Zubin Mehta și Vladimir Jurowski, la „pupitrul“ Festivalului Enescu

Festivalul Internațional „George Enescu“ intră într-o nouă etapă începând cu ediția din 2017, când conducerea evenimentului va fi asigurată de tandemul Zubin Mehta – Președinte Onorific și Vladimir Jurowski – director artistic.

Share

[email protected] 0 comentarii

Actualizat: 01.12.2015 - 21:40

Festivalul Internațional „George Enescu“ intră într-o nouă etapă începând cu ediția din 2017, când conducerea evenimentului va fi asigurată de tandemul Zubin Mehta – Președinte Onorific și Vladimir Jurowski – director artistic.

“Invitația de a deveni director artistic al Festivalului Enescu a fost neașteptată, trebuie să recunosc că am fost atât surprins, cât și foarte încântat că o asemenea încredere a fost învestită în mine”, a declarat dirijorul Vladimir Jurowski

“Îmi doresc să dezvolt cât mai mult oportunitatea de a interpreta alături de artiști români – precum muzicienii din Filarmonica George Enescu, de a pune în valoare compozitori români – cred că este în tradiția a ceea ce a realizat George Enescu. Pentru ediția 2017, am contribuit la dezvoltarea seriei Work-shop – Muzica Secolului 21, consider că Festivalul Enescu trebuie să fie printre primele care să aducă muzică contemporană în programul său. O orchestră care am dorit să fie invitată în festival este Filarmonica din Cehia, căci cred că tradiția muzicii est-europene ar trebui să fie adusă împreună cu tradiția vestică. Este extraordinar că există acest festival în mijlocul Europei și mai ales în aceste momente când conflictele politice și religioase dezbină lumea. Unul dintre lucrurile care ne poate aduce împreună este muzica clasică – căci muzica nu are nevoie de traducere sau de o dovadă de credință“, a mai spus noul director artistic al Festivalului Enescu.

Vladimir Jurowski este în prezent dirijor principal și artistic advisor al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre britanice din lume, London Philharmonic Orchestra, și director artistic al State Academic Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov”. Deține, de asemenea, titlul de Principal Artist al Orchestra of the Age of Enlightenment. Începând cu anul 2017, Vladimir Jurowski va deveni  director artistic și dirijor principal al Berlin Radio Symphony Orchestra (Rundfunk Sinfonie-Orchester Berlin).

Vladimir Jurowski a fost director muzical al Festivalului de la Glyndebourne, precum și dirijor principal invitat al Russian National Orchestra din 2005 până în 2009. A fost, de asemenea, first kapellmeister al  Komische Oper Berlin între 1997 și 2000 și dirijor principal invitat al Teatro Communale di Bologna între anii 2000 și 2003.

Încă din anul 2005, odată cu prima venire a London Philharmonic Orchestra la București în cadrul Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski s-a implicat în valorizarea și susținerea muzicii compozitorului român George Enescu. După ce a prezentat Simfonia a III-a de George Enescu alături de London Philharmonic Orchestra în ediția din 2013 a Festivalului Internațional George Enescu, Vladimir Jurowski a dirijat în premieră londoneză la începutul lunii februarie a acestui an, în prezența unui public de peste 2.500 de persoane, opusul enescian și pe scena Royal Festival Hall (Londra), incluzând astfel creaţia enesciană în repertoriul internaţional al prestigioasei orchestre britanice. Vladimir Jurowski pregăteşte opera „Oedipe” de George Enescu pentru deschiderea ediției din 2017 a Festivalului Enescu, interpretare pe care, de asemenea, urmează să o prezinte la Royal Festivall Hall din Londra.   

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...