0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăSIF-urile n-au nici un cuvant in restructurarea BCR

SIF-urile n-au nici un cuvant in restructurarea BCR

» Ambitia de a intra in boardul liderului pietei bancare sparge solidaritatea SIF-urilor si le tine deoparte de orice decizie majora.

» SIF-urilor le-ar conveni ca Erste sa transeze disputa, insa austriecii refuza sa arbitreze si conduc singuri banca.

De mai bine de un an, orgoliile si ambitia de a intra in boardul Bancii Comerciale Romane (BCR) au spart solidaritatea de monolit a celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) si au lasat practic toate deciziile privind soarta liderului pietei financiare romanesti in mana austriecilor de la Erste Bank.  Astfel, cei cinci sefi ai celor mai puternice companii de investitii financiare au aflat din presa despre demisia fostului director executiv al bancii, Nicolae Danila, si nu mai au un cuvant de spus decat in adunarea actionarilor, unde li se prezinta bilantul. In preajma sarbatorilor boardul BCR se va intruni, insa sefii SIF-urilor sunt dezbinati in chestiunea alegerii a doar doi membri.

Erste decide tot
Cele cinci SIF-uri, care detin impreuna peste 30% din capitalul BCR, au impus listarea bancii la Bursa, pentru a-si asigura exitul si conditia ca anumite decizii importante, de tipul fuziunilor, reorganizarilor sau al majorarilor de capital, sa nu poata fi luate fara acordul lor. Companiile financiare au dreptul la doua locuri din cele sapte ale Consiliului de Supraveghere. Presedintele executiv al grupului financiar Erste, Andreas Treichl, care conduce si consiliul de supraveghere al BCR, nu are nici o problema in functionarea boardului, care se intruneste lunar, deoarece poate adopta mai toate deciziile cu majoritate simpla, de patru voturi. Este exact numarul de membri pe care-l va avea, incepand din 10 decembrie, si boardul BCR, dupa ce Daniel Daianu va renunta la pozitie deoarece va pleca la Bruxelles ca europarlamentar.
Cand mandatele celor doi reprezentanti SIF, Teodor Mihaescu (care reprezenta SIF 1 Muntenia) si Mihai Fercala (SIF Transilvania), au expirat, cei cinci sefi ai SIF-urilor au inceput discutiile pentru inlocuire. Pentru ca nu s-a ajuns la nici o intelegere, au aparut patru propuneri individuale. Astfel, SIF Transilvania l-a nominalizat pe Fercala, SIF Muntenia pe Pavel Szel, SIF Moldova pe Sorin Turtoescu si SIF Oltenia pe Tudor Ciurezu. SIF Banat Crisana nu are nici o nominalizare, deocamdata, dar surse din interiorul SIF-urilor spun ca presedintele acestuia, Ioan Cuzman, este coordonatorul operatiunii. De altfel, Cuzman a reusit sa se impuna in boardul Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) Groupe Société Générale si ar fi avut sanse infime sa se impuna la BCR.

"M-au lucrat pe la spate"
Consiliul de Supraveghere al BCR se va intruni la sfarsitul saptamanii viitoare, in 14 decembrie, iar unul dintre punctele de pe agenda boardului va fi completarea acestuia, spune Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
"Cred ca lista de nominalizari care va fi depusa de SIF-uri va ramane aceeasi. Desi aveam o intelegere, m-au lucrat pe la spate", a mentionat Fercala.
"E la un moment dat benefic sa mai schimbam reprezentantii in boardul BCR si e normal ca fiecare SIF sa doreasca sa participe la deciziile privind companiile unde sunt actionari", spune Tudor Ciurezu.
Erste continua sa pastreze distanta si nu vrea sa intervina in decizie.

Erste nu vrea sa arbitreze galceava
"Desemnarea a doi membri in board este responsabilitatea SIF-urilor si noi nu dorim sa arbitram aceasta disputa", a declarat purtatorul de cuvant al Erste Bank, Ionut Stanimir.
"Este o falsa idee aceea ca, daca SIF-urile nu se inteleg, Erste nu poate vota. Ba se poate, e perfect legal. Orice actionar poate propune un membru in consiliul de supraveghere", spune Fercala.  Nu este singurul care si-ar dori arbitrajul Erste. Reprezentantul SIF Oltenia spera si el ca Erste sa transeze disputa. Surse apropiate negocierilor ne-au declarat ca Traichl ar fi avansat initial o oferta de mentinere a celor doi membri ale caror mandate au expirat, dar acestia au refuzat-o. Potrivit sursei citate, Fercala a explicat ca nu poate accepta sa fie sustinut de cei pe care ar putea sa-i combata la un moment dat, daca deciziile lor nu vor coincide cu cele ale SIF-urilor.  
Potrivit lui Stanimir, Erste nu a gasit inca un inlocuitor pentru Daianu, dar isi mentine hotararea de a numi un roman, deoarece "este cea mai mare banca din Romania si consideram ca asa este firesc". Imediat dupa preluarea BCR, austriecii de la Erste l-au numit pe Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sa supravegheze, impreuna cu Manfred Wiemer, operatiunile si deciziile conducerii executive.  Stanimir a refuzat sa confirme daca persoana aleasa va fi Pogonaru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă