soprana) si Thomas Boysen (teorbă, chitară barocă) intr-un recital plin de sensibilitate intitulat ‚Lagrime Mie’.

Am simţit că, pentru întreaga sală, momentul ‘Le strade del cuore’ (MARCO BEASLEY & ACCORDONE, tenor,STEFANO ROCCO, archlute, chitară barocă FABIO ACCURSO, lăută) a fost ca o frumoasă mîngîiere. Am o mare apreciere pentru tot ce este considerat „vechi” , încă din timpul vieţii lor- daca vorbim despre oameni sau din timpul aparitiei lor – daca discutam despre muzica, instrumente.” Liana Marin, fondator MMC- partener marketing- exclusiv al evenimentului.

In cadrul celei de a II-a conferinte de presa care va fi organizata luni, 22.09.2014, ora 15.30 la Restaurantul Stradivarius (Piata Unirii), artistii invitati care vor concerta in 22 Septembrie – ansamblul L’Amoroso compus din Guido Balestracci (baryton à cordes), Bruno Cocset (alto du violon), Emmanuel Jacques, (violoncel baroc), toti cadre universitare, vor prezentata instrumente vechi specifice perioadei baroce, vor acorda interviuri pentru mass-media.

„Guido Balestracci a infiintat L’Amoroso si conduce cercetări muzicologice asupra violei da gamba şi a interferării ei cu cultura muzicală europeană de la începutul sec. XVI-lea până la sfârşitul Barocului. El este interesat de instrumentele rare ca baryton-ul à cordes; mărturie stă o înregistrare consacrată triosonatelor cu baryton de Haydn apărută în 2011 la casa de discuri Ricercar şi calificată ca ‚disque pur plaisir’ de publicaţia Diapason.

După ce a predat viola da gamba la Conservatorul Naţional din Strasbourg, la Conservatorul din Torino, la Escola Superior de Música de Catalunya din Barcelona, ocupă actualmente catedra de profesor la Haute Ecole de Musique din Genève.

Bruno Cocset (alto du violon) dupa 20 de ani bogati in confruntari muzicale petrecuti in cele mai renumite ansambluri europene, infiinteaza ansamblul Les Basses Reunies. Este profesor de violoncel la Conservatorul National de Muzica din Paris alaturi de Christophe Coin fiind in detinand in acelasi timp catedra la Scoala Superioara de Muzica a Cataluniei din Barselona si la Conservatorul din Geneva.

Emmanuel Jacques (violoncel) este un instrumentist tanar deosebit de solicitat sa participe la concerte alaturi de cele mai renumite ansambluri ale momentului. Este profesor de violoncel baroc la Conservatorul din Versailles; canta pe un violoncel construit in 1726”.

Concertul din 23 Septembrie va fi sustinut de ansamblul L’Atalante in care alaturi de Emmanuel Jacques canta sotia sa Gilone Gaubert-Jacques (vioara baroca).

Absolventa la clasa de pian (premiul I) al Conservatorului din Bordeaux, Gilone studiaza in paralel vioara si devine una din cele mai bune violoniste baroce ale momentului fiind vioara solo in faimosul ansamblu Le Talens Lyriques si este invitata ca vioara solo de cele mai valoroase ansambluri europene. In functie de repertoriu canta pe o vioara facuta in Paris in 1715 sau o vioara facuta in Ferrara in 1720.

Morgane Eouzan (traverso) care preda flaut baroc la Conservatorul din Meax si Yvan Garcia (clavecin) care preda la Conservatorul din Paris sunt ceilalti doi membri eminenti ai grupului L’Atalante.

In cadrul festivalului vor mai concerta Amandine Beyer impreuna cu ansamblul Gli Incogniti, ansamblul la Gioia Armonica si ansamblul Santenay care vor fi prezentati in urmatoarea conferinta de presa care va avea loc la Restaurantul Stradivarius (Timisoara) in data de 27.09.

Festivalul de Muzica Veche impreuna cu La Follia Baroque Ensemble si Societatea Musica Antica, multumeste partenerilor:

Parteneri media la nivel national: Wall-street.ro, 9am.ro, Romanialibera.ro, Academia Catavencu, Manager Express

Parteneri locali: Filarmonica Banatul, Consiliul Local, Primaria Timisoara, Ministerul Culturii, Consiliul Judetean Timis, Biserica Evanghelica Luterana, Institutul Cultural Francez si Timisoara Capitala Culturala Europeana – Oras candidat.

Partener branding & imagine: Idea Design (Ideatm.ro), Idea Design&Print

Partener marketing: MMC (mmctm.ro), MassMediaConsulting.ro

Parteneri logistici: Sabres , Casa del Sole, Casa Bunicii, Merlot, Stradivarius

Sponsori: Egeria, Enoteca de Savoya, Retim, Casa Auto Timisoara, Mercedes Benz (masina oficiala a festivalului)

Parteneri de onoare: Ministerul Culturii, Consiliul Judetean Timis, Consiliul Local Timisoara, Primaria Timisoara, Filarmonica Banatul

Mai multe detalii despre festival pe:

https://www.facebook.com/pages/Festivalul-de-Muzica-Veche-Timisoara-Early-Music-Festival-Timisoara/205696656210132?ref=hl

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă