Un proiect prost nu trebuie aruncat la cos. In acest articol veti vedea ca, plasandu-l unui arhitect priceput in "lifting", planul poate "sfarsi" intr-o splendoare de casa!
Avem un proiect cu handicapuri si o constructie ajunsa la rosu. Proprietarii o privesc si inteleg ca nu poate fi casa lor. In loc sa se lamenteze, opresc totul si angajeaza un nou arhitect, pe post de SMURD pentru "accidente" arhitecturale.
Diagnosticul la fata locului a relevat un "pacient" cu multiple afectiuni: era victima unei duble agresiuni, atat a primului proiectant, cat si a constructorilor. De pilda, printr-o manopera incredibil de defectuoasa, palmasii cu mistrie reusisera sa plaseze acoperisul gresit, determinand o "scoatere din circuit" a unei bune parti din spatiul etajului.
Dupa o inspirata cumpanire, intinsa pe vreo doua saptamani, arhitectul a revenit cu un plan de "resuscitare". Urma sa fie reconfigurat interiorul, fatadele trebuiau redesenate, remodelat acoperisul si reamenajata gradina.
Costuri si durata
Daca vi se pare angoasant, va spunem din capul locului ca nu e. santierul urma sa dureze trei luni, iar costurile se ridicau la aproximativ… 6.000 de euro, cat o masina SH mediocra. si in banii astia intra si termoizolarea externa a casei! S-a pornit cu obtinerea unei noi autorizatii de construire. Modificarea fatadelor impunea acest set nou de patalamale oficiale. S-a trecut apoi serios la lucru. De jos si pana sus, casa si functiunile ei au fost modificate substantial.
Parterul, de pilda, nu avea spatii de depozitare. Un astfel de spatiu, mai mult decat necesar, a fost creat in golul scarii circulare. Vasazica, o adaugire substantiala si foarte importanta pentru traiul de zi cu zi, fara sa se atenteze la spatiul util al casei. Inspirat, nu? La fel ar putea fi catalogata si regandirea conjunctiei dintre dining si bucataria deschisa. Arhitectul a facut in asa fel incat "imbinarea" celor doua spatii aflate in comuniune sa para a fi facuta in trepte, artificiu care revitalizeaza acea zona si ii confera o anumita autonomie, foarte binevenita. A fost nevoie de schimbari si in camera tehnica, lasata neocupata in proiectul initial. Prin cateva miscari potrivite, in aceasta incapere au fost plasate masina de spalat si asa-numitele "functii tehnice".
Redefinirea etajului
Ei! …si acesta a fost doar "aperitivul"! Catastrofa era la etaj. De pilda, livingul, adica incaperea cu cele mai mari dimensiuni, nu putea fi utilizat, din cauza inaltimii mult prea mici. "Acest spatiu era intunecat, nevitrat, care nu permitea o inaltime de acces normala, fiind aproape inutilizabil", descrie delicat situatiunea arhitectul Gabriel Georgescu. In schimb, ca o razbunare, foarte mare si abordabil era holul, fireste ca in detrimentul dormitoarelor. Acoperisul a fost inaltat si i s-a dat o alta forma. Apoi, fiindca nu se potrivea cu noua cromatica a fatadei, invelitoarea a fost inlocuita cu una adecvata.
Schimbari nu mai putin importante au fost aduse fatadei, indeosebi din perspectiva estetica. La structura ei nu s-a umblat prea mult, dar s-a muncit cu spor la reconfigurare. In fapt, cam 80% din infatisarea casei a fost modificata. De pilda, accesul principal a fost incadrat cu o bolta larga, ce garanteaza atat o anumita amploare maiestuoasa intrarii, cat si un interesant joc de umbre proiectate pe ziduri. "Impresurarea" casei cu pergole si un mic acoperis a continuat cu spatele si jumatate din fiecare latura lunga, garantandu-se astfel atat un spor de frumusete cladirii, cat si conturarea unor spatii externe de relaxare.
"M-am folosit de jocul orizontal-vertical pentru a crea o fatada interesanta. A trebuit sa creez niste jocuri, sa subliniez casa scarii, sa o fac bine marcata in plan. In urma acestei cosmetizari, casa arata acum ca un mic conac", spune arhitectul Gabriel Georgescu. In sfarsit, sa ne prefacem neintelegatori si sa punem o intrebare retorica: "trebuia refacut proiectul initial?". Raspunde insusi arhitectul salvator: "Aspectul exterior, foarte inestetic, si distributia gresita a spatiilor la interior au impus fara rezerve un proces serios de cosmetizare". Vreti sa stiti si parerea proprietarilor? "Cereti ajutor si schimbati ceea ce nu va place sau este gresit. Nu ingaduiti niciun compromis, cand in discutie se afla casa in care veti locui ani de-a randul", ne indeamna doamna Drula, proprietara casei.
Atentie la autorizatie!
Este bine sa stiti ca, daca aduceti modificari proiectului, chiar si numai la nivelul fatadei, este necesar sa obtineti o noua autorizatie de construire!
Mai multe amanunte despre acest proiect, puteti afla in revista PLANUL CASEI MELE, numarul din luna august.