4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânii au început să îşi depună banii în băncile din Bulgaria

Românii au început să îşi depună banii în băncile din Bulgaria

Băncile din Bulgaria atrag tot mai multe depozite constituite de cetăţeni din alte state, mai ales Grecia şi România, iar ţara este „un exemplu economic” pentru Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), susţine ministrul Finanţelor de la Sofia, Simeon Djankov, citat de Mediafax.

Guvernul bulgar nu pregăteşte noi măsuri anticriză deoarece economia ţării este pe un trend de creştere, a spus el.

„Nu există niciun risc de creştere a şomajului în Bulgaria. Nu există riscuri pentru depozite. De fapt, depozitele din băncile bulgăreşti sunt în creştere. Tot mai mulţi străini îşi depun banii în băncile noastre, mai ales din Grecia şi România”, a declarat Djankov, marţi, pentru postul de televiziune Nova TV.

Ministrul a subliniat că povara fiscală pentru companii în Bulgaria este cea mai mică din Uniunea Europeană, iar ţara se remarcă în privinţa stabilităţii macroeconomice.

„Noi am păstrat situaţia sub control, alţii nu au reuşit. În urmă cu trei luni am fost la Washington şi le-am spus despre proiectul nostru pentru un Pact de Stabilitate Financiară. Am primit mai multe invitaţii să merg din nou în SUA şi să le dau mai multe detalii”, a spus oficialul, referindu-se la propunerea de limitare prin lege a deficitului bugetar.

Prevederea ar putea fi inclusă chiar în Constituţia Bulgariei.

„Modelul unui pact pentru stabilitate financiară nu este ceva nou. Suntem doar una dintre ţările care au început să-l implementeze, alături de Germania sau Finlanda. Americanii sunt într-o situaţie mai proastă decât noi în privinţa politicilor fiscale. În mod cert trebuie să înveţe de la noi”, a adăugat şeful finanţelor Bulgariei.

Dacă în 2009 Bulgaria era pregătită să se alăture zonei euro şi i s-a spus să aştepte, acum situaţia fiscală a ţării este mai bună decât cea din zona euro, iar Bulgaria va aştepta să-şi depună candidatura până la stabilizarea situaţiei.

„Vrem să ne alăturăm zonei euro, dar avem condiţii în privinţa politicilor fiscale comune. Suntem foarte activi, motiv pentru care ne-am alăturat Pactului Euro-Plus”, a explicat Djankov.

Ministrul a respins temerile unor economişti că actuala criză de pe bursele mondiale s-ar putea înrăutăţi, afirmând că aceiaşi economişti au negat existenţa crizei când aceasta a apărut iniţial.

Statele Unite au o problemă cu datoriile, însă mare parte din agitaţia presei este cauzată din cauza lipsei de subiecte din timpul verii, consideră Djankov.

Ministrul bulgar s-a arătat îngrijorat în privinţa situaţiei Franţei, din cauza expunerii unor bănci franceze faţă de Grecia şi nu din cauza unor posibile probleme de îndatorare a statului.

Cele mai citite

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...
Ultima oră
Pe aceeași temă