OSCAR 2016: Actorii din rolurile secundare, joc actoricesc de excepție

de Adrian Georgescu , 27 februarie 2016 - stire actualizata la ora 19:51, 27 februarie 2016
OSCAR 2016: Actorii din rolurile secundare, joc actoricesc de excepție

Ce s-a întâmplat anul acesta cu „masculii alfa“ ai marelui ecran? Urmărindu-l pe Bryan Cranston în „Trumbo“, îl vezi, din păcate, prea mult pe Walter White din „Breaking Bad“. Matt Damon, în „The Martian“, e miezul banal al unui film mai plat ca o cămașă proaspăt călcată. Michael Fassbender, care a jucat strălucit în „Shame“ (2011), se risipește într-o odă dedicată lui Steve Jobs.  La această categorie va fi probabil o luptă între Leonardo „The Revenant“ DiCaprio și Eddie „Cute Face“ Redmayne, adică între două ipostaze opuse ale masculinității.

La rolurile secundare se trage, în schimb, cu „arme grele“. Christian Bale în „The Big Short“, în rolul omului care a prevăzut venirea crizei financiare, intens, întotdeauna surprinzător, salvând un film mediocru, căci Bale este unul dintre acei actori care, și dacă ar juca un calorifer, ar reuși să emane căldură doar din interpretare. La fel, Tom Hardy se înșurubează ca un demon în „The Revenant“, fiind parcă mai prezent decât DiCaprio în filmul ce pare special construit pentru acesta.

Mark Ruffalo oferă și el o performanță bine închegată în „Spotlight“, deși pelicula e mai degrabă o lucrare fără soliști. Sylvester Stallone, în „Creed“, este probabil o alegere bazată pe nostalgie - e cartea care nu contează lângă careul de ași.

O adevărată capodoperă e însă evoluția lui Mark Rylance în „Bridge of Spies“. Actorul englez încheagă un personaj fatalist, interiorizat și laconic. Când Hanks preia ștafeta acțiunii, chiar ai o senzație de regret, căci Rylance reușește să-ți aducă înainte, fără un efort aparent, una din miile de fețe ale Singurătății. Este mai degrabă un personaj literar, care și-ar fi găsit noima într-un roman, eroului principal rămânându-i doar rolul de purtător necesar al acțiunii.

La roluri feminine principale, există în primul rând Brie Larson, cu rolul ei magnific din „Room“. Charlotte Rampling oferă o performanță ieșită din comun în „45 years“, un film dintr-o altă vreme, dar este acea nominalizare făcută în fiecare an de amorul artei. Cate Blanchett dă senzația că a mai jucat rolul din „Carol“, iar Jennifer Lawrence și Saoirse Ronan sunt „America’s sweethearts“ fără sare și piper.     

La roluri secundare, din nou, competiția e mult mai interesantă. Rachel McAdams putea lipsi, în timp ce Kate Winslet are același dezavantaj ca Fassbender: nimeni nu poate urmări ultraplictisitorul „Steve Jobs“ până la capăt.

Oricare dintre următoarele trei actrițe merită însă Oscarul pentru rol secundar. În „The Danish Girl“, Alicia Vikander înfățișează o schimbare mai interesantă decâtă cea din bărbat în femeie, a personajului principal: transformarea unei femei fericite într-una dezamăgită. Interpretarea ei te trage peste nisipuri mișcătoare și părerea mea este că titlul filmului se referă – sau ar trebui să se refere - în egală măsură la personajul ei.

Cândva, Jennifer Jason Leigh strălucea în filme precum „Dolores Claiborne“ (1995), apoi sistemul a uitat-o. A revenit în „The Hateful Eight“, unde se joacă cu personajul Daisy Domergue ca o mâță cu un ghem: ai senzația că-l poate duce oriunde, în fie­care secundă. Deși rolul ei, ca întreaga poveste, e construit pe exage­rare, nu-ți dă o secundă senzația de prea mult; te amuză și-ți trimite în același timp fiori pe șira spinării.

La fel, în „Carol“, Rooney Mara reușește o performanță greu de imaginat: îți mută deseori atenția de la strălucitoarea Blanchett. De altfel, așa e construit filmul: pe contrastul dintre polii unei relații între persoane de același sex. Rooney apare inițial ca un șoricel lângă o pisică de Angora, apoi începi să sesizezi cât de captivant e construită și interpretată lipsa ei de importanță.  

Comentarii

  • iulia

    25 februarie 2016 22:39

    -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic.-Oferim sanse reale de avansare in cariera!-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Programul de lucru este flexibil.-Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor.-Sunt suficiente studiile medii.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email julianne_poppyahoo.comCerinte - cunostinte despre utilizarea Internetului- cunostinte despre Word si Excel- perseverenta, ambitie si dorinta de a reusi intr-un domeniu nou- posibilitatea de a lucra minim 3 ore pe ziImportantPentru informatii suplimentare trimiteti "info" la julianne_poppyahoo.comOferte -oferim instruire gratuita-contract -scrisoare de recomandare pentru persoanele interesate de aceasta-posibilitatea de a lucra de acasa

    raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design