13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUn preşedinte american la PSIHIATRU. Vezi ce boli imaginare avea

Un preşedinte american la PSIHIATRU. Vezi ce boli imaginare avea

Şedinţele secrete de terapie psihiatrică ale fostului preşedinte american Richard Nixon sunt prezentate pe larg într-o carte publicată recent în Statele Unite, intitulată “The Gumshoe and the Shrink”, potrivit Mediafax.

 

Vizitele pe care Richard Nixon le făcea la psihiatru reprezentau un secret care ar fi putut să îl împiedice să devină preşedinte al Statelor Unite ale americii. Nixon a apelat în secret la şedinţe de terapie psihiatrică, timp de foarte mulţi ani, inclusiv în perioada de vârf a carierei sale politice, se afirmă în acest volum, informează dailymail.co.uk.

Fostul preşedinte american a început să facă terapie psihiatrică în cabinetul medicului Arnold Hutschnecker în 1952, plângându-se din cauza unor afecţiuni despre care credea că există doar în imaginaţia lui, precum dureri de spate, dureri de gât şi insomnie.

Potrivit lui David L. Robb, autorul cărţii “The Gumshoe and the Shrink”, Richard Nixon a continuat să facă terapie cu acest psihiatru timp de cel puţin un deceniu, inclusiv în perioada alegerilor prezidenţiale din 1960, pe care le-a pierdut în faţa lui John F. Kennedy.

Dacă aceste informaţii ar fi fost făcute publice în acea vreme, este puţin probabil ca alegătorii americani să fi încurajat o astfel de persoană să devină preşedinte, afirmă autorul cărţii. Potrivit acestuia, în lunile care au precedat scandalul Watergate, Nixon a angajat un detectiv privat care a primit misiunea de a cerceta dosarul medical al lui Kennedy.

Atunci când John F. Kennedy a aflat despre acest lucru, tatăl său i-a cerut cântăreţului Frank Sinatra, un prieten al familiei Kennedy, să îi recomande un alt detectiv privat, care să efectueze o anchetă asupra lui Nixon.

În 1952, anul în care Nixon i-a cerut pentru prima dată ajutorul psihiatrului Hutschnecker, politicianul american avea 39 de ani şi era vicepreşedinte al Statelor Unite, în timpul mandatului preşedintelui Dwight Eisenhower.

În anii care au urmat, Nixon a fost nevoit să facă faţă unor scandaluri de presă, referitoare la finanţarea cheltuielilor sale şi la politica externă americană din Orientul Îndepărtat, Rusia, Brazilia şi Uruguay.

Richard Nixon a fost preşedinte al Statelor Unite timp de şase săptămâni în 1955, într-o perioadă în care Eisenhower s-a confruntat cu anumite probleme cardiace, şi a câştigat respectul naţiunii americane, întrucât nu a încercat să preia puterea.

În timpul campaniei prezidenţiale din 1960, psihiatrul Hutschnecker a continuat să fie unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Nixon, pe care l-a tratat împotriva stresului.

Acelaşi psihiatru l-a învăţat pe Richard Nixon anumite tehnici pentru a rămâne calm în faţa lui Kennedy, care avea întotdeauna în public o atitudine relaxată.

Potrivit autorului cărţii “The Gumshoe and the Shrink”, Nixon a încercat să îl învingă în alegeri pe Kennedy, strecurând presei informaţia potrivit căreia rivalul său suferea de boala Addison, o maladie endocrină rară. Potrivit aceleiaşi cărţi, Kennedy a fost presat de colaboratorii săi să dezvăluie opiniei publice faptul că Nixon apela la şedinţe psihiatrice, dar a refuzat să facă acest lucru.

În ultimii ani, multe dintre evenimentele majore din timpul carierei politice a lui Richard Nixon au fost prezentate sub o nouă lumină, cu ajutorul unor documente secrete care au fost scoase din arhive.

Astfel, în 2011, în presa americană a apărut un articol potrivit căruia motivul pentru care Nixon a pierdut în faţa lui Kennedy, în timpul celebrei dezbateri televizate din 1960, a fost acela că JFK s-a folosit de câteva “trucuri murdare”.

Înainte de începerea acelei dezbateri televizate, prima de acest gen organizată în Statele Unite, Kennedy a cerut descalificarea candidaţilor care apelează la machiajul facial, dar a apelat el însuşi la această procedură uzitată în lumea televiziunii.

Kennedy a cerut, totodată, ca temperatura din studioul de televiziune să fie destul de ridicată, pentru ca rivalul său Nixon, care era renumit pentru faptul că transpira foarte uşor, să apară în faţa telespectatorilor americani transpirat, părând astfel că are multe lucruri de ascuns.

Deşi a pierdut alegerile în faţa lui John F. Kennedy, Richard Nixon a câştigat totuşi fotoliul prezidenţial american în 1969, funcţie din care a demisionat în 1974, în timpul celui de-al doilea mandat prezidenţial al său, în urma scandalului Watergate.

Richard Nixon este singurul preşedinte american care a demisionat.

Cele mai citite

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Iulian Dumitrescu, președintele PNL Prahova, inculpat pentru corupție și cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, continuă să surprindă....

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă