10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalAntonio Pappano, din nou la Bucureşti

Antonio Pappano, din nou la Bucureşti

 În ciclul „Mari Orchestre ale Lumii“,  la Festivalul „George Enescu“ participă zilele acestea Orchestra şi Corul dell’ Accademia Nazionale di Santa Cecilia, care evoluează sub bagheta celebrului dirijor Antonio Pappano.

În programul de joi seară, ansamblul prezintă „Requiemul“ de Verdi, avându-i ca solişti pe soprana Liudmyla Monastyrska, pe mezzo-soprana Ekaterina Semenchuk, pe tenorul Saimir Pirgu şi pe basul Rene Pape.  Aceasta după ce în seara de miercuri, orchestra a avut un  program care a cuprins lucrări de Enescu, Dvorak şi Ravel.

Dirjorul

Născut la Londra în 1959 din părinţi italieni, Antonio Pappano a studiat pianul, compoziţia şi dirijatul în Statele Unite. Lucrând ca pianist şi dirijor asistent, s-a lansat foarte repede pe scena internaţională.

Începând cu 1 octombrie 2005, Antonio Pappano a fost numit director muzical al Accademia Nazionale di Santa Cecilia. În septembrie 2002, Pappano devenise deja director muzical la Covent Garden din Londra. În trecut a deţinut şi alte funcţii prestigioase. În 1990 a fost numit director muzical la Norske Opera din Oslo, teatru unde şi-a făcut debutul internaţional. În perioada 1991 – 2002 a îndeplinit aceeaşi funcţie la Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles.

Printre cele mai marcante etape din cariera sa, trebuie menţionat debutul său la Vienna Staatsoper din 1993, la Metropolitan în New York în 1997 şi la Festivalul Bayreuth în 1999.

Pappano a dirijat multe dintre orchestrele de prim rang ale lumii, inclusiv Filarmonica din New York, Filarmonica din Berlin, Concertgebouw din Amsterdam, Bayerische Rundfunk şi Simfonia din Londra. În 1997 a fost numit dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonice din Israel.

Cu ansamblurile artistice din Santa Cecilia, susţine 9 concerte în fiecare sezon la Auditorium Parco della Musica din Roma (splendida structură creată de Renzo Piano), în Sala Santa Cecilia, care cu cele 2.800 de locurile, este cea mai mare sală de concerte din Europa).

Antonio Pappano înregistrează pentru EMI Classics şi multe dintre înregistrările sale au primit importante aprecieri. În 2005, a fost numit „Dirijorul Anului” de către Royal Philharmonic Society. În acelaşi an a primit şi premiul „Abbiati”, oferit de către Criticii Muzicali Italieni, pentru Recviemurile de Brahms, Britten şi Verdi, împreună cu ansamblurile artistice ale Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

Ca director muzical al Orchestrei Santa Cecilia a condus muzicieni în turnee în Spania, Elveţia, Austria, Germania, Marea Britanie, Rusia, Japonia, Olanda şi Franţa, cu un mare succes la public, dar şi în rândul criticilor.

Corul

Ciro Visco este directorul corului de la Accademia Nazionale di Santa Cecilia din 23 martie 2010, o poziţie pe care a inaugurat-o prin dirijarea unui concert important şi semnificativ în Aquila, la aniversarea cutremurului care a devastat capitala Regiunii Abruzzo.

Corul Accademia Nazionale di Santa Cecilia este format din aproximativ 90 de membri. Interpretează atât în ​​timpul iernii, cât şi în sezonul de vară, alăturându-se Orchestrei Academiei pentru interpretarea unor mari opere simfonice corale clasice şi moderne.

De asemenea, corul a colaborat cu orchestre importante şi dirijori celebri: cu Lorin Maazel şi Orchestra din Schleswig Holstein (1992); cu Carlo Maria Giulini şi Orchestra Rai din Torino (1993); cu Claudio Abbado şi Filarmonica din Berlin („Otello“ de Verdi, 1995); cu Valery Gergiev şi Orchestra Kirov (1998). De asemenea, a participat la interpretarea Recviemului de Mozart dirijat de Spivakov la Kiev la cea de-a zecea aniversare a catastrofei de la Cernobîl (1996). În 1997, a interpretat în Dresden cu Orchestra Santa Cecilia sub bagheta lui Daniele Gatti şi a participat la evenimentele de la Paris dedicate „Zilei Internaţionale a Tineretului” în prezenţa Papei. Corul a mers într-un turneu în Brazilia, cu Saltzburg Chamber Virtuosi, în 1998.

