6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCele mai aşteptate trei filme româneşti în 2016

Cele mai aşteptate trei filme româneşti în 2016

După o pauză de patru ani, Cristian Mungiu revine cu o nouă peliculă, Fotografii de familie, o coproducție România-Franța-Belgia care spune o poveste despre respon-sabilitățile vieții de părinte, după cum a mărturisit cineastul român pentru publicația Screendaily. Mungiu, regizor şi scenarist al peliculei, nu se îndepărtează de tema generală a filmelor sale de până acum şi alege o poveste a cărei acţiune se desfăşoară într-un oraş de provincie din România, unde toată lumea cunoaşte pe toată lumea, iar producţia se concentrează asupra rolului principal masculin, un doctor.

Filmările pentru „Fotografii de familie” au avut loc în vara anului trecut, iar rolul principal este interpretat de Adrian Titieni (capul familiei şi în mult apreciatul „Ilegitim”, care a avut premiera mondială luna trecută la Festivalul Interna-ţional de Film de la Berlin). Alături de Titieni vor apărea Lia Bugnar, Vlad Ivanov, Maria-Victoria Dragus şi Ioachim -Ciobanu. Filmul a beneficiat şi de susținere financiară la cea de-a doua sesiune Eurimages – fondul Consiliului Europei dedicat cinematografiei, obţinând cea mai mare finanţare a sec-țiunea „lungmetraj ficțiune” – 1.910.000 de lei.

Aşteptându-l pe preot

Un al doilea cel mai aşteptat film al anului este „Sierra Nevada”, cu scenariul şi regia semnate Cristi Puiu („Moartea domnului Lăzărescu” – 2005, „Aurora” – 2010) , care spune povestea unei reuniuni de familie. Filmul debutează cu întoarcerea dintr-o călătorie în interes de serviciu a unui medic neurolog ajuns la apogeul carierei sale -care trebuie să se întâlnească cu soţia sa pentru a merge îm-preună la un prânt în familie, o comemorare a tatălui său care a murit cu un an înainte. În apartamentul mamei sale, oas-peții așteaptă sosirea preotului şi discută tot felul de lucruri -care au şi nu au legătură cu diverse evenimente și războaie ce se întâmplă în întreaga lume.

Proiectul „Sierra Nevada” este o coproducție România-Franța-Bosnia și Herțegovina, Croa-ția, Macedonia şi a fost finanțat de Eurimages cu 200.000 de euro la sesiunea din decembrie 2014. Potrivit Centrului Națio-nal al Cinematografiei din Macedonia, țară coproducătoare, „Sierra Nevada” este istoria unei „comemorări care nu mai are loc” și „povestea celor care aleg să trăiască în realitatea imediată atunci când sunt cuprinși de o suferință de neînțeles”. Filmul este inspirat din poemul lui -Aurel Rău „Agatârșii”.

O moarte suspectă

Regizoarea Anca Damian vine în toamnă cu un nou lungmetraj, „Perfect sănătos”, care-l are protagonist pe Andrei (Anghel Damian – fiul regizoarei şi absolvent al UNATC care a avut deja debutul în scurtmetraj şi lungmetraj), un tânăr avocat cu sentimente contradictorii pentru tatăl său, Toma (Vlad Ivanov), un judecător respectat. În momentul în care acesta din urmă moare în circumstanţe suspecte, fiul decide să înceapă o investigație pe cont propriu, reparcurgând fiecare pas făcut de tatăl său de-a lungul ultimei sale zile. Drumul parcurs astfel de Andrei nu este numai o investigaţie, ci devine, pas cu pas, o călătorie a maturizării, Andrei ajungând în final să-și definească poziția față de modelul său în viață.

„Filmul s-a născut dintr-o întâmplare foarte personală din viaţa mea, şi anume moartea tatălui meu. Există multe similitudini între moartea lui Toma şi cea a tatălui meu”, declara în 2014 regizoarea pentru site-ul cinemagia.ro. Premiera filmului, care a primit o finanţare în valoare de 754.000 de lei de la Centrul Naţional al Cinematografiei în aprilie 2014, este aşteptată la începutul acestei toamne. 

Succes

„Ilegitim“, premiera pe 18 martie

Filmul-experiment „Ilegitim“ al regizorului Adrian Sitaru, care a avut premiera mondială la Berlinale – unde a luat Premiul CICAE – „Confederation Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai“ (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă) la secţiunea „Forum“, va intra în cinematografele româneşti săptămâna viitoare, pe 18 martie. Pelicula este aşteptată de publicul spectator, dar şi de membri ai industriei cinematografice, aceştia urmărind să vadă cum răspund spectatorii la o peliculă cu un subiect tabu – incestul între frate şi soră.

Filmul prezintă viața de zi cu zi a unei familii unite la început (tradiționala masă în familie deschide pelicula) din România post-decembristă, formată din patru frați și un tată (Adrian Titieni), mama fiind decedată cu doi ani în urmă.  Relațiile celor patru frați cu tatăl lor sunt complexe și pline de dramatism, însă aceasta nu pare a fi principala problemă a familiei. Doi dintre frați, Sasha (Alina Grigore) și Romeo (Robi Urs), au relații incestuoase, iar Sasha rămâne gravidă. „Nu-i mai spune incest. E un cuvânt urât“, îi cere Romeo surorii sale, iar mai târziu dialogul utopic continuă: „Crezi că nu putem să-l creștem? O să luăm amendă pentru că am făcut un copil și ne iubim?! (…)“. Utopicul nu se oprește aici. În momentul în care tatăl află de situația fiicei, acesta exclamă: „Ești nebună? Te culci, că există atracție, dar cum să rămâi gravidă?!“.

„Ilegitim“ este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru și a avut un buget extrem de mic, de aproximativ 57.000 de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă