8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialÎncă un premiu pentru "Son of Saul", cu Levente Molnar: cel mai...

Încă un premiu pentru “Son of Saul”, cu Levente Molnar: cel mai bun film străin la gala Independent Spirit 2016

Lungmetrajul "Fiul lui Saul/ Son of Saul", cu actorul român Levente Molnar în distribuţie, a fost desemnat cel mai bun film străin la gala Independent Spirit 2016, organizată sâmbătă seară la Hollywood, cu doar o zi înainte de decernarea premiilor Oscar, informează presa internaţională.

Independent Spirit Awards, decernate anual de asociaţia Film Independent din Los Angeles, reprezintă un eveniment major pentru filmele realizate în afara marilor studiouri de la Hollywood şi care au nevoie de promovare înainte de începerea sezonului ce precede premiile Oscar.

Totodată, aceste distincții aduc un omagiu filmelor americane cu buget redus, selectate pe baza unor criterii precum originalitate, subiecte provocatoare şi gradul de finanţare independentă. Limita maximă de buget este de 20 de milioane de dolari – aproximativ o treime din bugetul mediu al unui film de studio -, potrivit datelor oferite, în 2006, de Motion Picture Association of America.

"Son of Saul", considerat marele favorit la câştigarea premiului Oscar din 2016 la categoria "cel mai bun film străin", reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes şi a fost distins cu marele premiu al juriului la gala de anul trecut a Festivalului de la Cannes şi a fost desemnat cel mai bun film străin, la ediţia din 2016 a Globurilor de Aur.

Filmul "Son of Saul" este o coproducţie Ungaria-Franţa şi a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferinţelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de

Pe de altă parte, marele câştigător al galei Independent Spirit 2016 a fost "Spotlight", care a câștigat premiile la categoriile "cel mai bun film", "cel mai bun regizor" (Tom McCarthy), "cel mai bun scenariu" (Tom McCarthy și Josh Singer), "cel mai bun montaj", dar și trofeul "Robert Altman", acordat pentru cea mai bună echipă.

"Spotlight" se numără și printre peliculele nominalizate la categoria "cel mai bun film" a premiilor Oscar din acest an. Cu Rachel McAdams, Billy Crudup, Michael Keaton, Liev Schreiber, Mark Ruffalo şi Stanley Tucci în distribuţie, "Spotlight" prezintă eforturile depuse de jurnaliştii de la publicaţia The Boston Globe, în 2002, într-o anchetă amplă, ce a declanşat un scandal uriaş, după dezvăluirea abuzurilor sexuale comise de mai mulţi preoţi catolici.

Cea de-a 31-a gală Independent Spirit Awards a avut loc, ca de obicei, în Santa Monica din California. Spre deosebire de mult mai formala gală de decernare a premiilor Oscar, atmosfera de la Independent Spirit Awards este mult mai relaxată.

În 2015, lungmetrajul "Birdman – Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranței/ Birdman" a câştigat ambele trofee – cel mai bun film – atât la Independent Spirit Awards, cât şi la gala premiilor Oscar.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă