FOTO. Din înțelepciunea lui Borcea și Becali: Topul citatelor din cărțile penalilor români

de Roxana Petre , 09 februarie 2016 - stire actualizata la ora 10:52, 10 februarie 2016

Internauţii ironizează cărţile scrise de deţinuţii celebri în închisoare, pentru scurtarea pedepsei. Astfel, pe pagina de Facebook intitulată sugestiv "Cărţi Penale", au apărut o serie de fotografii cu "frânturi literare ce le-au redat libertatea".

Printre autorii preferaţi ai internauţilor se numără Cristi Borcea, Gigi Becali şi Gică Popescu, asfel că pe pagina de Facebook apar numeroase citate din cărţile scrise de ei.

De exemplu, unul din citatele preferate ale utilizatorilor Facebook îi aparţine lui Cristian Borcea scrie, la pagina 15 din cartea "Am fost preşedintele unui vis", prezintă "natura dualistă a existenței sale complicate", după cum precizează descrierea fotografiei.

"Aşa se face că, rând pe rând, am fost şi Înger şi Demon, am fost ridicat în slăvi, dar şi trântit de gazon, am fost şi bun şi rău, şi iubit şi urît, şi ovaţionat şi huiduit", scrie Borcea în cartea sa.

Citeşte şi: FOTO. Expoziție de cărți ale deținuților celebri: Voiculescu, Becali sau Borcea

La pagina 19, el scrie: "Din păcate, însă, toate lucrurile frumoase au un final. Sau, aşa îmi place mie să cred, mai iau câte o pauză".

În atenţia internauţilor sunt şi cărţile scrise de Gigi Becali, descris drept "cel mai dur critic al său".

"Dacă mi-ar fi spus cineva, în tinereţe, că voi scrie o carte, l-aş fi considerat nebun. Ideea că eu aş fi putut să stau ore întregi cu pixul în mână în faţa unor foi de hârtie mi s-ar fi părut o glumă proastă", scrie el în "Becali şi politica. Începuturile", la pagina 28.

În cartea "Muntele Athos, patria ortodoxiei", Gigi Becali scrie: "A murit Gigi cel pe care-l cunoştea lumea, pentru a se naşte Gheorghe, omul cel noi, cel în care trăieşte Hristos".

Săptămâna trecută, la Biblioteca Naţională a României s-a deschis expoziţia “Cărţi cu răspunde elimitată”, dedicată literaturii scrise în închisoare.

Faimosului Gigi Becali îi pot fi admirate patru volume, toate apărute la Editura Saeculum: “Parlamentul Europei şi parlamentul României”, “Becali şi politica: Începuturile”, “Becali şi Steaua” şi faimosul deja “Muntele Athos, patria ortodoxiei”. Această ultimă carte are 175 de pagini şi, conform declaraţiilor autorului, s-a vândut “ca pâinea caldă”. În introducerea volumului în care Gigi Becali povesteşte despre călătoriile sale în Sfântul Munte, “scriitorul” spune: “A murit Gigi pe care îl cunoştea lumea, pentru a se naşte Gheorghe, omul cel nou, cel în care trăieşte Hristos”.

De pe lista celebrităţilor literare nu lipsesc Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Gheorghe Copos, Cristi Borcea, Meme Stoica, Gică Popescu, Gigi Neţoiu,  sau Sorin Ovidiu Vântu.

Cristi Borcea a semnat o lucrare “ştiinţifică” intitulată “Am fost preşedintele unui vis: Dinamo Bucureşti”, în timp ce “rivalul” său, Mihai Stoica, a scris în timp record două cărţi dedicate, desigur, echipei Steaua: “Competiţia” şi “UEFA Europa League: în căutarea identităţii”. Fosta glorie a Naţionalei, Gică Popescu a publicat şi el o lucrare serioasă: “Abordări teoretice şi practico-metodice ale jocului de fotbal în centrele de copii şi junior din perspectivă interdisciplinară.”

Dan Voiculescu este unul dintre cei mai prolifici autori din detenţie.  În vitrine sunt expuse nu mai puţin de şapte lucrări ale patronului Antenelor: “A patra cale”, “Economia românească: realităţi şi perspective de dezvoltare” (cu o prefaţă scrisă de Ilie Şerbănescu), “Efectul de antrenare al investiţiilor străine în economia românească 1990-2014”,”Investiţiile străine directe-vector al dezvoltării economice”, “Managementul riscului la accesarea şi gestionarea fondurilor europene”, “Clasa de mijloc: teoria şi practica antreprenorială” şi, nu în ultimul rând, “Omenirea, încotro?”

Dinel Staicu a meditat asupra unor lucruri foarte grave în lucrarea “Pandemia crizei capitaliste după 24 de ani de eră ceauşistă: eco-ideologia-eco-financia: Biblia mileniului III”. Tot el a mai scris şi “Economie: idei fiscale de autodefinire a epocii moderne” şi “Barterul fiscal”.

Citeşte şi: Oficial: George Copos a plagiat ca să scape de închisoare

Patronul Rapidului, George Copos a scris “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, dar şi lucrări dedicate turismului românesc şi industriei hoteliere din ţara noastră.

Asupra istorie patriei (dar de data mai recentă) s-a aplecat şi mogulul de presă Sorin Ovidiu Vântu în volumul “România: un studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare.

Gigi Neţoiu s-a ocupat de lucruri mult mai pământeşti. El a scris în detenţie despre “Performanţe economice în creşterea bovinelor şi ovinelor.”

 

 

Comentarii

 • andreesanu

  09 februarie 2016 13:37

  Ca orce aberatie scoasa de Becali,Copos ,Borcea ,Popescu ,Netoiu sunt luate ca si "lucrari stiintifice "si aceptate de justitie ca probe pentru eliberarea conditionata ,anticipata a acestor derbedei,excroci,mafioti nu ai ce sa spui decat ca asa zisa justitie este o formalitate in care excroci si magistrati s-au amestecat si nu mai sti care ce este ??Cand magistratii se pling ca romanii nu mai au nici o incredere ,nici un respect pentru ei ,trebuie sa inteleaga ca si-au facut raul cu mana lor ,cu capul lor !!!

  raspunde comentariului
 • Citat din Becali

  09 februarie 2016 12:25

  "Cum sa dau eu 30 la suta lui Cocos? Zece la suta mai merge." spus pe toate televiziunile si ziarele si Basescu zice ca el si serviciile nu stiiau. Poate procurorii incerca sa afle daca stiau.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design