6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCine este Vladimir Jurowski, dirijorul vehiculat pentru a fi noul director artistic...

Cine este Vladimir Jurowski, dirijorul vehiculat pentru a fi noul director artistic al Festivalului Enescu 2017

Un iubitor și promotor al muzicii lui George Enescu, Vladimir Jurowski este unul din primii 10 dirijori ai lumii în acest moment, potrivit „The Guardian”. Este considerat un muzician vizionar, curajos, dar și un om cu o puternică structură morală, fiind recunoscut pentru opoziția explicită față de Vladimir Putin și de regimul său.

Numele lui Vladimir Jurowski, dirijor principal al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre britanice ale momentului, London Philharmonic Orchestra, este cel mai vehiculat pentru ocuparea funcţiei de Director Artistic al Festivalului Enescu pentru ediţia 2017, alături de legendarul Zubin Mehta, care va fi Preşedinte Onorific. În luna mai, dirijorul Vladimir Jurowski s-a aflat în cărţi pentru ocuparea postului de dirijor principal al celebrei Berliner Philharmoniker, situată în primele trei orchestre ale lumii.

Încă din anul 2003, odată cu prima venire a London Philharmonic Orchestra la București în cadrul Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski s-a implicat în valorizarea și susținerea muzicii compozitorului român George Enescu.

 

După ce a prezentat Simfonia a III-a de George Enescu alături de London Philharmonic Orchestra în ediția din 2013 a Festivalului Internațional George Enescu, Vladimir Jurowski a dirijat în premieră londoneză la începutul lunii februarie a acestui an, în prezența unui public de peste 2.500 de persoane, opusul enescian și pe scena Royal Festival Hall (Londra). Astfel, Vladimir Jurowski a inclus creația enesciană în repertoriul internațional al prestigioasei London Philhamornic Orchestra, al cărei dirijor principal este din anul 2007. De asemenea, Vladimir Jurowski pregăteşte opera „Oedipe” de George Enescu pentru deschiderea ediției din 2017 a Festivalului Enescu și urmează să o ducă și în cadrul prestigiosului festival BBC Proms.

Scrisoare dură la adresa lui Putin

Maestrul Vladimir Jurowski este în prezent dirijor principal al uneia dintre cele mai cunoscute orchestre din lume, London Philharmonic Orchestra, poziție pe care o ocupă din anul 2007.

„Sub bagheta lui Jurowski, această orchestră a devenit un instrument fabulos de rafinat”, scria prestigiosul cotidian britanic The Telegraph. Recunoscut la nivel mondial pentru „stilul incisiv şi felul curajos în care abordează muzica”, Vladimir Jurowski a fost, de asemenea, dirijor principal invitat al Orchestrei Naționale a Rusiei până în anul 2009. Deține și titlurile de Principal Artist al Orchestra of the Age of Enlightenment și pe cel de director artistic al Russian State Academic Symphony Orchestra.

Vladimir Jurowski a debutat internațional în anul 1995, la Wexford Festival, când a dirijat opera Noapte de mai, de Rimski-Korsakov. A urmat, în același an, debutul la celebra Royal Opera House din Londra. A dirijat Metropolitan Opera din New York în 1999 şi a debutat cu Philhadelphia Orchestra în 2005. Este invitat permanent să susțină concerte în întreaga lume, alături de unele dintre cele mai cunoscute ansambluri din Europa și din Statele Unite ale Americii, precum orchestrele Royal Concertgebouw, Chicago Symphony, Dresden Staatskapelle, Leipzig Gewandhausorchester, Bavarian Radio Symphony, San Francisco Symphony Orchestra și Mahler Chamber Orchestra.

Denunţând cenzura în primăvara acestui an, Vladimir Jurowski a refuzat un post de conducere la Novosibirsk Opera şi i-a adresat lui Vladimir Putin o tăioasă scrisoare deschisă, luând poziţie faţă de cenzura artistică a regimului.

„Muzica lui George Enescu este muzica unui geniu”, crede Jurowski

„George Enescu, violonist celebru şi un dirijor remarcabil este, poate, un compozitor prea puţin cunoscut în vremurile sale. Cu Simfonia a III-a prezentată la Londra sper să reuşesc să aduc muzica lui Enescu în prim-planul vieţii muzicale europene. Muzica lui Enescu este muzica unui geniu”, declara în februarie Vladimir Jurowski despre includerea creaţiei enesciene în repertoriul London Philharmonic Orchestra.

Printre numele confirmare din programul ediţiei 2017 a Festivalului Enescu se numără celebra Scala din Milano, care va interpreta chiar o lucrare de George Enescu, dar şi pianistul super-star Lang Lang sau dirijorul Valery Gergiev, situat de revista Time în top 100 cei mai influenți oameni ai lumii.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă