20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFantomele din trecutul Budapestei încă îi bântuie pe unguri

Fantomele din trecutul Budapestei încă îi bântuie pe unguri

Secolul 20 a zdruncinat Ungaria. Prin Tratatul de la Trianon de după Primul Război Mondial teritoriul ţării a fost redus, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial statul ungar a devenit un teatru de război. Apoi a urmat comunismul.

Maghiarii au construit multe monumente în Capitală pentru a comemora rezistenţa Ungariei într-un secol tumultos, scrie ghidul Lonely Planet.

După 1989, cele mai multe monumente socialiste din Europa de Est au fost distruse. Multe ţări şi-au distrus colecţiile lor de simboluri comuniste în procesul de purificare revoluţionar, dar moştenirea sovietică Ungariei a fost abandonată în depozite prăfuite. Acum, 20 de ani mai târziu, 42 statui, busturi şi plachete care întruchipează ocuparea sovietică constituie un fascinant obiectiv turistic din Budapesta.

O statuie imensă a lui Lenin îi întâmpină pe turişti la porţile Parcului Memento. În interior, imagini ale lui Lenin de după al Doilea Război Mondial stau lângă tablouri stilizate din anii 1970. Există, de asemenea, numeroase monumente vechi cu Bela Kun, liderul Revoluţiei din Ungaria, care a fugit mai târziu din ţară la Stalin, înainte de reabilitarea sa ca un simbol comunist.

Cei mai mulţi turişti cumpără de la magazinul de suveniruri, destul de sumbru, din Parcul Memento tricouri cu motto-ul „Nu cumpăra niciodată nimic cu un mâner… înseamnă muncă” şi cutii umplute cu „ultima gură de aer de socialism”, în timp ce pasionaţii de muzică îşi pot achiziţiona CD-uri cu compliaţii de cântece din perioada comunistă precum „Best of Communist Revolutionary Songs”. Vizitatorii mai pot cumpăra lumânări în formă de Lenin şi Stalin.

Înapoi în centrul Budapestei, tragedia secolului 20 este mascată de cafenele elegante şi apartamente în stil Art Nouveau. La numărul 60 pe bulevardul Andrássy Ut a fost sediul central al poliţiei secrete a partidului fascist în timpul celui de-al doilea război mondial şi între 1945 – 1956, clădirea a fost folosită în scopuri similare de către comuniştii la fel de represivi. Ulterior, clădirea a fost restaurată şi s-a redeschis în 2002 ca Terror Haza sau Casa Terorii, un memorial incisiv al miilor de oameni care au fost torturaţi în celulele subterane în două regimuri totalitare diferite.

Intrarea este spectaculoasă, cu un tanc sovietic înconjurat de sute de fotografii ale victimelor şi obiecte din timpul regimurilor fascist şi comunist. Fotografiile sunt alb si negru, dar culorile sunt puternice şi scot în evidenţă zvastica fascistă şi steaua roşie a comuniştilor. O perdea de pluş roşu se deschide brusc pentru a ilumina interiorul de lux din catifea roşie a unei limuzine a Partidului Comunist.

Melodiile care se aud pe fundal învăluie vizitatorii într-o atmosferă tristă, transformând vizita la memorial într-o experienţă emoţională. Într-una din camere, este un altar pentru diaspora maghiară de la nivel mondial după represiunea sovietică din 1956. Cărţi poştale de la refugiaţii care au reuşit să ajungă în alte oraşe şi ţări, Los Angeles şi Sydney, Canada şi Noua Zeelandă, sunt expuse pe pereti. Pe fundal este scris un citat al lui Dean Martin „Amintiri sunt făcute din asta”. Ar putea parea un kitsch, dar, de fapt, altarul este foarte înduioşător.

Ultimele două camere alungă beznă melancolică din Casa Terorii şi inspiră vizitatorilor speranţă şi bucurie prin mai multe clipuri video care înfăţişează evenimentele festive de după revoluţia din 1989. Într-un nou secol, atmosfera din Budapesta într-o zi de vară este caldă şi primitoare.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Asigurătorii din România au plătit despăgubiri de aproape 160 de milioane de lei turiștilor în ultimii cinci ani

Companiile de asigurări membre ale UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) au achitat despăgubiri de aproximativ 160 de milioane...

Manchester City pregătește o ofertă uriașă pentru Florian Wirtz!

Campioana Angliei ar putea oferi 150 de milioane de euro pentru mijlocașul de la Bayer Leverkusen. Manchester City ar fi interesată de transferul lui Florian...

Octombrie începe cu vreme rece și ploi abundente, urmată de o încălzire ușoară, conform prognozei ANM

Luna octombrie aduce un debut cu temperaturi mai scăzute decât cele obișnuite și precipitații abundente în mai multe regiuni, potrivit prognozei publicate vineri de...
Ultima oră
Pe aceeași temă