Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut apel la dialog politic şi a ţinut să avertizeze că războiul politicienilor distruge economia. Căderea leului e doar o primă faţă, ce va fi urmată de scumpirea costurilor de finanţare a statului.
Guvernatorul BNR a declarat ieri, cu ocazia prezentării raportului tri-mes-trial privind inflaţia, că politicienii au obligaţia de a dialoga pentru a nu provoca daune grave economiei, iar cei care nu sunt capabili de acest dialog trebuie să plece acasă, în loc „să scoată românii din casă”. Guvernatorul BNR a ţinut să precizeze că nu face politică, dar că e obligat să spună societăţii româneşti realitatea. Isărescu a lăsat să se înţeleagă că o cădere pronunţată a economiei ar putea scoate românii nemulţumiţi în stradă. Politicienii vor afla cât de curând că pe pieţele financiare „gura bate fundul”, a spus şeful băncii centrale. „Singura soluţie este dialogul care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpâneşte să plece, fără a avea pretenţia să-i scoată pe ceilalţi din casă”, a spus Isărescu. El a mărturisit că a fost la rândul lui chestionat de o „personalitate în lumea finanţelor”, „un bun prieten al României” care i-ar fi spus : «Măi, voi chiar nu aveţi ce să faceţi?».
Isărescu a precizat că „nu e vorba de o joacă a BNR şi de o interferenţă. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare că această ţară trebuie să meargă înainte, instituţiile trebuie să-şi facă datoria (…) Fiecare trebuie să-şi facă datoria, iar în materie de finanţe internaţionale, atenţie, şi în finanţe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, şi îl bate rău de tot. Şi nu avem nevoie de aşa ceva. Este un mesaj pe care îl repetăm”, a spus Isărescu.
„Politicienii trebuie să se aşeze la masă şi să găsească soluţii, nu să interpreteze cursul că se duce în sus din cauza lui cutare sau lui cutare. Cursul este, cum v-am spus, o primă faţă. Mă opresc aici să nu capete alte conotaţii, dar m-aţi întrebat, nu? N-a fost iniţiativa mea”, a conchis Isărescu. Deocamdată efectele sunt doar pe curs, a spus Isărescu, însă este de aşteptat ca pe stat să il coste mai mult împrumuturile necesare acoperirii deficitului său dintre venituri şi cheltuieli. „Se va vedea şi pe costurile de finanţare, inevitabil. Şi e greu să discerni cât vine din plan internaţional, din locaţie geografică, din imagine şi cât vine din ce se întâmplă pe plan intern”, a spus guvernatorul BNR.
Leul, devalorizat peste fundamentele economice
Deprecierea leului din ultima perioada a fost „rezonabilă” dacă sunt avute în vedere tensiunile politice interne, dar scăderea depăşeşte fundamentele economice, chiar dacă România are un deficit de cont curent destul de înalt, care trebuie finanţat, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Dar noi credem că punând mai multe lucruri, – productivitatea şi salariile, evoluţia ratei inflaţiei, situa-ţia rezervelor – nu există motive de depreciere masivă a leului. Deci, de la un anumit punct s-a excedat ceea ce, în aprecierea noastră, era o zonă mai mult sau mai puţin de echilibru, bazată pe fundamentare şi a început să devină. Cursul a început să fie influenţat cu precădere de alţi factori, factori externi, tensiunile interne, incertitudini şi aşa mai departe”, a spus el.
În sesiunea de vineri, cursul BNR a urcat la 4,6481 lei/euro, maximul istoric, ca urmare a tensiunilor politice.
Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% de la începutul anului, de la 4,3197 lei/euro, 4,4% din depreciere având loc cu începere din iulie.