Lucian Boia le explică tinerilor de ce este România „altfel“

de Gabriela Lupu , 18 februarie 2016 - stire actualizata la ora 23:38, 18 februarie 2016
Lucian Boia le explică tinerilor de ce este România „altfel“

Sâmbătă, 20 februarie, la ora 11.00, adolescenții interesați de istorie dezbat volumul „De ce este România altfel“  de Lucian Boia, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, în ultima întâlnire a clubului de lectură Fanbook, modulul „Izvoarele Istoriei“.

De data aceasta tinerii cititori vor intra pe teritoriul eseului și al reflecției asupra trecutului. Vor afla de la autorul cărții, istoricul Lucian Boia, cum am devenit „altfel“, în lumina marilor evenimente și transformări ale ultimelor secole. „Ţările şi naţiunile sunt diferite. Asemănătoare şi diferite. România intră şi ea, fireşte, în acest joc al asemănărilor şi deosebirilor. Nu cumva este totuşi şi mai diferită? Cu alte cuvinte, nu se situează oare mai «excentric», sub tot felul de aspecte, în raport cu ceea ce ar fi o medie sau o relativă normalitate europeană?“, scrie Lucian Boia.

„Desigur, cei care privesc din afară sunt mai impresionaţi decât românii, obişnuiţi cât de cât cu ei înşişi, dar până şi printre români exasperarea creşte. Ceva nu merge în România, şi nu doar sus, în clasa politică, şi nu doar de ieri, de alaltăieri. Să fie un blestem?

Nu, e doar o istorie. Dar poate că înseamnă acelaşi lucru. (...) Condiţia aceasta de frontieră a avut o dublă consecinţă, cu totul contradictorie. O accentuată închidere şi o tot atât de accentuată deschidere. Relativa izolare a unui spaţiu aflat în afara regiunilor bine conturate ale Europei, departe de centrele de „iradiere“ politică, economică şi culturală, dar şi „penetrabilitatea“ unui teritoriu aflat în drumul tuturor („în calea răutăţilor“, cum spunea cronicarul) şi prea puţin structurat. Rezultatul a fost, pe de o parte, o civilizaţie – îndeosebi rurală – conservatoare şi persistentă, dar şi receptivitatea, cel puţin a unei elite, în faţa unei diversităţi de influenţe externe. Acceptare şi respingere, respingere şi acceptare, într-un joc fără sfârşit. Dacă o asemenea combinaţie – cu semne perfect opuse – este greu de înţeles, cu atât mai rău; nu vom pretinde că România ar fi uşor de descifrat,“ adaugă istoricul în volumul său de mare succes. Fanbook este un club de lectură pentru adolescenți inițiat în anul 2014 pentru a încuraja lectura și voluntariatul în România.

Organizatorii, Asociația CSR Mindset și librăria Humanitas de la Cișmigiu, voluntarii și ambasadorii proiectului încurajează lectura unei cărți pe lună și interacțiunea dintre tineri și personalități culturale, prin discuții libere. Modulul de istorie își propune să medieze întâlniri cu specialiști din facultățile de istorie și institutele de cercetare și să îi familiarizeze pe adolescenți cu diversele surse din care poate fi extras conținut istoric – volume de istorie, memorii, interviuri, documente și fotografii de epocă, sinteze și analize tematice. Discuția va fi moderată de profesorul Radu Laurențiu, școala I.G. Duca. 

Comentarii

 • UE LUI SOROZ

  19 februarie 2016 12:56

  Am dat minus la acest articol de propaganda antiromanesca si dupa cateva minute a ramas tot cinci din cinci. SOROS LUCREAZA, NOAPTE BUNA ROMANI.

  raspunde comentariului
 • misu

  19 februarie 2016 8:32

  fereasca domul sa invete istorie tinerii de la acest personaj. nu mai faceti reclama la humanitas, ci mai bine spuneti cum a intrat liiceanu in posesia editurii politica, transformata in humanitas. iar cartile sunt un exemplu de ASA NU

  raspunde comentariului
 • pe dos

  19 februarie 2016 8:03

  Boia este un propagandist care lasa impresia ca face propaganda pentru hungaria si rusia , si pentru desmembrarea teritoriala a Romaniei.

  raspunde comentariului
  • Mirela

   19 februarie 2016 9:25

   Iar tu care esti cu adevarat `pe dos` sau poate `un dos` esti acela care, bolnav de festivism, vrei sa continue atmosfera asta in care, in continuare, suntem mereu si mereu bolnavi de `conspirationisa ` din asta de grota impotriva tuturor tariloe straine, dar nu-i vedem exact pe cei ce ne saracesc zi de zi, bucurandu-se ca TU pui botu` la aceste perdele de fum intoxicante si manipulatoare. Caci, sa fim drepti, dle `dos`, ai vazut tu averi imense deturnate din Romania de persoane fizice ruse, israeliene, maghiare - ma refer maghiare din Ungaria - din vestul Euorpei, americane etc ?! Ai vazut tu cumva lucraturi rusesti sau evreiesti sau masone sau europene la alegerile din Romania ? Eu am fost in comisii la aceeasi sectie de votare din orasu lmeu si, asa cum am vazut alegeri prerfect libere si valabile pe cand buletinele de vot erau pline de FDSN si Iliescu tot asa am vazut ca au fost alegeri perfect libere cand oamenii satui de coruptia iliesciana au votat masiv- cel putin la oras - cu Conventia Democrata. Cu dezamagirile ulterioare. Si, dupa cum se vede, aproape indiferent ca u fost condusi de `stanga` sau `dreapta` romanii la fel au saracit si politicienii AUTOHTONI la fel s-au umflat cu milioane de euro furati din banii nostri ! Exact ca boierii romani din Evul Mediu. Asa ca, dle `dos` faptu lca Romania este altfel e din cauza ca majoritatea romanilor care au ajuns in diferite functii in statul roman dupa 1948 - cu ecouri si inainte de 1948, evident - au fost hotzi si total nepasatori cu oamenii care i-au votat direct sau indirect. Iar romanii iau fost fie blanzi, fie `moi` si slabi in fatza soartei ,fie intimidati rau de tot, fie usor lashi. Si s-au lasat mintiti la greu. Uite ca si tu cu tine au reusit sa te modifice in ce priveste atitudinea ! Caci, in loc sa vezi adevarul, devii si tu un antenist sustinator de sefi smecheri si care vezi pericole, mereu si mereu, doar in exterior.

   raspunde comentariului
   • si mai pe dos

    19 februarie 2016 9:35

    Pericolele vin numai din exterior si sunt pericole majore.Dar acest exterior lucreaza cu etnici straini cu cetatenie romana, conserve care se activeaza cand stapanu lor le cere sa se deschida.

    raspunde comentariului
 • Dumitru

  18 februarie 2016 23:26

  In Occident, deconstructia miturilor nationale, pe care o practica Boia, este o chestie deja iesita din moda. Acum reapar incet-incet valorine nationale. Din pacate, Romania este din nou defazata, iar intelectuali ca Boia inca ocupa prim-planul vietii intelectuale. E si normal, oarecum, dat fiind ca adevaratele valori intelectuale, gen Adrian Paunescu, au fost demolate pentru ca nu aderau la proiectul de societate deschisa.

  raspunde comentariului
  • CHARLIE

   19 februarie 2016 16:15

   OARE PRIN VALORI "NATIONALE" TREBUIE SA INTELEGEM POLITICIENI VANDUTI ?Citesc si raman uimit cand biografia marilor conducatori postrevolutionari apar zilnic in ziare. Parca suntem in codru Ponta, Sova, Udrea Nastase etc toti ar trebui sa fie la inchisoare. Spaga, minciuna etc. Daca vrei sa ignorezi aceste fenomene sau poate vrei si tu portia ta de ciubuc sa-ti fie de bine!

   raspunde comentariului
 • clencix

  18 februarie 2016 22:58

  In primul rand sa nu ne autovictimizam. E banal sa fim altfel. Romania e altfel asa cum e si Grecia altfel, Suedia altfel, Finlanda altfel si celelalte pana la vreo 200 1953 fiecare altfel, inclusiv San Marino altfel si Andorra altfel. Toti suntem mai mult sau mai putin altfeli. Intrebarea e retorica, sa se vanda povestea, care si ea se vrea altfel, si ajunge altfel de poveste, cam trasa de par, ca spiritul unui popor nu se poate prinde in cuvintele unei carticele in care Romania e mai mult pusa la zid si iradiata din surse radioactive decat luata de la egal la egal.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design