(P) “Lumina pătrunde întunericul” la Art Safari 2017 Expoziția propusă de Marcel Thiele și Nicoleta Jutka face un contrast spectaculos cu istoria sumbră a Galeriilor Krețulescu

Timp de 5 săptămâni Capitala este punctul de interes al colecţionarilor şi iubitorilor de artă din Europa, întrucât aici se desfăşoară, în perioada 19 mai-18 iunie 2017, cel mai mare eveniment de artă din România, Art Safari Bucureşti, aflat la cea de-a IV – a ediţie.

Share

COMUNICAT DE PRESA 0 comentarii

Actualizat: 12.06.2017 - 12:06

Timp de 5 săptămâni Capitala este punctul de interes al colecţionarilor şi iubitorilor de artă din Europa, întrucât aici se desfăşoară, în perioada 19 mai-18 iunie 2017,  cel mai mare eveniment de artă din România, Art Safari Bucureşti, aflat la cea de-a IV – a ediţie.

Întins pe 7000 de metri pătraţi şi 5 etaje, în Galeriile Kretulescu, evenimentul este dedicat expoziţiei Luchian şi independenţii şi include opere ale artistului din peste 20 de muzee, dar şi din colecţii private. Adresat iubitorilor de artă cu gusturi diverse, Art Safari Bucureşti 2017 şi-a deschis porţile unui număr generos de galerii din România şi din străinătate, pentru ca publicul să aibă posibilitatea să viziteze expoziţii noi în fiecare săptămană. 

Una dintre acestea este galeria Jutka, din Bedburg, Germania, care ne propune expoziţia “Lumina pătrunde intunericul”, semnată de Marcel Thiele, pictorul german îndrăgostit de România, şi de Nicoleta Jutka, artistă româncă stabilită în Germania.

Atmosfera apăsătoare a camerelor de tortură din regimul comunist, situate la etajul 5 ale Galeriilor Kretulescu şi luminate vag cu o lumină roşie plăpândă, contrastează astfel cu bucuria care inundă spaţiul artistic în care şi-au expus lucrările Marcel Thiele şi Nicoleta Jutka.

Instalaţia gândită de cei doi artişti include şi lumina fluorescentă proiectată din tavan, punând astfel în valoare structura, culoarea şi metaforele din lucrările celor doi artişti. Vizitatorii care păşesc în acest spaţiu bi-cultural sunt provocaţi să-şi pună şi ei amprenta asupra expoziţiei şi să-şi manifeste în scris, desen sau pictură ideea proprie cu privire la semnificaţia luminii în Univers. Mirosul specific unei atmosfere plăcute şi muzica ambientală din fundal completează în mod fericit efectul picturilor semnate de Marcel Thiele şi Nicoleta Jutka, într-un spaţiu artistic de care cu siguranţă ne vom aminti cu drag. Aici pot fi văzute și alte lucrări ale artistilor: marcelthiele.eu și

Printre galeriile care au expus în acest an se numără: Jutka Gallery (Bedburg, DE), Möbius Gallery (Bucureşti, RO), Galleri CC (Stockholm, SE), Galeria 9 (Cluj, RO), Galeria 3: e Våningen (Göteborg, SE), Atelier 030202 (Bucureşti, RO) etc.

Art Safari Bucuresti 2017 continuă până pe data de 18 iunie 2017.

Art Safari 2017

Ca în fiecare an, Art Safari reintroduce în circuitul urban spații uitate. In anii precedenti au pus in valoare Palatul Dacia si Garajul Ciclop, iar anul acesta este rândul Galeriilor Kretzulescu să intre în atenția publicului bucureștean.

Construite după planurile arhitectului interbelic G. M. Cantacuzino, Galeriile Kretzulescu, intinse pe 7000 de metri patrati, au functionat, o perioada indelungata, drept sediu de interogare a detinutilor politici din perioada comunista.

Pavilionul Muzeal este dedicat expoziției Luchian și independenții și cuprinde opere ale artistului din peste 20 de instituții muzeale, dar și din cele mai importante colecții private.
Expoziția Centrală a Pavilionului de Artă Contemporană, intitulată Notes on a Landscape, curatoriată de Wim Waelput (n. 1978, Ghent, Belgia), adresează diversele tipuri de mesaj și de rol social ale artistului român, din vremea picturii noastre clasice și până în zilele noastre. Wim Waelput este directorul și fondatorul platformei pentru artă contemporană din Ghent.

Programul Art Safari Kids 2017, dedicat în special copiilor, vine și el cu noutăţi: tururi ghidate susținute de elevii școlii Lauder; ateliere inedite pentru cei mici, dar și pentru întreaga familie, în cadrul cărora copiii, părinţii sau bunicii îşi pot manifesta creativitatea împreună.

Art Dialogue propune un amplu program de conferinţe, lansări de carte, performance-uri şi proiecţii video la care participa specialişti din lumea artei din toată Europa.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...