15.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăReuters: Bursa din Myanmar ar putea fi cea mai mică din lume

Reuters: Bursa din Myanmar ar putea fi cea mai mică din lume

Bursa din Myanmar, unul dintre cel mai bine păstrate secrete ale ţării condusă aproape 50 de ani de dicatură militară, are numai două companii listate şi opt angajaţi, care scriu cotaţiile cu markerul pe un panou, şi ar putea fi cea mai mică piaţă de capital din lume, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Bursa îşi are sediul într-o cameră dintr-un bloc vechi din Yangon, capitala comercială a Myanmarului. Nu există ring de trading, ecrane sau televizoare deschise pe posturi de ştiri financiare. Doar opt angajaţi care se ocupă de tranzacţii OTC (Over The Counter) şi modifică manual cotaţiile acţiunilor pe un panou, folosind un marker şi un şablon. Din când în când mai trece şi câte un client.

Înfiinţată în urmă cu 15 ani în parteneriat cu firma japoneză de brokeraj Daiwa Securities, bursa a atras numai două companii. Situaţia reflectă problemele unei ţări care era în urmă cu 50 de ani printre cele mai bogate din Asia, în timp ce în prezent este printre cele mai sărace. Prima bursă din Myanmar a fost închisă în anii ’60, după preluarea puterii de către armată.

Pe piaţa de capital nu s-au mai listat alte companii cu excepţia primelor două: Forest Products Joint Venture Corp (FPJVC) şi Myanmar Citizens Bank. Ambele sunt deţinute de stat în parteneriat cu investitori privaţi.

Pentru cei care au cumpărat acţiuni la început, randamentele au fost generoase, notează Reuters. FPJVC a vândut acţiuni între 1993 şi 1996, mai ales birocraţilor cu relaţii, şi a plătit dividende de 25%, de peste două ori mai mari decât dobânzile oferite la depozite bancare pe piaţa locală.

În contextul reformelor promovate de proaspătul guvern civil şi a miliardelor de dolari pompate de China în sectorul energetic din Myanmar, există planuri de extindere a bursei.

Daiwa colaborează cu bursa de la Tokyo pentru dezvoltarea unui set de reguli şi a unui sistem computerizat, a declarat un purtător de cuvânt al firmei de brokeraj.

Mica piaţă de capital ar putea avea parte în curând de concurenţă, notează Reuters. Operatorul bursei din Coreea de Sud a anunţat în ianuarie că a trimis o delegaţie în Myanmar pentru discuţii preliminare cu guvernul, referitoare la posibilitatea deschiderii unei pieţe de capital separate. Firma Korea Exchange este deja implicată în operarea bursei din Laos şi pregăteşte lansarea unei pieţe de capital în Cambodgia. Ambele proiecte sunt derulate în cooperare cu autorităţile din ţările respective.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă