De ce avem nevoie de feminism. Răspunsuri, într-o nouă carte despre puterea femeilor şi egalitatea de gen

Librăria Bastila a găzduit, marţi, lansarea cărţii „Feminism modern reflexiv”, lucrare care cuprinde analize critice ale unor perspective teoretice asupra intereselor de gen. Ideologia feministă a primit în ...

Share

Rl online 0 comentarii

29.05.2013 - 01:42

Librăria Bastila a găzduit, marţi, lansarea cărţii „Feminism modern reflexiv”, lucrare care cuprinde analize critice ale unor perspective teoretice asupra intereselor de gen.

Ideologia feministă a primit în ultimii ani tot mai mult spaţiu în viaţa publică, datorită vocilor puternice ale activistelor şi activiştilor care promovează egalitatea de gen, de aceea volumul „Feminism modern reflexiv” vine ca o completare care susţine acţiunile feministe.

Autoarea volumului, Oana Băluţă, este una dintre aceste voci şi consideră că reflexivitatea modernistă este necesară deopotrivă în teoria politică, cât şi  în teoria politică feministă.

„Feminism modern reflexiv”, publicată de Editura Tritonic, este „o poveste în care personajele principale sunt concepte, teorii,  subliniază un anumit mod de a reflecta la aceste teorii şi concepte în contextul românesc al relaţiilor de gen şi al teoretizării acestora”, după cum mărturiseşte autoarea, profesoară la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti şi la SNSPA.

Cartea propune un model de analiză şi de înţelegere a intereselor politice, care „corespunde unui feminism modern(ist) reflexiv, un feminism mai ponderat, mai coerent, neahtiat de nou cu orice preţ, ci mai degrabă de relevanţa sa pentru ca interesele femeilor să rămână preponderent politice, care păstrează şi modifică în acelaşi timp”, a spus Oana Băluţă.

Volumul mai conţine o parte consistentă de cercetare care include şi muncă de teren, respectiv interviuri şi focus-grupuri pe care autoarea le-a făcut în locuri diferite din ţară.

„Mi-am dorit mult să găsesc o formulă care să armonizeze perspectiva asupra intereselor comune ale femeilor cu contextul diversităţii, al diferenţelor între femei şi în acelaşi timp să ţin vie şi centrală perspectiva politică”, a explicat Oana Băluţă despre feminismul modern.

La evenimentul de lansare au participat şi Mihaela Miroiu, profesoară, autoare şi militantă feministă, Bogdan Hrib, fotojurnalist şi scriitor, Lazăr Vlasceanu, profesor şi sociolog, Maria Bucur, profesoară la Universitatea Indiana Bloomington SUA.

Oana Băluţă Este lector universitar doctor în cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti. În anul 2005 a absolvit Masteratul de Gen şi Politici Publice din Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), iar în 2009 a obţinut titlul de Doctor în Ştiinţe Politice, în cadrul SNSPA.

Domeniile sale de interes sunt studiile de gen, în special dimensiunea de gen a reconcilierii dintre muncă, familie şi viaţa privată, reprezentarea politică a intereselor de gen/a intereselor femeilor. Este coordonatoarea volumelor Parteneri egali. Competitori egali (2007)- Editura Maiko, Şanse egale prin concilierea vieţii de familie cu cariera (2007) - Editura Maiko, coautoare a volumelor Gen şi interese politice (2007) - Editura Polirom,Justiţie şi Afaceri interne (2007) - Editura Tritonic şi Conspiraţia tăcerii 2007) - Editura Arefeană, editoarea cărţii Gen şi putere Partea leului în politica românească (2006) - Editura Polirom.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...