Turistii care aleg sa vina in vacanta in statiunea bihoreana Baile Felix au, de mai bine de un an, variante alternative pentru petrecerea timpului. Traseele calare au prins foarte bine atat la romani, cat si la straini. Manejul din zona a atras, intr-un an de functionare, cateva sute de turisti, care au descoperit o metoda inedita si foarte placuta de a-si umple timpul si cu altceva decat cu iesirile la bazin sau la lacul cu nuferi care exista in statiune.
Ideea afacerii a venit din Italia
Afacerea a fost pusa de picioare de un localnic din satul Haieu, Daniel Onita, insa ideea a fost a cumnatului sau, care este cetatean italian. „Parintii mei aveau cai acasa si eu ma ocupam de ei. Cumnatul meu a fost cel care a spus: "Hai sa facem la Felix un manej!". In Italia sunt foarte multe si s-a gandit ca ar prinde si aici foarte bine, mai ales ca e statiune”, a povestit proprietarul.
Bihoreanul a pornit afacerea cu cinci cai si, in mai putin de un an, a ajuns sa detina 14 exemplare. Deocamdata, doar zece sunt folosite pentru calarie, restul fiind inca prea tinere. Onita marturiseste ca, deoarece afacerea merge foarte bine, in curand va mai achizitiona cativa cai. Rasele pe care le detine sunt de la lipitan pana la pursange englez.
„Toti sunt foarte blanzi, pot fi mangaiati de oricine, pot fi incalecati de copii. O singura iapa nu suporta sa fie mangaiata, dar cu toate astea isi face treaba fara probleme”, a mai explicat Daniel Onita.
Trasee pentru incepatori si avansati
Pentru suma de 40 RON, un turist poate sa calareasca timp de o ora pe orice traseu doreste. Niciodata, insa, turistii nu merg neinsotiti de angajatii manejului. Cei care nu au vazut in viata lor un cal sau nu au calarit niciodata vor fi instruiti, inainte, cum trebuie sa stea in sa, cum trebuie sa dirijeze animalul si ce pot sau ce nu pot sa faca.
„Am avut persoane care nu au vazut cai decat la televizor. Printre ei sunt si copii care acum au ajuns calareti foarte buni”, a mai explicat Onita. El a adaugat ca, de regula, traseul cuprinde si o plimbare prin padurea din apropierea manejului, sau chiar un tur pana la craterul Betfia, in functie de ceea ce doreste turistul.
De regula, in cazul incepatorilor, un astfel de tur inseamna circa 3-4 kilometri, insa cei care se incumeta sa mearga la trap sau la galop si stapanesc caii pot sa strabata intr-o ora si cate 15 kilometri.
Cautat de straini si romani
Manejul este cautat atat de cei care ajung in Baile Felix din alte zone, cat si de oradeni sau straini. „Cei mai multi care vin sunt romani, urmati de italieni si maghiari. Vin foarte multi si din oras (Oradea – n.r.). Deja avem clienti fideli care vin regulat sa calareasca”, a adaugat proprietarul manejului. „Avem si abonamente, la care dam cateva ture gratuit”, a mai spus Daniel Onita.
Pe langa cei 14 cai, la manej exista si doi ponei, adusi din Ungaria. „Pentru copii, o tura cu poneiul costa 5 RON. De obicei, ei sunt plimbati in tarcul amenajat”, a precizat proprietarul. De asemenea, pentru insotitorii care nu iubesc caii sau nu se incumeta sa calareasca a fost amenajat un chiosc de lemn, iar acestia pot sa isi gateasca gulas sau mititei ori frigarui, cu conditia sa-si aduca cele necesare de acasa.
Afacerea deschisa in statiunea Baile Felix a fost gandita pentru toate sezoanele. Astfel, pe timpul iernii, pe langa calarie, se fac si plimbari cu sania trasa de cai.