Cea de-a noua ediție a Aristoteles Workshop, atelier destinat tinerilor cineaști intrat deja în tradiţie, se va desfăşura în satul Vama, din judeţul Suceava, între 20 august și 21 septembrie. Aristoteles Workshop se adresează tinerilor din Europa Centrală și de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj ori producţie de film sau televiziune, fiind un atelier anual în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar.
Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanți – un regizor, un operator și un monteur -, aceștia au la dispoziţie patru săptămâni pentru realizarea unui documentar.
Modulul propus este de maximum 30 de minute de film, dar deschis la elemente de ficţiune. Experţii care îi vor îndruma pe studenții ediției de anul acesta vor fi cineaştii John Appel şi Jeroen Berkvens, regizori şi producători consacraţi ai filmului documentar internaţional. În a doua jumătate a workshopului, munca lor va fi continuată de cei doi tutori: regizoarele Tania Rakhmanova şi Nino Kirtadze, pentru filmarea și montajul materialului filmat, urmate de post-producție.
Evaluarea finală a proiectelor va fi realizată în fața unui juriu format din profesioniști internaționali, la sfârșitul workshopului. Anul trecut, juriul a fost format din Véronique Rabuteau (coordonatoarea Programelor de Film Documentar „Unité Découverte et Connaissance” ale televiziunii ARTE France), alături de Emmanuel Chicon (selecționer al festivalului „Visions du Réel”, din Nyon), jurnalistul Nick Roddick de la „Split Screen”, din Marea Britanie, și de regizorul Cristi Puiu. Sorin Botoșeneanu, decanul Facultății de Film din cadrul UNATC București, s-a alăturat, de asemenea, invitaților Aristoteles Workshop sosiți pentru seara închiderii.
Echipa care anul acesta va realiza cel mai bun film documentar în cadrul Aristoteles Workshop, atelierul organizat și în acest an de Dan Nuțu, va primi un premiu în valoare de 2.000 de euro.