Îngerii din paradisul pierdut

de Gabriela Lupu , 26 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 21:01, 26 ianuarie 2016
Îngerii din paradisul pierdut

În această seară, la ora 19.00 va avea loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu o întâlnire dedicată romanului „Pierdutul paradis“ de Cees Nooteboom, o scriere delicată despre iubire, pierdere şi regăsire, tradusă până acum în peste 25 de ţări.

Romanul spune povestea Almei, o tânără braziliancă fascinată de reprezentările îngerilor în arta Renaşterii. Hotărându-se să plece din iadul care a devenit pentru ea São Paulo, călătoreşte, alături de o bună prietenă, dezinvolta Almut, la Sidney, unde încearcă să-şi refacă viaţa. La un moment dat, în Perth, îngerii capătă pentru Alma o formă concretă.

În partea cealaltă a lumii, criticul literar Erik Zondag se luptă cu propriii demoni: alcoolismul şi obezitatea. În timpul unei cure purificatoare în Austria, destinul îi pregăteşte o supriză: întâlnirea cu fata cu aripi de înger care i-a zdrobit inima în Australia.

Prozator, poet, dramaturg, autor de cărți de călătorie, eseist și jurnalist neerlandez, Cees Nooteboom s-a născut pe 31 iulie 1933 la Haga, în Țările de Jos. Nereușind să se adapteze rigorilor impuse de școlile confesionale catolice pe care le urmează și fiind declarat inapt pentru serviciul militar, tânărul Nooteboom începe să călătorească prin Europa, făcând autostopul. Romanul său de debut, “Philip și ceilalți” (Philip en de anderen, 1955), reprezintă o reflectare literară a experiențelor acestei perioade, fiind urmat, în 1963, de “Cavalerul e mort”.

În 1956 publică primul volum de poezie intitulat “Morții își caută o casă” și își începe activitatea de jurnalist, colaborând cu numeroase publicații din țara natală și din străinătate. Relatează ca martor direct depre Revolta din Ungaria  din 1956, Primăvara de la Praga din 1968 și Căderea Zidului Berlinului în 1989. Romanul “Ritualuri” îi deschide drumul recunoașterii internaționale, consolidată de apariția, în 1991, a romanului “Următoarea poveste“ și, în 1998, a romanului “Ziua Tuturor Sfinților”.

În 2004 publică romanul “Pierdutul paradis”. Scrierile sale au fost recompensate cu importante premii literare. De asemenea, Cees Nooteboom este nominalizat de mai mulți ani la Premiul Nobel pentru literatură. Cărțile sale sunt traduse în peste treizeci de limbi.

Vor prezenta cartea Ioana Bâldea Constantinescu, jurnalist cultural, şi Gheorghe Nicolaescu, traducătorul romanului, iar actriţa Eliza Păuna va citi câteva fragmente. Gazda întâlnirii va fi Andreea Răsuceanu, critic literar şi redactor Humanitas Fiction.   

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design