Marți, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu cititorii sunt așteptați la o seară dedicată romanului ”Profesorul și menajera” de Yoko Ogawa, recent apărut la editura Humanitas Fiction.
La eveniment vor participa Nobumitsu Takamatsu, atașat cultural al Ambasadei Japoniei, conf. dr. Serenela Ghițeanu, prof. dr. Anca Focșeneanu, traducătoarea romanului și Dana Jenaru, critic literar. Seara se va încheia cu o demonstrație de furoshiki, arta împachetării în pânză.
Evenimentul este realizat în colaborare cu Secția de Limbă și Literatură Japoneză a Universității din București, cu sprijinul Ambasadei Japoniei.
Romanciera, autoare a numeroase volume de proză scurtă și eseistă, recompensată cu cele mai importante premii literare din Japonia, tradusă în peste 20 de limbi, Yoko Ogawa este mai cu seamă cunoscută datorită romanului ”Profesorul și menajera”, ecranizat în 2006 de regizorul Takashi Koizumi.
Când o tânără menajeră ajunge în casa Profesorului, un matematician ilustru care își poate folosi memoria doar 80 de minute pe zi, descoperă cu mirare că unicul mod al acestuia de privi lumea este prin intermediul numerelor și al matematicii. Relația dintre ei se transformă pe nesimțite într-una de înțelegere reciprocă și empatie. Când menajera îi mărturisește că are un fiu de 10 ani care o așteaptă singur acasă, Profesorul îi cere să-l aducă în fiecare zi, după școală. Treptat, Profesorul îi inițiază în jocurile matematice, reprezentând pentru el adevărurile supreme pe care se sprijină lumea, iar acest mod inedit și emoționant de comunicare reușește să creeze o legătură puternică între cei trei.
Menajera, Profesorul și micul Radical vor descoperi că sentimentele pe care le nutresc unii față de alții sunt atât de puternice, încât ecuația propriilor vieți s-a schimbat definitiv.
„Profesorul și menajera” este al doilea roman al scriitoarei Yoko Ogawa publicat în românește după apariția, în 2014, a romanului ”Hotel Iris”, una dintre cele mai traduse cărți ale autoarei, despre care s-a spus că poate fi interpretat ca o replică la ”Lolita” lui Nabokov.