0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIsarescu: "Stati pe lei, e volatilitate mare"

Isarescu: „Stati pe lei, e volatilitate mare”

» "Eu nu pot sa va spun de la ce nivel al leului simt un disconfort."

» Banca centrala ar putea face operatiuni de sterilizare in cursul saptamanii.

» Banii fierbinti din Romania nu depasesc 2 miliarde de euro.

Sub presiunea unei brutale
devalorizari a monedei nationale in ultima saptamana, guvernatorul Mugur Isarescu refuza sa dea vreo indicatie privitoare la reactiile bancii centrale. "Eu nu pot sa va spun de la ce nivel al leului simt un disconfort", a spus Isarescu.
El a recomandat insa ca toti cei care au economii in lei, sau sunt platiti in lei, sa faca investitii sau imprumuturi in moneda nationala. "Stati pe lei, e o perioada de mare volatilitate in pietele financiare", a spus Isarescu.
Guvernatorul a lasat sa se inteleaga ca miscarile brutale ale cursului incomodeaza mecanismul de tintire a inflatiei. El a explicat ca nimeni nu se poate astepta ca banca centrala sa dea vreo indicatie privind cursul leului, despre intentia de a ridica sau cobori dobanzile de politica monetara sau despre momentul si amploarea interventiilor bancii centrale in piata valutara.
"Interventiile prin operatiuni valutare se fac rar, iar cand se fac ar fi o copilarie sa-si inchipuie cineva ca pot fi anuntate. Orice scurgere de informatii ar genera miscari de curs si posibile castiguri nemeritate", a spus Isarescu.
El a lamurit ca boardul bancii centrale nu s-a reunit in sedinta extraordinara si a lasat sa se inteleaga ca nici nu are de gand sa se intalneasca inainte de data de 7 ianuarie, fixata in calendarul BNR. Prezent sambata la un seminar organizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank Romania, Isarescu a spus ca BNR are instrumentele sa intareasca politica monetara fara sa fie neaparat nevoie de o majorare a dobanzii sale cheie.
"S-a vorbit de intalniri de urgenta ale Consiliului de Administratie. Nu este uzual intr-o politica de tintire a inflatiei si nici nu consider ca ar fi o urgenta de modificare a politicii monetare. Daca BNR doreste o intarire a politicii monetare, inclusiv a dobanzilor, are instrumentele si posibilitatea sa o faca oricand", a spus Isarescu.

Finantele ar putea crea o foame de lei
Guvernatorul a spus ca in urmatoarea perioada ar putea aparea o foame de lei, generata de nevoile de finantare a cheltuielilor statului. El a lasat sa se inteleaga ca dobanzile din piata bancara pot urca pana la un nivel anual de 10%, banca centrala ar putea face operatiuni de sterilizare in cursul saptamanii, iar Ministerul Economiei si Finantelor va lansa titluri de stat deoarece "da drumul la cheltuieli". El a reamintit ca, in primavara, Finantele au lansat titluri de stat si "ne-am pomenit cu dobanzile la 30%".
Isarescu a admis ca devalorizarea rapida a leului a fost influentata de criza pietelor financiare internationale, dar a spus ca s-ar fi ajuns aici oricum, mai devreme sau mai tarziu.

Banii fierbinti nu sunt multi
Banca centrala are suficiente resurse pentru a rezista unui atac speculativ asupra monedei nationale, spune Isarescu. Guvernatorul apreciaza ca, in acest moment, asa-numitii bani fierbinti, plasamentele fondurilor de risc, nu depasesc 2 miliarde de euro, suma inferioara celei colectate in vara de BNR din piata valutara.
Piata suspecteaza ca scaderea brutala a cotatiei leului este provocata de fonduri de investitii care incearca iesirea din piata de capital romaneasca, spune presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu. "In spate sunt fonduri de investitii care actioneaza pe piata de capital", spune Oprescu.
Pana la jumatatea anului 2007, moment care coincide cu aparitia turbulentelor pietelor financiare internationale provocate de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, leul a fost una dintre monedele cele mai performante din lume. Cotatia leului, care a urcat vineri la 3,69 lei/euro, a pierdut aproape 16% din valoare, comparativ cu nivelul maxim atins in iulie. Analistii atribuie deprecierea leului unor ingrijorari ale investitorilor straini privind deficitul extern al Romaniei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă