» Noi ne mentinem estimarea pentru o cotatie de 3,52 lei/euro pentru finalul anului 2007.
» Impactul scumpirii petrolului asupra inflatiei este mai mult indirect, insa slabiciunea dolarului contrabalanseaza cresterea preturilor.
Combinatia exploziva intre deprecierea severa a leului si scumpirea petrolului pana la o cotatie-record ar putea arunca in aer preturile, avertizeaza analistii.
Leul plateste tribut lipsei de incredere a investitorilor straini in performantele economiei romanesti si cade mai jos decat monedele din regiune.
Leul a depasit ieri pragul de rezistenta de 3,50 lei/euro si a cazut cu 1,27% pana la 3,5393 lei/euro.
"Urcarea preturilor depinde mult si de dimensiunea deprecierii leului. Noi ne mentinem estimarea pentru o cotatie de 3,52 lei/euro pentru finalul anului 2007. Vedem si riscul ca in urmatoarele 12 luni moneda nationala sa ajunga la o cotatie de 4 lei/euro", a spus Florin Citu, director in ING Bank Romania.
si pretul petrolului a ajuns la cea mai inalta cotatie din toate timpurile, de 99,29 dolari/baril, si amentina sa depaseasca pragul de 100 de dolari barilul. Combustibilii au o pondere de 7,39% in indicele de crestere a preturilor, indicator care masoara inflatia, dar scumpirea carburantilor poate influenta indirect mai toate preturile.
"Impactul scumpirii petrolului asupra inflatiei este mai mult indirect, insa slabiciunea dolarului contrabalanseaza cresterea preturilor", spune Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii.
Pe pietele internationale dolarul s-a depreciat pana la 1,4818 dolari/euro, curs anuntat de Banca Centrala Europeana. La Bucuresti, piata valutara a bancilor arata o depreciere a leului fata de moneda americana pana la 2,3648 lei/dolar, datorata exclusiv caderii monedei noastre in fata euro.
Bancile urca dobanzile la lei
Analistii pietei financiare se asteapta ca banca centrala sa reactioneze in fata unui leu in cadere accentuata, care i-ar da peste cap proiectiile de inflatie. "Guvernatorul Isarescu a lasat sa se inteleaga faptul ca un curs de 3,48 lei ar fi oarecum ideal pentru banca centrala, care cred ca oricum vrea sa limiteze caderea leului si ar putea urca dobanda in ianuarie. Nu este exclus ca piata insasi sa corecteze cursul, deoarece ar putea decide ca actualul nivel este bun pentru marcarea profiturilor. Oricum banca centrala va incerca sa limiteze deprecierea", a mai spus Craciun, care a adaugat ca in ultima luna a anului piata financiara este inundata si de valuta romanilor care lucreaza in strainatate. "In viziunea bancii centrale depreciarea e dorit, insa nu brutal, ci monderat", a mai spus Craciun.
Luni, banca centrala a intrat in piata si a absorbit peste leii in execes, intr-o miscare de atragere a peste sase miliarde lei (1,7 miliarde euro) in depozite scadente la doua saptamani, pentru care plateste o dobanda de 7,5%. Scopul miscarii a fost de a mentine leul si de a urca dobanxile pietei.
Ieri Banca Romaneasca si OTP Bank Romania au anuntat urcarea dobanzilor la depozitele in lei. Pentru depozitele pe termen de trei luni banca s-a apropiat de dobanda BNR, platind o dobanda anuala de 7,4%. Intr-o tentativa promotionala, OPT a anuntat ca plateste o dobanda anuala de 8% pentru depozitele in lei, in primele doua luni, pentru depozitele la termen constituite pana pe 21 decembrie. Ulterior, dobanda scade la nivelul actual al BNR, de 7,50%.
Un plin costa
In contextul dublei tendinte de depreciere a leului si de scumpire a petrolului, marile grupuri energetice au anuntat scumpiri de benzina.
La Petrom cea mai scumpa benzina, OMV Carrera 100 costa 4,11 lei, iar Premium fara Plumb costa 3,39 lei/litru. Grupul Rompetrol a scumpit in data de 5 noiembrie carburantii cu trei bani pe litru. Astfel un plin de masina la un pret de 3,39 lei/litru costa 135,60 lei (38,30 euro), aproape a opta parte din leafa medie neta a romanilor. Care pierde si ea 2 euro.