7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialOSCAR 2016: Actorii din rolurile secundare, joc actoricesc de excepție

OSCAR 2016: Actorii din rolurile secundare, joc actoricesc de excepție

Ce s-a întâmplat anul acesta cu „masculii alfa“ ai marelui ecran? Urmărindu-l pe Bryan Cranston în „Trumbo“, îl vezi, din păcate, prea mult pe Walter White din „Breaking Bad“. Matt Damon, în „The Martian“, e miezul banal al unui film mai plat ca o cămașă proaspăt călcată. Michael Fassbender, care a jucat strălucit în „Shame“ (2011), se risipește într-o odă dedicată lui Steve Jobs.  La această categorie va fi probabil o luptă între Leonardo „The Revenant“ DiCaprio și Eddie „Cute Face“ Redmayne, adică între două ipostaze opuse ale masculinității.

La rolurile secundare se trage, în schimb, cu „arme grele“. Christian Bale în „The Big Short“, în rolul omului care a prevăzut venirea crizei financiare, intens, întotdeauna surprinzător, salvând un film mediocru, căci Bale este unul dintre acei actori care, și dacă ar juca un calorifer, ar reuși să emane căldură doar din interpretare. La fel, Tom Hardy se înșurubează ca un demon în „The Revenant“, fiind parcă mai prezent decât DiCaprio în filmul ce pare special construit pentru acesta.

Mark Ruffalo oferă și el o performanță bine închegată în „Spotlight“, deși pelicula e mai degrabă o lucrare fără soliști. Sylvester Stallone, în „Creed“, este probabil o alegere bazată pe nostalgie – e cartea care nu contează lângă careul de ași.

O adevărată capodoperă e însă evoluția lui Mark Rylance în „Bridge of Spies“. Actorul englez încheagă un personaj fatalist, interiorizat și laconic. Când Hanks preia ștafeta acțiunii, chiar ai o senzație de regret, căci Rylance reușește să-ți aducă înainte, fără un efort aparent, una din miile de fețe ale Singurătății. Este mai degrabă un personaj literar, care și-ar fi găsit noima într-un roman, eroului principal rămânându-i doar rolul de purtător necesar al acțiunii.

La roluri feminine principale, există în primul rând Brie Larson, cu rolul ei magnific din „Room“. Charlotte Rampling oferă o performanță ieșită din comun în „45 years“, un film dintr-o altă vreme, dar este acea nominalizare făcută în fiecare an de amorul artei. Cate Blanchett dă senzația că a mai jucat rolul din „Carol“, iar Jennifer Lawrence și Saoirse Ronan sunt „America’s sweethearts“ fără sare și piper.     

La roluri secundare, din nou, competiția e mult mai interesantă. Rachel McAdams putea lipsi, în timp ce Kate Winslet are același dezavantaj ca Fassbender: nimeni nu poate urmări ultraplictisitorul „Steve Jobs“ până la capăt.

Oricare dintre următoarele trei actrițe merită însă Oscarul pentru rol secundar. În „The Danish Girl“, Alicia Vikander înfățișează o schimbare mai interesantă decâtă cea din bărbat în femeie, a personajului principal: transformarea unei femei fericite într-una dezamăgită. Interpretarea ei te trage peste nisipuri mișcătoare și părerea mea este că titlul filmului se referă – sau ar trebui să se refere – în egală măsură la personajul ei.

Cândva, Jennifer Jason Leigh strălucea în filme precum „Dolores Claiborne“ (1995), apoi sistemul a uitat-o. A revenit în „The Hateful Eight“, unde se joacă cu personajul Daisy Domergue ca o mâță cu un ghem: ai senzația că-l poate duce oriunde, în fie­care secundă. Deși rolul ei, ca întreaga poveste, e construit pe exage­rare, nu-ți dă o secundă senzația de prea mult; te amuză și-ți trimite în același timp fiori pe șira spinării.

La fel, în „Carol“, Rooney Mara reușește o performanță greu de imaginat: îți mută deseori atenția de la strălucitoarea Blanchett. De altfel, așa e construit filmul: pe contrastul dintre polii unei relații între persoane de același sex. Rooney apare inițial ca un șoricel lângă o pisică de Angora, apoi începi să sesizezi cât de captivant e construită și interpretată lipsa ei de importanță.  

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...
Ultima oră
Pe aceeași temă