10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNeagu Djuvara: Am greşit data bătăliei de la Rovine

Neagu Djuvara: Am greşit data bătăliei de la Rovine

Istoricul Neagu Djuvara a recunoscut, duminică, la Targul Gaudeamus, că s-a înşelat în privinţa datei celebrei bătălii de la Rovine a voievodului valah Mircea cel Bătrân, informează Hotnews.

“Când un bătrân istoric află la bătrâneţe că a scris ceva greşit, trebuie să aibă curajul să nu facă pe prostul şi să se încăpăţâneze, cum sunt câţiva istorici care vor mortiş să spună că nu s-au înşelat. M-am înselat! Nu din vina mea, mă rog”, a spus Djuvara la sesiunea de autografe dedicată ediţiei a treia revazută şi adăugită a lucrării “Mircea cel Mare (zis cel Batran) şi luptele sale cu turcii”, aparută anul acesta la Humanitas Junior.

Aplaudat de sutele de cititori care aşteptau un autograf, istoricul a menţionat că a reparat în această ediţie eroarea istorică a stabilirii datei victoriei de la Rovine, plasată de zeci de ani la 10 octombrie 1394, recunoscând contribuţiile unui grup de istorici români, care, folosind o serie de izvoare sârbesti şi atonite, au concluzionat că adevărata data este 17 mai 1395.

“Acesti scriitori care au re-scos chestiunea aceasta la lumină, au spus nişte adevăruri”, a recunoscut istoricul, menţionând insa că, “din păcate, ei fac parte dintre acei istorici români care strică cu o mână ceea ce fac cu alta”.

Neagu Djuvara consideră că lucrarea amintită, “foarte greoaie, greu de citit”, este “atât de lăudăroasă, cu cuvinte care depăşesc adevărul, încât, mai cu seamă pentru străini, ea nu mai este valabilă”.

“Ca să spui, de pildă, că bătălia de la Rovine este cea mai mare victorie dusă de creştini împotriva turcilor…Nu este adevărat”, a comentat istoricul.

Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă