11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialLuvru, cel mai vizitat muzeu din lume

Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume

Muzeul Luvrueste cel mai vizitat muzeu din lume. Conform statisticilor, anul trecut, 9,2 milioane de oameni au vizitat acest muzeu, în scădere cu 500.000 faţă de anul 2012.

Potrivit administratorilor muzeului, această scădere a numărului de vizitatori se explică prin faptul că 2012 a fost un an de excepţie, arată Le Figaro, citat de Mediafax.

În 2012, Muzeul Luvru a stabilit un record mondial absolut – 9,7 milioane de vizitatori -, graţie inaugurării unor noi spaţii dedicate Departamentului de Arte ale Islamului, în curtea Visconti, şi a două expoziţii consacrate unor “staruri” ale Renaşterii: Leonardo da Vinci (cu prezentarea picturii restaurate “Sfânta Ana, Fecioara şi Pruncul cu mielul”) şi Rafael.

În 2011, 8,89 milioane de persoane au vizitat Muzeul Luvru, care adăposteşte 12.000 de picturi şi alte obiecte de artă, considerate veritabile comori. În comparaţie cu celelalte muzee franceze, numărul de vizitatori de la Luvru se menţine la un nivel “stratosferic”. Totuşi, lui Jean-Luc Martinez, noul director al instituţiei pariziene, îi va fi destul de greu să imite aceeaşi curbă de progresie pe care a reuşit-o predecesorul său. În 2001, Henri Loyrette a ajuns la conducerea muzeului, în momentul în care Luvrul avea 5,1 milioane de vizitatori pe an, reuşind astfel aproape să dubleze această cifră.

Jean-Luc Martinez se confruntă şi cu o scădere a subvenţiilor, de 2,5% pe an, şi va trebui să se descurce şi cu o prelevare a fondului de rulment de 36 milioane de euro pe trei ani. În plus, el va trebui să accepte poliţe de asigurare pentru împrumuturile de opere de artă care vor deveni din ce în ce mai scumpe. Priorităţile sale constau în perenizarea proiectului Louvre-Lens, deschiderea Louvre Abou Dhabi, reamenajarea accesului principal sub Piramida de la Luvru, redeschiderea sălilor cu mobilier din secolul al XVIII-lea în primăvara acestui an. Noul director intenţionează astfel să privilegieze expoziţii care au în continuare o mare rigoare ştiinţifică fiind însă de un gabarit mai mic.

În 2013, străinii au reprezentat aproape 70% din totalul vizitatorilor Muzeului Luvru. Pe primele locuri în topul vizitatorilor din străinătate se află americanii, chinezii şi brazilienii.

O altă cifră în progresie în 2013: 700.000 de elevi au trecut prin faţa Jocondei, în aproape 28.000 de grupuri organizate. O mai bună primire a elevilor rămâne un obiectiv declarat. Săli special dedicate profesorilor şi învăţătorilor vor fi amenajate, în acest an, în aripa Richelieu. Aproape 50% dintre vizitatorii de la Luvru au mai puţin de 30 de ani.

În ceea ce priveşte domeniul expoziţiilor organizate în 2013 în Holul Napoleon, care este spaţiul principal, proiectele expoziţionale “L’Allemagne de Friedrich à Beckmann” şi “Le printemps de la Renaissance dans la sculpture florentine” au primit 209.000 respectiv 215.000 vizitatori. Potrivit reprezentanţilor muzeului, aceste cifre nu se ridică la nivelul speranţelor organizatorilor, nici al calităţii operelor expuse.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă