Gastronomie și destin. ”Madame Mallory şi micul bucătar indian”

de Gabriela Lupu , 11 august 2014 - stire actualizata la ora 22:26, 11 august 2014
Gastronomie și destin. ”Madame Mallory şi micul bucătar indian”

 

În această seară, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unei întâlniri prilejuite de apariţia bestsellerului „Madame Mallory şi micul bucătar indian“, de Richard C. Morais, roman ecranizat sub titlul „Război în bucătărie“, film ce va avea premiera în România pe 15 august.

Romanul „Madame ­Mallory şi micul bucătar indian“, apă­rut în peste 30 de ţări, e povestea savuroasă a lui Hassan Haji, care pleacă împreună cu familia sa din India într-o călătorie în jurul lumii, visând la locul ideal unde ­să-şi deschidă un restaurant. Treptat, trecând printr-o serie de aventuri amuzante, dar şi emoţionante, graţie unor întâlniri providenţiale, precum cea cu Madame Mallory, proprietara unui celebru restaurant francez, Hassan va ajunge chef de trei stele la Paris.

Crescut în atmosfera îmbibată de arome exotice a restaurantului familial din Mumbai, aparţinând bunicului său, Hassan Haji porneşte, după moartea mamei lui, împreună cu restul familiei, într-o călătorie prin lume, stabilindu-se în cele din urmă într-un orăşel din Alpii Francezi, Lumière. Aici îşi vor deschide un restaurant cu specific indian, peste drum de exclusivistul local al doamnei Mallory, „Le Saule Pleureur“.

Dar, la scurt timp după ce Madame Mallory declanşează un adevărat război gastronomic, în care îşi antrenează vecinii, Hassan îşi descoperă pasiunea pentru haute cuisine europeană, devenind, printr-un complex de împrejurări nu tocmai plăcut, discipolul celebrei chef. Treptat, trecând prin mai multe aventuri şi cunoscând în sfârşit şi dragostea adevărată, Hassan va deveni un chef parizian foarte apreciat.

Cartea a fost primită extrem de elogios de public și de critică. De pildă, New York Times Books Review
 consideră că farmecul romanului stă în incredibila întâlnire din­tre „Slumdog Millionaire“ și „Rata­touille“.

La rândul lui, faimosul chef new-yorkez, un adevărat guru al gastronomiei,
 Anthony Bourdain, a declarat că „Madame Mallory şi micul bucătar indian“ i se pare a fi: „De departe cel mai bun roman despre lumea bucătăriei.“

Filmul care se bazează pe acest roman, „Război în bucătărie“, îi are în rolurile principale pe Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal şi Charlotte Le Bon, este regizat de Lasse Hallström, iar printre producători se numără Steven Spielberg şi Oprah Winfrey.

Autorul

Richard C. Morais este în prezent editorul revistei financiare americane Barron’s Penta. A fost senior editor la Forbes şi cel mai longeviv cores­pondent străin al acesteia. A început să lucreze pentru redacţia din New York a revistei Forbes ca reporter în 1984, la vârsta de 23 de ani. Între 1986 şi 2003 a lucrat la sediul londonez al revistei, devenind, în 1998, European Bureau Chief. La Londra, fiind nomi­nalizat de şase ori, a primit trei Business Journalist of the Year Awards. American crescut în Elveţia, Morais şi-a trăit mare parte din viaţă în străinătate, întorcându-se în SUA în 2003. Acum locuieşte la New York cu soţia şi fiica sa. A debutat, în 1991, cu biografia neautorizată Pierre Cardin: The Man Who Became a Label. Madame Mallory şi micul bucătar indian (The Hundred-Foot Journey) este primul său roman, apărut în 2008 şi tradus în peste 30 de ţări. În 2013, Morais publică romanul Buddhaland Brooklyn, povestea unui preot budist care, la 40 de ani, primeşte ordinul să-şi părăsească mânăstirea din munţii Japoniei şi să traverseze oceanul pentru a construi un templu în New York.
  

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design