România merge cu „Apariţii“ la Bienala de la Veneţia

de Eliza Avram , 15 februarie 2017 - stire actualizata la ora 12:06, 15 februarie 2017
România merge cu „Apariţii“ la Bienala de la Veneţia

Proiectul Getei Brătescu a câştigat concursul naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta artiştii ţării noastre la cea de-a 57-a ediție a celebrei expoziţii internaţionale de artă.

Expoziția „Apariții“ va pune accent pe îmbinarea mediilor artistice, revelând caracterul mobil, deschis, performativ al artei Getei Brătescu, precum și proliferarea ideilor, fluxul debordant al imaginației și libertatea de manifestare care însoțesc creativitatea specifică acestei artiste, scrie revista Suplimentul de cultură. Consistența, integritatea, calitatea estetică și intelectuală a acestui demers, incredibila prezență a artistei – care se dezvăluie prin lucrările în care ea se autoreprezintă, dar și în personajele/figurile feminine pe care ea le invocă – vor transforma Pavilionul României și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția într-un atelier continuu pentru fiecare vizitator în parte.

Pe lângă semnificația istorică a parcursului ei, Geta Brătescu este și o artistă a contemporaneității, al cărei versatilitate și capacitate permanentă de reinventare rezonează cu preocupările, explorările materiale și conceptuale ale artiștilor care imprimă astăzi traiectoria artei contemporane. Prezența ei la Bienala de la Veneția caută să comunice în primul rând capacitatea artei de a inventa narațiuni care transcend contextul sumbru al lumii actuale, pe fundalul unei reflecții artistice și curatoriale care evidențiază forța transformatoare a feminității, ca întruchipare prin excelență a unui subiect nomad. 

Geta Brătescu (n. 1926) este o personalitate centrală a artei contemporane românești începând din anii ’60. Artistă cu o carieră îndelungată și prolifică, Getă Brătescu a dezvoltat o operă complexă ce include desen, colaj, gravură, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video și performance. A studiat simultan la Facultatea de Litere și Filosofie și la Școala de Belle Arte din București și a lucrat ca director artistic pentru revista „Secolul 20“, denumită în prezent „Secolul 21“. În 2016, Hamburger Kunsthalle a prezentat o amplă retrospectivă Geta Brătescu, iar printre expozițiile sale recente se număra cea personală de la Tate Liverpool din 2015.

Tema expoziției internaționale a Bienalei de Artă de la Veneția din 2017, curatoriată de Christine Măcel, este Viva Arte Viva. Potrivit curatoarei, arta „este spațiul ideal pentru reflecție, expresie individuală, libertate și pentru articularea unor întrebări fundamentale. Mai mult decât oricând, vocea și responsabilitatea artistului sunt cruciale în contextul dezbaterilor contemporane“.   

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design