Printre numeroasele apariţii internaţionale notabile se numără: ​​Festivalul Budapesta (cu un program dedicat operelor lui Verdi) în 2005, Festivalul din Ravenna pentru Il Trovatore în 2004 şi în Cairo, cu Riccardo Muti (2004). În plus, corul a făcut numeroase turnee împreună cu Orchestra Santa Cecilia: la Royal Festival Hall din Londra (Recviemul de Verdi dirijat de Chung în 1999); la Istanbul şi Santander în 2001 (Recviemul de Verdi şi Stabat Mater de Rossini), şi la festivităţile de redeschidere a Teatro La Fenice din Veneţia, în 2003.

Corul a realizat, de asemenea, un şir lung de înregistrări remarcabile. În ultimii ani, a înregistrat un CD de celebrare a celei de-a 2750-a aniversare de la fondarea oraşului Roma, cu Myung-Whun Chung; muzică de Beethoven pentru Deutsche Grammophon; două CD-uri de muzică sacră dedicate Jubileului 2000; Recviemul Duruflé şi Recviemul Fauré cu Cecilia Bartoli şi Bryn Terfel (care a fost distins cu mult râvnitul Diapason d’Or); Misa Tango de Bacalov (care a fost nominalizat pentru un premiu „Grammy”) şi un CD dedicat muzicii sacre de Giuseppe Verdi. Mai recent, corul a participat, alături de Orchestra Accademia, la înregistrarea operelor lui Puccini, „Edgar“ cu Placido Domingo şi „Madama Butterfly“ (pentru EMI) cu Angela Gheorghiu şi sub bagheta lui Antonio Pappano, precum şi Recviemul lui Verdi, dirijat de acelaşi Pappano.

Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, în topul celor mai bune 10 orchestre ale lumii

Acest faimos ansamblu simfonic are în portofoliu punerea în scenă în premieră a unora dintre capodoperele muzicale ale secolului XX. 

De la înfiinţarea sa în 1908 până în prezent, Orchestra a interpretat peste 14000 de concerte, colaborând cu personalităţi muzicale de seamă ale secolului. A fost dirijată de Mahler, Debussy, Strauss, Stravinsky, Hindemith, Toscanini, Furtwängler, De Sabata şi Karajan. Între 1983 şi 1990, Leonard Bernstein i-a fost Preşedinte Onorific, iar în 2005, Antonio Pappano a preluat conducerea ca Director Muzical.

 



În 2003, Orchestra a participat la sărbătoarea redeschiderii Teatrului „La Fenice“ din Veneţia, teatrul lui Goldoni, în 2004 a triumfat la Cologne Triennale, iar în 2005 a participat la Festivalul Nopţilor Albe din Sankt Petersburg.

 A deschis sezonul 2006-2007 cu un succes răsunător obţinut de maestrul Pappano cu Orchestra la Teatro La Fenice din Veneţia şi La Scala (după 50 de ani de absenţă de la teatrul milanez). În februarie 2008, cu ocazia centenarului său, orchestra a realizat turnee în Italia (mergând la Perugia, Parma, Ferrara şi Torino), interpretând acelaşi program ca la debutul său din 1908. Recent, a susţinut concerte şi la Canary Islands Music Festival, la Amsterdam Concertgebouw şi la Salle Pleyel din Paris.

După o lungă colaborare cu casa Decca ce a avut drept urmare înregistrări istorice, urmate de o mare pauză, Orchestra a reînceput să înregistreze intensiv în ultimii ani. Înregistrarea operei pucciniene „Madame Butterfly“, interpretată de Orchestră şi Cor, sub bagheta lui Antonio Pappano, ce a fost lansată în martie 2009 pentru EMI Classics, a câştigat prestigiosul Grammy Award. Orchestra Santa Cecilia apare pe lista cu „Cele mai bune 10 Orchestre din Lume” publicată de  revista„Classic FM”.

Cele două concerte ale Orchestrei şi Corului dell’ Accademia Nazionale di Santa Cecilia sunt prezentate la Festivalul „George Enescu“  de Compania Enel.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă