13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalAmintirile din tinereţe ale unui mare regizor

Amintirile din tinereţe ale unui mare regizor

Iubitorii cinematografului de artă pot vedea în acest weekend pelicula „Trei amintiri din tinerețe“, în regia lui Arnaud Desplechin, care a primit anul acesta premiul César pentru cel mai bun regizor.

Pelicula “Trei amintiri din tinerețe“ este o poveste despre maturizare, un film aproape autobiografic al regizorului francez.

Lungmetrajul prezintă acţiunea anterioară altui film cu care, în urmă cu 20 de ani, regizorul Arnaud Desplechin participa în Competiția oficială Cannes 1996, “Comment je me suis disputé… (ma vie sexuelle)“. O întreagă generaţie de tineri actori se lansa atunci (Mathieu Amalric, Marion Cotillard, Chiara Mastro­ianni), iar pe unii dintre ei îi vom regăsi acum şi în „Trei amintiri din tinerețe“. Spre exemplu, Mathieu Amalric, cel care în 1996 interpreta personajul principal, a devenit între timp celebru pentru rolurile din „The Grand Budapest Hotel“ sau „München“.

Alături de veteranul Mathieu Amalric îl puteţi vedea pe tânărul actor francez Quentin Dolmaire. 

În „Trei amintiri din tinerețe“, antropologul francez Paul Dédalus (nume-omagiu pentru James Joyce, Portretul artistului în tinerețe) se pregătește să revină în țară din îndepărtatul Tadjikistan. Rolul adultului Dédalus este jucat de Mathieu Amalric, actorul-fetiș al regizorului Arnaud Desplechin, amândoi aflați acum la a șasea colaborare. Cu ocazia întoarcerii, el își amintește de anii adolescenței, problemele din familie, petrecerile din liceu, anii de studenție la Paris sau excursia în URSS, unde o misiune clandestină l-a făcut să-și înstrăineze identitatea unui tânăr rus de origine evreiască. Dar cel mai tare își amintește de Esther, iubirea vieții sale. Rolul tânărului Dédalus este jucat de această dată de Quentin Dol­maire.

Quentin Dolmaire recunoaște că nu era deloc familiarizat cu filmele lui Desplechin, așa că, în perioada castingului, s-a apucat și a vizionat pe repede înainte toate peliculele regizorului francez. „A patra sesiune de casting a avut loc chiar acasă la el, așa că atunci mi-am dat seama că am obținut deja rolul“, își amintește Quentin Dolmaire. Obișnuit mai mult cu scena teatrului, rolul din primul său lungmetraj, „Trei amintiri din tinerețe“, i-a dat foarte mari emoții tânărului actor. “Eu mă consider mai degrabă genul ignorant în această meserie.

Adică, jocul pe scena teatrului versus jocul într-un film de cinema sunt chestii complet diferite pentru mine.

Stând și gândindu-mă așa, aveam o grămadă de motive să intru în panică. Dar, după o vreme, mi-am zis: Ia stai puțin, Arnaud are mult mai multă experiență și trebuie că știe foarte bine ce face cu mine“.

De cealaltă parte, regizorul francez dezvăluie că lucrul la Trei amintiri din tinerețe l-a început în timp ce aștepta să intre în producție alt film al său, Jimmy P., cu același Mathieu Amalric și cu Benicio Del Toro, film cu care a participat în Competiția Cannes 2013.

„La un moment dat, când am terminat de scris și «Trei amintiri din tinerețe», m-am trezit în situația de a face nu un film, ci două“, spune Arnaud Desplechin. „Iar după ce am lucrat cu două vedete experimentate, cum sunt Benicio și Mathieu, brusc am simțit nevoia de ceva nou, ceva ce nu mai făcusem până atunci. Și acest lucru nou a fost să lucrez cu debutanți, cu actori care nu mai fuseseră în fața camerei de filmat. La început am fost puțin speriat de această idee: oare voi putea eu să coordonez actori foarte, foarte tineri? Oare voi găsi frecvența potrivită pe care să comunic cu acești băieți și aceste fete? Ulterior, totul a mers perfect, iar filmul s-a făcut foarte repede“.

Anul acesta, filmul a fost nominalizat la 11 categorii la Premiile César și a obținut premiul pentru „cel mai bun regizor“. Anul trecut a fost proiectat în secțiunea Midnight Screening la Cannes 2015, unde a câștigat premiul SACD.

Pentru regizorul francez, „Trei amintiri din tinerețe“ reprezintă al cincilea film în competiția oficială de la Cannes. Prima participare a fost în 1992, cu „La Sentinelle“, iar cea mai recentă, în 2013, cu „Jimmy P.“ (cu Benicio Del Toro și Mathieu Amalric).

De asemenea, Arnaud Desplechin a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes 2016 alături de celebrități precum Kirsten Dunst, Mads Mikkelsen, Laszlo Nemes, Vanessa Paradis sau Donald Sutherland. 

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Polonia va trimite trupe militare la Jocurile Olimpice de la Paris

Ministrul polonez al apărării a anunțat joi că țara sa va trimite întăriri militare, potrivit flashscore.ro. "Forțele armate poloneze se vor alătura coaliției internaționale...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...
Ultima oră
Pe aceeași temă